Презентація до уроку на тему "Спостерігаю за словами, які звучать однаково, але мають різні значення"

Про матеріал
Презентація до уроку з ураїнської мови на тему "Спостерігаю за словами, які звучать однаково, але мають різні значення" за підручником Катерини Пономарьової, Любові Гайової
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Спостерігаю за словами, які звучать однаково, але мають різні значення

Номер слайду 3

Зрізаю я траву, колосся; в дівчат я сплетена з волосся; А ще я суші довга стрічка, що забігає в море, річку. Вправа 1. Відгадай загадку Ґаджика. Поясни, скільки значень має це слово.

Номер слайду 4

Довідка: заплетена, металева, морська, русява, піщана, гостра. Вправа 2. Вибери з довідки слова-ознаки до кожного значення слова-відгадки і запиши.  У дівчини коса (яка?) … , … . У морі коса (яка?) … , … . У косаря коса (яка?) … , … .

Номер слайду 5

У дівчини коса (яка?) заплетена, русява. У морі коса (яка?) морська, піщана. У косаря коса (яка?) металева, гостра.

Номер слайду 6

Вправа 3. Спиши вірш. Поясни значення виділених слів. Постав до них питання. Підкресли ті слова, які відповідають на питання що? По дорозі їхав віз, Він із лісу дрова віз. А на греблі через став, Заскрипів наш віз і став. Я до хати дрова ніс, І замерз у мене ніс.

Номер слайду 7

Вправа 4. Прочитай повідомлення Родзинки. Поясни значення виділеного слова. Перевір себе за словником. Розкажи, що нового ти дізнався/дізналася із цього тексту. У Карпатах близько тридцяти тисяч річок і потоків. Найбільші серед них – Дністер і Тиса. Ріки Карпат мають гірський характер. Вони спускаються по схилах гір, тому їх течія швидка й бурхлива.

Номер слайду 8

Потік – невелика річка, струмок зі стрімкою течією.

Номер слайду 9

Вправа 5. Прочитай вірш. Поясни, чи однакове значення мають пари виділених слів. Знайди у вірші синонім до слова хвалько. Навесні малий потік  стрімголов униз потік. Ось пройду, — шумить, — між гір я, — затоплю усе міжгір’я. Через поле і долину  до людських осель долину!.. Але тут усе розтало, і зухвальця вмить не стало. Василь Плахотников

Номер слайду 10

Майже кожна карпатська річка є притокою або Дністра, або Тиси. А Тиса вже забирає води всіх річок в Дунай. Карпатські річки не можна назвати глибокими: середня глибина їх коливається від 0,8 до 1,5 м. Звичайно ж, рельєф зробив свою справу, змінивши структуру річок – дно річок кам’янисте, і кожна з них має пороги, водоспади. Чи знаєш ти?

Номер слайду 11

Вправа 6. Що ти знаєш про річки та потоки Карпат?

Номер слайду 12

Вправа 7. Відгадай загадку Читалочки. Поясни, скільки значень має слово-відгадка. Склади зі словом-відгадкою чотири речення, щоб у кожному воно мало інше значення, і запиши. Буває шахматне, у клітку, і те, що колоситься влітку. На стадіоні ще буває,  і зошит також його має. Валентина Бутрім

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петрова Валентина Олександрівна
    Дякую. Дуже допомогло в роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 жовтня 2022
Переглядів
1432
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку