Презентація до уроку на тему "Японія"

Про матеріал
Презентація допоможе сформувати в учнів систему знань про основні риси сучасного стану і розвитку економіки країни, вдосконалювати практичні вміння учнів складати економіко-географічну характеристику країни, формувати навички роботи з картографічним матеріалом, створити образ Японії відповідно до плану економіко-географічної характеристики; розвивати навички самостійної пізнавальної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯПОНІЯ “країна вранішнього сонця”

Номер слайду 2

Тема: Японія. ЕГП, історико-культурні особливості країни. Особливості населення країни. Роль НТР в економіці Японії.

Номер слайду 3

«Японія засвоїла всі наші новітні винаходи і відкриття, випробовувала всі системи, які вона знайшла в Європі, і застосувала їх у себе не у такому саме вигляді, ні, - вона застосувала їх настільки, наскільки це потрібно було для зміцнення її сил. Вона скористалася Європою як сходами, сходинками яких піднялася на вершину Далекого Сходу». Ернест фон Гессе-Вартег

Номер слайду 4

Загальні відомості Японія Площа: 377 929,99 кмІ Населення: 127,767,994 чол. Густота населення: 337 осіб/кмІ Офіційна мова: Японська Державний устрій: Конституційна монархія Імператор: Імператор Акіхіто Прем'єр-міністр: Юкіо Хатояма Столиця: Токіо Найбільше місто: Йокогама ВВП (на душу населення): 33100 $ Валюта: Єна (Ґ) (JPY)

Номер слайду 5

Японія на карті світу та вид з космосу Японія- острівна держава у Східній Азії.Японці називають свою країну Ніппон чи Ніхон,що означає “країна вранішнього сонця”. Японія розташована на Японському архіпелазі, що складається близько з 4000 островів. Найбільші острови - Хонсю, Хоккайдо, Кюсю та Сікоку.

Номер слайду 6

На півночі Японія омивається Охотським, на півдні – Південно – Китайським, на заході – Японським морями. Японія продовжує вважати Курильські острови, що належать Росії, частиною своєї території (Північні території).

Номер слайду 7

о. Хоккайдо –другий за величиною острів Японії.

Номер слайду 8

На Хоккайдо налічується 10 великих і набагато більше дрібних озер вулканічного походження з гарячими мінеральними джерелами.

Номер слайду 9

Залізничні тунелі сполучають Хонсю з островами Хоккайдо і Кюсю, а система мостів - з островом Сикоку. На Хонсю зосереджена більшість об'єктів країни, що представляють інтерес для туристів.

Номер слайду 10

О.Хонсю - найбільший і найголовніший зі всіх островів Японії. Xонсю - наиболее развитая в экономическом отношении часть Японии.

Номер слайду 11

о.Сикоку - найменший із 4-ох островів.

Номер слайду 12

о.Кюсю - острів Японії

Номер слайду 13

Ядерне бомбардування міст Хіросіми і Нагасакі. Наприкінці Другої світової війни збройні сили США скинули дві ядерні бомби на Хіросіму (ядерна бомба “Малюк”) та Нагасакі (ядерна бомба “Товстун”). Від вибухів миттєво загинуло 70 000 мешканців Хіросіми та 60 000 мешканців Нагасакі. Це були єдині випадки використання ядерної зброї у цій війні. Атомне бомбардування Хіросіми і Нагасакі є одним із найбільших злочинів проти людства,що були скоєні у 20 столітті. Грибоподібна хмара над Нагасакі після скинення бомби. Грибоподібна хмара над Хіросімою після скинення бомби.

Номер слайду 14

Політика в Японії Імператор Японії згідно Конституції є «символом держави та єдності народу», а також головою країни та імператорської сім'ї. Він не має реальної влади, а є номінативним лідером Японії. Повнота усієї влади в країні належить японській нації, яка виражає свою волю через представників у Парламенті. Акіхіто є дійсним імператором Японії і єдиним правлячим імператором у світі. Прем'єр-міністр Японії є головою уряду країни і її фактичним лідером. Він обирається депутатами у Парламенті і затверджується імператором. Конституція Японії твердить, що найвищим органом державної влади в країні є двопалатний Парламент — Національні збори. Японія входить в такі міжнародні організацій: «Вел́ика Внсімка» G8 ООН СОТ ЮНЕСКО ЮНІДО та інші.. 125 Імператор японії – Імператор Акіхіто Прем'єр-міністр Японії – Хатояма Юкіо Сесія у Парламенті

Номер слайду 15

Прапори та герб Японії Цивільний прапор Імперської Японії.(Хіномару) Являє собою червоне коло на білому тлі. Біле поле означає чистоту і цілісність, червоне коло - тепло, яскравість і щирість Прапор Імператорського флоту Японії з 16-ма променями. Прапор сучасних Збройних сил Японії хатідзьо-кьокудзіцукі. Прапор імператорського роду з 16-пелюстковою хризантемою. Державний герб – золота хризантема – емблема імператорської династії.

Номер слайду 16

Гімн Японії Кімі ґа Йо - національний гімн Японії. Він вважється найкоротшим національним гімном світу. Переклад: Хай Твоє правління Триває тисячі років, Упродовж восьми тисяч поколінь, Аж поки галька Не стане скелею, Вкритою мохом.

Номер слайду 17

ТОКІО

Номер слайду 18

Токіо Офіційно столиця Токіо є не містом, а окремою адміністративною одиницею, яку зазвичай перекладають як префектура. Столична префектура Токіо складається з 62- ти менших адміністративних одиниць — міст і містечок. Коли говорять про «місто Токіо», мають на увазі 23 спеціальних райони, які об'єднані у величезний токійський мегаполіс. Кожний спеціальний район має свого голову і районну раду. Столичний уряд очолює мер, що всенародно обирається. Штаб-квартира уряду знаходиться в районі Сіндзюку, який є муніципальним центром округу. У Токіо також розмішується державний уряд, Парламент та резиденція Імпреатора. Район Сіндзюку Центр Токіо Міста На захід від спеціальних районів розташовані міста. Здебільшого вони служать спальними районами для людей, які працюють у центрі Токіо. Однак ряд міст мають свою комерційну і промислову базу. Разом ці міста часто називаються «Західним Токіо». Найбільш відоме місто Токіо – Кокубундзі, в якому розташовані однойменні монастирі Кокубундзі.

Номер слайду 19

Відомі місця в Токіо Одна з вулиць Сіндзюку.

Номер слайду 20

Міст Еітаі Імператорський палац, або також відомий, як замок Хімеджі. Одна з вулиць Токіо Веселковий міст

Номер слайду 21

Інші міста Японії Йокогама — найбільше портове місто Японії. Місто розташоване на західному березі Токійської затоки.

Номер слайду 22

Кіото- західна столиця імперії. .

Номер слайду 23

Осака - третє за кількістю жителів місто Японії. Стародавня столиця країни. Осака є стародавнім "торгівельною столицею" Японії, важливим світовим промисловим центром і портом. Це основне місто з великого мегаполісу Осака-Кобе-Кіото.

Номер слайду 24

Нагоя – одне з найбільших міст Япоії. Нагойський замок — один із символів Нагої. До появи хмарочосів блиск золотих прикрас його даху виднівся за десятки кілометрів від самого міста.

Номер слайду 25

Культура Японії 1. Кімоно - традиційний одяг в Японії. Вважається японським «національним костюмом». Чайна церемонія для японця - це релігія. Це обожнювання мистецтва жити. (Кикудзо Окакура) 2. Чайна Церемонія (Тядо́, Садо) 3. Аніме- японська мультиплікація. Це один з найрозвинутіших видів Мистецтва в Японії. 4. Укійо-е – жанр гравюри і малюнку в Японії. Основна тема цих картин — повсякденне життя людей та пейзажі

Номер слайду 26

Японський житловий будинок

Номер слайду 27

Японські сади

Номер слайду 28

Японський одяг - кімоно

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Релігія Буддизм в Японії - одна з найбільш поширених релігій в Японії, послідовники якої складають більше половини населення країни. Єдиної буддиської церкви в Японії не існує. Впродовж півтора тисячолітньої історії буддизму у цій країні сформувалися чисельні буддиські течії і секти, які зосереджували свою увагу на різних аспектах вчення — одні на філософії, інші — на культурі, треті — на медитації, четверті — на ритуалі, п'яті — на читанні мантр. Ворота торії святилища Іцукусіма Статуя Будди Синтоїзм - це найдавніша японська релігія. Її назва походить від слова "синто" - "шлях богів". В основі її лежить поклоніння всіляким камі - надприродним істотам. Основні види камі - це: Духи природи (камі гір, річок, вітру, дощу і т.д.); Неабиякі особи, оголошені камі; Сили і здібності, укладені в людях і природі (скажімо, камі зростання або репродукції); Духи померлих. У сучасній Японії в основному поширені дві основні релігії: синтоїзм і буддизм. Також певною популярністю користується християнство і різноманітні секти.

Номер слайду 31

Синтоїстські храми

Номер слайду 32

НАСЕЛЕНИЕ. НАСЕЛЕНИЕ. НАСЕЛЕНИЕ. Буддистський храм

Номер слайду 33

Японська мова Катака́на — японська складова абетка. Сьогодні використовується переважно для запису запозичених слів європейського походження, іншомовних власних назв та термінів. Хірагана — японська складова абетка. Одна зі складових японської писемності. Хірагана використовується для запису фонетичних підказок до ієрогоіфів. Японська мова графічно виражається трьома складовими елементами — двома силабічними абетками, хіраґана і катакана, а також ієрогліфами кандзі. Крім цього інколи використовується латинська абетка ромадзі для передачі японських фонем.

Номер слайду 34

Символи Японії Сакура – це декоративна японська вишня (черешня). Вона є для Японії свого роду символом. Японський журавель (танко) - вважається національним символом країни. На його голові – червоне плямочка, яка навіює асоціації з японським прапором. Гора Фудзіяма (Фудзі) - неофіційний, але міжнародно прийнятий символ Японії.

Номер слайду 35

Національна кухня Бара-суші Сашімі (сасімі) Місо Шіру Місо Шіру

Номер слайду 36

Спорт Дзюдо-- одне з найвідоміших японських бойових мистецтв, засноване переважно на захватах, заломах і кидках. На відміну від більшості західних видів боротьби, що роблять ставку на власну силу борця, в основу дзюдо покладений принцип максимального використання сили противника. Кендо - сучасне бойове мистецтво японського фехтування на бамбукових мечах. Походить від стародавніх японських технік володіння мечем. Існує рух за включення кендо у програму Олімпійських ігор. Сумо - вид єдиноборства, в якому два борці виявляють сильнішого на круглому полі.Традиція сумо ведеться з давніх часів, тому кожен поєдинок супроводжується численними ритуалами. Найтитулованіший і, можливо, найкращий борець сумо всіх часів Тайхо Кокі є сином українця Популярність інших видів спорту в Японії: Найпопулярнішими видами спорту в Японії є бейсбол, футбол та інші види спорту з м'ячем. Деякі види бойового мистецтва також збирають велику аудиторію. Це такі , як кендо, дзюдо, карате, сумо.

Номер слайду 37

Японське «економічне диво» в 50—60 рр. XX ст.. Прередумови: закупівля ліцензій, патентів, використання нових технологій; відносна дешевизна японської робочої сили; використання науково-технічних досягнень країн Заходу; дешева робоча сила; наукомістке виробництво; раціональне комплексне використання сировини; приплив іноземного (переважно з США) капіталу після війни; низькі військові витрати (1 % ВНП);

Номер слайду 38

В господарстві Японії в 50-60роках відбулося “економічне диво ” Причини наступні: Проведені реформи.(1946-1949р) Земельна - повністю ліквідовано поміщицьке землевласнцтво. Грошова реформа - дозволила різко скоротити грошову масу, зупинити інфляцію. Знищені великі монополістичні концерни, а їх акції продані службовцям. Ліквідовано військовий японський режим в 1946р. В 1947р - прийнято нову Конституцію, яка зберегла монархію, але позбавила імператора влади. В 1950р через війну з Кореєю різко зріс попит на озброєння та військові матеріали. Надходження від американських замовлень дозволили Японії покрити зовнішньоторговельний дефіцит і розширити імпорт торговельних ресурсів. Дешева робоча сила; Наукоємне виробництво; Раціональне і комплексне використання сировини; Використання іноземного капіталу; Низькі військові затрати. Закуповували найновіші досягнення зарубіжної техніки і технології, патенти і ліцензії зі США, ФРН, створювали базові галузі економіки. В 70-80р. - революційний розвиток. Введення мікроелектроніки, робототехніки, нових матеріалів, біоіндустрії, космічної техніки. Велика частка капіталу витрачається на науку. Розвиток сфери послуг.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

VII. Підсумок уроку. Прийом «Пʼять речень про Японію» VIIІ Домашнє завдання. 1. Опрацювати § 36. 2. Скласти схему зовнішньоекономічних зв’язків Японії.  

ppt
Додано
18 березня 2020
Переглядів
4235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку