презентація до уроку "Називні речення"

Про матеріал
презентація до уроку української мови при вивченні теми "Однскладне речення.Називні речення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Односкладні прості речення з головним членом у формі підмета. Називні речення

Номер слайду 2

Лінгвістичне дослідження Темна зимова ніч. Святий Миколай сходить із небес до українських дітлахів, звідки він бачить і знає, як поводяться діти цілий рік. Золоті сани. Білі золотогриві коні. До хати заходить через двері. Подарунки підкладає завжди під подушку. Часто його супроводять світлокрилі янголята, а недалечко крутяться й чортики, котрі переконують Святого, що українські діти були геть нечемні, тому не заслуговують на небесні гостинці. А самі рогаті вертихвости тільки й мають на очі, як украсти торбу з дарунками. Проте нічого в них не вийде! Миколай усе знає, та й ангелики добре пильнують. Усі хлопчики і дівчатка отримають дари від Святого. І лише дуже неслухняні дістануть від Миколая золоту чи срібну різку та наказ виправитись до наступного року. Отож, вітаймо Святого Чудотворця, що завітав до нашого краю!

Номер слайду 3

Лінгвістичне дослідження 1. У виписаних реченнях підкреслити підмет. 2.Указати на спосіб морфологічного вираження головних членів. 3.Дослідити, чим поширені називні речення. 4.Чи можуть ці конструкції поширюватися обставинами?

Номер слайду 4

Робота з підручником Односкладні речення з головним членом-підметом - це називні речення (номінативні), в яких стверджується наявність предметів чи явищ. Головний член виражається іменником у називному відмінку, рідше–займенником або іменним словосполученням. З другорядних членів у називному реченні можуть бути тільки означення. Інколи називні речення можуть починатися вказівними частками ось, он. Номінативні речення можуть бути як поширені, так і непоширені.

Номер слайду 5

Дослідження-зіставлення 1.Записати пари речень. Зіставити їх. 2.Виділити в них граматичні основи. 3.Дослідити, які речення двоскладні, а які – односкладні. Як впливає порядок слів у реченні на його структуру? Робота в парах Скласти пару речень так, щоб одне було односкладним, інше - двоскладним. Підкреслити в них головні й другорядні члени. 1. Темна ніч. 2. Пізня осінь. 3. Широкий степ. Ніч темна. Осінь пізня. Степ широкий. Односкладні Двоскладні

Номер слайду 6

Творча робота (3 бали) Уявіть, що ви пасажири поїзда. За вікном пробігають різноманітні краєвиди. Відтворіть їх за допомогою називних речень.

Номер слайду 7

Темна нічка за шибками. Сон на крилах вже летить. Небеса блищать зірками, та дитинка ще не спить. У голівці має мрії... .... Хмари. Небо. Зорі. Рай.... Білі ангели - лілеї. А між ними -Миколай... На санчатах щедрі дари. Все готуємо все як слід. Ангели стають у пари і злітають вниз, на світ... Миколай - дідусь старенький. Ставить дари на столі, а дитя питає неньки: "Ненечко, чи це мені?" Темна нічка за шибками заглядає до вікон. Спить дитятко біля мами, усміхаючись крізь сон. Вибірково-пошукова робота (3бали)

Номер слайду 8

Робота в групах. 1. Дохристиянські паралелі. День Святого Миколая має ще й назву Миколи Теплого.Це свято сягає традицій стародавнього культу Прадіда, або дохристиянського бога Велеса. Інший відбиток первісних вірувань на постаті Святого Миколая — перегукування образу Миколая із уособленнями грецького Посейдона та римського Нептуна. 2. До Дня Святого Миколая Чудотворця Президент України провів святковий прийом на честь талановитих дітей України, які зробили внесок у зміцнення іміджу нашої держави, повідомляє прес-служба Президента. Переможці всеукраїнських, міжнародних конкурсів та олімпіад. Чемпіони світу та Європи. Лауреати міжнародних фестивалів. Ось вони , ті , кого запросили на це свято . 3. Срібні дерева. Срібне гілля. Сріблом пухнастим вкрита земля. Срібні у синьому небі хмарки. У срібних заметах срібні стежки. Науковий Публіцистичний Художній

Номер слайду 9

Рефлексія 1. На мій погляд, складним на уроці було... 2. Легким для мене сьогодні здалося… 3. Новим для мене на уроці виявилося… 4. З вивченої теми я зрозумів(ла)… 5. Я працював(ла) на уроці… 6. Я отримав(ла) задоволення від…

ppt
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
3738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку