Презентація до уроку. Населення Землі. Людські раси

Про матеріал
Цей матеріал дає змогу сформувати знання учнів про населення Землі, про людські раси та про ознаки, за якими розрізняють людей різних рас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення землі. Географія 6 клас. Підготувала вчитель-дефектологІвженко В. П.

Номер слайду 2

Доброго дня, дорогі друзі! Найцікавіше заняття на світі - подорожувати. Скільки цікавого можна побачити і дізнатися в дорозі, скільки пригод чекає в дорозі, скільки чудових відкриттів можна зробити! — Сьогодні на уроці нас теж чекає відкриття, ми з’ясуємо, скільки людей мешкає на Землі, як вони розселилися. Дізнаєтесь які бувають раси людей і чим вони відрізняються. Це необхіднобхідно знати кожній людині, щоб поважати історію, культуру, традиції людей інших рас, враховуючи їх звичаї під час подорожей країнами світу. -Діти, а що ви бачите на цій ілюстрації? - На вашу думку, що хотів передати автор цієї ілюстрації? Вірно! Автор зобразив людей з різними зовнішніми ознаками, які населяють нашу планету.

Номер слайду 3

Сьогодні люди заселяють майже всю територію планети. Неосвоєних земель на ній майже не залишилося. Проте так було не завжди. Деякі вчені вважають, що це сталося одночасно в різних кінцях земної кулі, інші (і це переважна версія) — що в одному місці, а потім люди поступово заселили Землю. Цих людей, що жили у пізньому палеоліті і мали сучасний вигляд, називають кроманьйонцями та вважають предками європейців. У них була пряма хода, рука придбала можливість здійснювати точні і спритні рухи, виготовляти складні знаряддя праці та за їх допомогою будувати житло. Людина навчилася не просто носити шкури тварин, але шити з них одяг, захищаючись від холоду і паразитів. До цього виду людей належимо і ми з вами, і наша видова назва Ното sapiens, тобто людина розумна. Коли ж з’явилися перші люди? Останні археологічні знахідки говорять, що перші предки людини виникли близько 2,6 млн років тому. Порівняно з віком нашої планети, це зовсім малий відрізок часу. Якщо всю історію Землі вкласти в один рік, людина виникла наприкінці останньої доби цього року. Людина сучасного типу з’явилася ще пізніше: лише 40-50 тис. років тому.

Номер слайду 4

Через суворі умови життя чисельність населення спочатку зростала дуже повільно. Середня тривалість життя наших далеких предків становила 20 років, лише дехто з них доживав до 50 років. Основною причиною цього була значна залежність первісної людини від природних негараздів. Лютували голод, епідемії хвороб, стихійні лиха, небезпеку становили хижі тварини. Крім того численні війни забирали життя людей. Поступово змінилися життя і побут людей, зменшилась їхня залежність від природи. Цьому сприяв розвиток медицини, промисловості, сільського господарства. Протягом останніх тисячоліть кількість населення на Землі стала зростати. 15 тис. років тому на всій планеті жило лише 3 млн чол., майже стільки, скільки зараз у Києві. На початку нашої ери, за різними оцінками, в світі налічувалося 200-250 млн чол., що втричі менше за сучасне населення Європи. За часів існування Київської Русі в світі проживало близько 350 млн чол. А всього 350 років тому населення Землі ледь сягало 550 млн чол. Дійсно, що нині на на нашій планеті Земля практично не залишилося неосвоєних земель. Але розселилися люди на Землі нерівномірно. В одних місцях їх живе дуже багато, в інших – мало. Є місця, де зовсім не проживають люди, це материк Антарктида. Переважна частина людства мешкає на територіях земної поверхні, де природні умови є найбільш придатними для життя: прісна вода, родючі грунти, корисні копалини, достатня кількість тепла й опадів, багатий тваринний світ. Там, де суворі природні умови – жара, посуха, люті морози, постійних поселень людей немає.

Номер слайду 5

Скільки людей живе на Землі?Нині на Землі проживає близько 7 млрд.осіб. Кількість населення на нашій планетібезперервно збільшується. Чому цевідбувається? Фактори, що сприяють збільшенню населення. Зменшення залежності людини від природних умов. Зниження смертності завдяки розвитку техніки і медицини

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Населення – сукупність людей, що живуть на землі. Усі люди, що населяють Землю, відрізняються за зовнішнім виглядом – кольором шкіри, волосся, очей, формою обличчя. Ці відмінності виникли дуже давно, коли окремі групи людей проживали далеко одна від одної. Внаслідок пристосування до природних умов у них сформувалися різні зовнішні ознаки. Ці ознаки називають расовими. Вони передаються від батьків дітям, незалежно від місця проживання

Номер слайду 8

Словник термінів Раса - сукупність певних генетичних показників, які притаманні тій чи іншій популяції. Традиційно виділяються три великі раси: негроїдна, європеоїдна і монголоїдна. Деякі дослідники виділяють також і австралоїдну. Раса визначає в антропології групу людей з основною сукупністю спадкових прикмет, які відрізняють її від іншої класифікаційної і приналежної до того самого роду одиниці. Поняття раси є біологічною особливістю, і тому його не треба Змішувати з народом і його мовою, релігією, культурою й історичними та економічними умовами, в яких він живе.

Номер слайду 9

Раси Раси. МонголоїднаЄвропеоїдна. Негроїдна. Австралоїдна

Номер слайду 10

Європеоїдна раса. Територія розселеннязахідна Азіядо епохи Великих географічних відкриттів в ЄвропіПівнічна АфрикаІндостан. Пізніше – в Північній АмериціПівденній АмериціПівденній АфриціАвстраліїна Далекому СходіПівденній АзіїМорфологічні ознаки. Колір шкіри, волосся та очей варіює від дуже світлих відтінків у північних груп до дуже темних у південних і східних. Волосся пряме або хвилясте, м'яке. Лицьова частина черепа помітно виступає вперед. Надбрівні дуги часто великі, розріз очей завжди широкий, але очна щілина може бути невеликою, епікантуса немає. Ніс звичайно великий, різко виступає, перенісся високе. Рот не широкий, товщина губ невелика або середня. Зростання бороди та вусів сильне. Статура середня, кисть і стопа широкі.

Номер слайду 11

Представники європеоїдної расиІндійка. Француженка

Номер слайду 12

Представники європеоїдної раси. Угорці

Номер слайду 13

Монголоїдна (азіатсько-американська) раса. Територія поширення корінне населення Північної, Центральної, Східної, Південно-Східної Азії, Північної та Південної Америки. Морфологічні ознаки расисвітла або темно-світла пігментація шкіри,малопрофільоване широке обличчя,наявність епікантуса,жорстке темнопігментоване волосся,слабий волосяний покрив на обличчі та тілі.

Номер слайду 14

Представники монголоїдної раси. Японець. Полінезійка (Французька Полінезія)

Номер слайду 15

Негроїдна (екваторіальна) раса. Морфологічні ознаки раси темно-коричневий колір шкіри, карі очі, жорстке і кучеряве темне волосся, широкий ніс, великі губи, у деяких народностей наявний епікантус.

Номер слайду 16

Представники негроїдної раси

Номер слайду 17

Австалоїдна раса. Морфолочічні ознаки. Темна шкіра,Курчаве волосся,Розвинений ріст волосся на обличчі та тілі,Сплюснуте перенісся.

Номер слайду 18

Представники австралоїдної раси

Номер слайду 19

Карта рас

Номер слайду 20

Подумай, та дай відповідь:— Чому в одних районах Землі проживає дуже багато людей, а в інших — навпаки, дуже мало?— Від чого залежав вибір місця проживання давніми людьми?— Яким чином люди пристосовувалися до різних природних умов, розселяючись земною кулею?— Які причини призводять до зменшення кількості населення?-Якщо на початку нашої ери жило приблизно 300 млн осіб, то тепер населення становить уже близько 7 млрд людей. Це багато?- Чи рівномірно розселилися люди на материках? Молодці, ви добре попрацювали! Давайте підіб'ємо підсумок нашого уроку

Номер слайду 21

Запам’ятайте. Порівняльно-анатомічні дані свідчать про те, що всі раси відрізняються лише другорядними фізичними ознаками: кольором шкіри, типом волосся, розрізом очей, товщиною губ, формою перенісся. За основними ознаками: об’ємом мозку, будовою кисті та стопи, формою хребта, будовою голосових зв’язок-раси не відрізняються. Усе сучасне людство – це один біологічний вид – Homo Sapiens. Отже, первісні люди спершу жили там, де умови існування були найсприятливішими. У пошуках їжі вони згодом розселилися по всіх материках. Немає постійного населення лише на материку Антарктида. Чисельність населення на планеті Земля постійно зростає. Важливо раціонально використовувати природні багатства і дбати про навколишнє середовище для наступних поколінь. Людство за зовнішніми ознаками поділяється на чотири великі раси – європеоїдну, монголоїдну, негроїдну й австралоїдну. Люди постійно живуть на всіх материках, крім Антарктиди

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
25 січня 2021
Переглядів
15329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку