Презентація до уроку на тему: Звертання.Розділові знаки при звертаннях

Про матеріал
Дана презентація є додатком до уроку за темою :Звертання.Розділові знаки при звертаннях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Звертання поширені й непоширені. Розділові знаки в реченнях зі звертаннями

Номер слайду 2

Мета уроку: поглибити... розвивати... ознайомити… удосконалювати... формувати вміння… виховувати…

Номер слайду 3

Мета уроку: поглиблювати знання про звертання, аналізувати їхню стилістичну роль; удосконалювати вміння визначати спосіб морфологічного вираження звертань; розвивати творчі вміння перебудовувати прості неускладнені речення на речення зі звертаннями; розвивати культуру спілкування; виховувати любов до України, почуття відповідальності за долю своєї держави.

Номер слайду 4

Створення ситуації успіху Я бажаю тобі Ти обов'язково Будь …

Номер слайду 5

Епіграф уроку: Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину. Василь Симоненко

Номер слайду 6

Лінгвістична гра «Ловлю на слові»

Номер слайду 7

Україно! Ти – моя молитва, Ти моя розпука вікова. Гримотить над світом люта битва За твоє життя, твої права.

Номер слайду 8

Україно – непоширене звертання, виражене іменником у формі кличного відмінка. Стоїть на початку речення, вимовляється з окличною інтонацією, на письмі виділяється знаком оклику.

Номер слайду 9

- звертання СХЕМА РЕЧЕННЯ О краю мій Тужу я за тобою (М. Рильський) Україно ти для мене диво (В. Симоненко) Виростеш ти сину вирушиш в дорогу (В. Симоненко) Не розлюблю тебе ніяк моя вишнева Україно ( В.Сосюра ) Ти чого задивився юначе (З.Кучерява). ЗВ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ ПРИ ЗВЕРТАННІ …......,...... ? (!) ЗВ ….……, ….. ! ……(?) (!) ,..…,…(?) (!) ЗВ , ….. .(?) (!) ЗВ ЗВ ….. ЗВ .

Номер слайду 10

- звертання СХЕМА РЕЧЕННЯ О краю мій! Тужу я за тобою! (М. Рильський) Україно, ти для мене диво! (В. Симоненко) Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу. (В. Симоненко) Не розлюблю тебе ніяк, моя вишнева Україно. ( В.Сосюра ) Ти чого задивився, юначе? (З.Кучерява). ЗВ РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ ПРИ ЗВЕРТАННІ …......,...... ? (!) ЗВ ….……, ….. ! ……(?) (!) ,..…,…(?) (!) ЗВ , ….. .(?) (!) ЗВ ЗВ ….. ЗВ .

Номер слайду 11

Творче конструювання З поданими звертаннями утворіть речення. Поясніть уживання розділових знаків І група. В офіційно-діловому стилі: пане Петренко, шановна громадо, високоповажний пане міністре ІІ група. У художньому стилі: матінко моя, земле рідна, мово моя солов’їна. ІІІ група. У публіцистичному стилі: шановні виборці, вельмишановна громадо, юначе.

Номер слайду 12

Михайло Коцюбинський Повість «Дорогою ціною»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Група №1 діти дружина група №2 співробітники сусіди ГРУПА №3 племінники однокласники, коли він навчався в школі?.

Номер слайду 15

Перетворити підмет у звертання в поданих реченнях. 1) Несе ж мене кінь по чистому полю. 2) Ожила козацька слава у бандурних струнах. 3) Не плаче, не журиться молодий козак.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Завдання: складіть за поданими реченнями поради, вживаючи звертання Дивіться на цей світ очима своєї любові – і він буде прекрасним! 2. Будуйте цей світ руками своїх надій – і … 3. Несіть цей світ у долонях добра – і … 4. Будіть цей світ світлом своєї віри – і …

Номер слайду 18

Рефлексія Я знаю, що… Я можу пояснити … Я розумію… Я вмію це зробити… Я прагну до… Я відчуваю, що мені потрібно…

Номер слайду 19

П. Впр. Скласти побажання однокласникам (3-4 речення з поширеними звертаннями)

Номер слайду 20

Дякую за урок! Бажаю успіхів у навчанні!

Номер слайду 21

Пунктуаційний практикум Співай моя мово у пісні чудовій і смійся, у жартах звучи! Ти наше диво калинове кохана материнська мово! Ти в моєму серці Україно думою Шевченка гомониш! О рідна мово ти моя як любо ти звучиш! Як тебе не любити Києве мій?

Номер слайду 22

Основні відомості про звертання Виписати: І група: речення з непоширеними звертаннями; ІІ група: речення з поширеними звертаннями. .О слово рідне! Хто без тебе я? .Мово, веселим струмочком біжи та  об’єднай всі джерельця малі! Слово, моя ти єдиная зброє, ми не повинні загинуть обоє. Рідна мово моя, ти – як хвиля   Дніпрова! Не цурайтесь мови, люди, рідного джерельця.

Номер слайду 23

Експрес-опитування Чи є звертання членом речення? Назвіть способи вираження звертання. Що таке звертання?

ppt
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку