Презентація до уроку " Небезпечні ситуації на вулиці"

Про матеріал
Урок з ЯДС Жаркова 3 клас" Небезпечні ситуації на вулиці" Урок містить матеріал про безпечні і небезпечні ситуації, вчить учнів приймати правильні рішення самостійно про вихід із цих ситуацій поза межами домівки, школи. Матеріал до уроку містить картинки, за допомогою яких учні усвідомлюють на скільки небезпечно самостійно прогулюватися в незнайомих місцях; визначати небезпечні для життя і здоров’я місця в населеному пункті, чиинити опір тиску незнайомих людей; виховувати пильність, обережність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з ЯДС в 3 класі «Небезпечні ситуації на вулиці »

Номер слайду 2

Мета уроку: • формування предметних компетентностей: обґрунтувати учням наскільки небезпечно самостійно прогулюватися в незнайомих місцях; навчати школярів визначати небезпечні для життя і здоров’я місця в населеному пункті, чинити опір тиску незнайомих людей; виховувати пильність, обережність. • формування ключових компетентностей: вміння вчитися: формувати здатність учнів спостерігати та робити висновки; соціальної: удосконалювати вміння працювати в команді; загальнокультурної: сприяти дотриманню норм мовленнєвої культури; здоров’язбережувальної: навчати берегти своє здоров’я та усвідомлювати, що це найвища життєва цінність; інформаційна: формувати здатність добувати, осмислювати, опрацьовувати та використовувати інформацію.

Номер слайду 3

Тип уроку: урок засвоєння знань, навичок і умінь, творче застосування їх на практиці в нестандартних умовах. Епіграф до уроку: Небезпека шукає тих, хто її знаходить. Дитина народжується здоровою, То ж бережіть своє здоров’я , І все у вас буде добре, Тоді будете рости здоровими, щасливими і розумними.

Номер слайду 4

Доброго ранку! Доброго дня! Зичим здоров'я, зичим добра! ПЕРЕБІГ ПОДІЙ   І. ОРІЄНТАЦІЯ. (Урок зорієнтовано на створення сприятливої атмосфери.)

Номер слайду 5

Прийом «Нетрадиційне привітання» переплетене з «Хвилинкою психологічного настрою». Заглянуло сонечко у наші віконечка. Посміхнулось весело усім нам. (діти посміхаються один одному) «Я візьму ваші долоньки, привітаюся я з вами (вітаюся з усіма долоньками) Посміхнемось в оченята,(повертають голівками, то вправо, то вліво, і посміхаються, дивлячись в очі одне одному) Обіймемось усі тісненько, щоб усім було тепленько. Небезпеки всі здолаєм, (міцно стискають ручки) Навчимось всього одразу».(піднімають руки догори), говорять 3 рази. Посміхніться новому дню!

Номер слайду 6

ІІ.МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ (Визначити рівень знань учнів по дотриманню правил з незнайомцями, поза межами домівки, школи, активізувати їхні знання та мислення). –Які ж небезпеки ми маємо здолати і чого маємо навчитися сьогодні на уроці? Увага на екран!!! Прийом: «Постановка проблемних завдань, зв'язок з життям» Гра-інсценізація « Машина» -Оце так машинка!- Іванко ходив навколо незнайомої машини. - А велика яка! - додав Дениско. - От би на такій покататися!- із захопленням мовив Іванко. - Хлопці, мерщій в машину, з вітерцем прокатаєтесь!- гукнув усміхнений чоловік: - Іванко та Дениско швиденько побігли до незнайомця. Але ж тут нагодився однокласник Карен, і потягнув хлопців до себе і щось зашепотів їм на вухо!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гра-інсценізація Н.- Дівчинко, допоможи! Цей пакет для своєї мама візьми! У.- Я з чужими не спілкуюсь, і ні на які подарунки не надіюсь. Н.- Та бери ти вже скоріш…… У.- Ви ж пароль скажіть мені!....І швиденько від чужинця дременула!!!

Номер слайду 9

Слово вчителя. І ми сьогодні на ці запитання будемо давати відповідь на протязі уроку. Давайте разом розшифруємо слова, які стосуються теми нашого уроку. Завдання до вправи «Дешифрувальник» 1. Визначити ключові слова уроку. 2. Зашифрувати його за допомогою цифр. 3. Дати завдання учням розшифрувати і оголосити тему уроку Розшифрувати тему уроку.

Номер слайду 10

Вправа «Дишефрувальник» Розшифрувати тему уроку 6313473964 74881945 61 186494

Номер слайду 11

ІІІ. ЦІЛЕПОКЛАДАННЯ Повідомлення теми, мети, завдань уроку -Ось таким чином ви самі розшифрували на слайді тему уроку, над якою ми будемо працювати сьогодні? І вона звучить так:

Номер слайду 12

Створення дерева очікувань Слово вчителя. - І зараз ми створимо «Дерево очікувань». Кожен із вас вийде до інтерактивної дошки і напише на гілках дерева, що очікує від сьогоднішнього уроку. Малюнок «Дерево очікувань» (діти виходять до дошки і прикріплюють на дерево завдання-очікування, (пишуть) промовляючи: «Від сьогоднішнього уроку я очікую…»

Номер слайду 13

обґрунтовувати свою думку, щодо того, як чинити опір тиску незнайомих людей;

Номер слайду 14

ІV. ЦІЛЕРЕАЛІЗАЦІЯ 1. Актуалізація опорних знань, навичок і умінь - І це , дійсно так, ми сьогодні поговоримо про правила безпечної поведінки під час прогулянки, з яких причин відбуваються небезпечні ситуації і як знайти з них вихід. Ви уже стаєте дорослішими, тому отримуєте більше свободи. Однак з цього випливає, що на вас покладається більша відповідальність та вміння діяти у нестандартних ситуаціях. Найзручніше місце для гри – ще ваш двір, спортивні майданчики. Там ви гуляєте не одні, там гуляє багато дітей, часто дорослі. Там можуть бути гойдалки, турніки, гірки, лавочки тощо. Недалеко може проходити дорога. Часто трапляють поряд з вами і чужі люди. Тому там може чекати на вас небезпека. Створюємо асоціативний кущ!!!!!

Номер слайду 15

Покинуті будівлі Під час ігор на дорозі При зустрічі з нетверезими людьми Біля пустирів Коли гуляєш на одинці Небезпека По дорозі до школи По дорозі зі школи Великі міста Безлюдні місця

Номер слайду 16

Адже здоров’я і життя — цінніші, тому що в цей час в вашій голівці починає працювати ваш мозок – і ви розумієте як вам діяти!!! Озброєний той, хто попереджений: діти повинні відповідати: «Я вас не знаю. Я нікуди з вами не піду». І негайно ідіть геть. Здіймайте галас: «Допоможіть, рятуйте, я його (її) не знаю!» - Коли Незнайомець має лихі наміри, забудьте про гарні манери, ви рятуєте своє життя. Застосовуйте всі можливості для самозахисту: хитруйте, погрожувати, щосили кричіть, кусайтеся, дряпайтеся, бийтеся. Вимагають гроші або цінні речі, варто підкоритися.

Номер слайду 17

• Не розмовляти й не вступати в контакт із незнайомцями, не передавати їм цінні речі, навіть якщо вони назвалися представниками міліції, одразу ж кликати на допомогу та швидко йти до людей. • Не сідати й не підходити до автомобілів, у яких сидять незнайомці, відійти якнайдалі. • Перебувати без супроводу дорослих на вулиці дітям можна лише до настання темряви. • Діти мають право не відчиняти двері дому навіть представникам правоохоронних органів. Якщо незнайомець запитує, чи скоро прийдуть батьки, повідомити, що незабаром, вони знаходяться у сусідів, а в цей час зателефонувати батькам і двері незнайомцям не відчиняти. • Перебувати подалі від тих, хто влаштовує бійки, не встрявати в суперечки дорослих і не провокувати словами, діями агресивну поведінку, яка може призвести до бійки або травми. • Не заходити в під’їзд, у ліфт із незнайомими людьми; одразу кликати на допомогу, якщо незнайомець провокує певні дії стосовно вас. Якщо за вами хтось іде, зупинитися й відійти убік, щоб ця людина пройшла повз. Запам’ятай

Номер слайду 18

3. Первинне застосування отриманих знань. Екстримальні ситуації з незнайомцями, виконання пробних вправ: Робота в парах. (Обговорення життєвих ситуацій, робота над картинками).

Номер слайду 19

Різні способи відмови незнайомим людям. ( Ні, дякую; вибачте; я поспішаю; не хочу; не можу; не знаю; не буду; не піду; не поїду; мені забороняють батьки; я запитаю у батьків; не просіть; я не робитиму цього; мені батьки не дозволяють цього робити тощо). Ситуативні завдання

Номер слайду 20

Якщо дія безпечна-сплеснути в долоні, якщо небезпечна -присісти Руханка - Гуляти з друзями у дворі. - Вийти гуляти, не сказавши батькам. - Гуляти, коли стемніло. - Гуляти на дитячому майданчику. - Розказати незнайомцеві свою адресу. - Сісти в машину до друзів. - Піди з незнайомцем додому. - Гуляти біля зруйнованих будівель. - Втікати від чужинця, якщо він тебе переслідує. - Відчиняти двері будинку незнайомцеві.  

Номер слайду 21

Рефлексія Мета. Встановити відповідність між поставленими цілями та результатами, вчити учнів аналізувати власну навчальну діяльність, оцінювати її, порівнювати досягнуті результати на уроці з очікуваними. (малюнки з драбинками успіху) Вчитель. Пропоную вашій увазі завдання з сходинками. Кожна драбинка успіху має п’ять сходинок. Перша драбинка – здоров’я. Друга- розуму. Третя – щастя.

Номер слайду 22

Сходинки успіху Кожна ступінь- один із видів роботи. Чим більше завдань виконано. Ти вище піднімається : дитина, учень, доросла людина «Щастя» «Здоров'я» «Розум»

Номер слайду 23

(Поділ на групи)(Малюнки сходинок відповідно до їх назв) Перша драбинка – здоров’я. Друга- розуму. Третя – щастя. Слово вчителя. Ось і таким чином ми поділилися на групи Виконання вправ за зразком, інструкцією: Слово вчителя. Стратегія «Якщо…………, то………..» Форма роботи: групова -(група «Здоров’я говорить першу частину речення – якщо , група «Щастя» продовжує то …») (група «Щастя» - говорить другу частину речення – то, група «Розум» починає якщо …») (група «Розум» - говорить другу частину речення – то, група «Здоров’я » починає якщо …»)

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Група «Щастя» …….то ….. то вони можуть стати причиною нападу на вас. .…то пам’ятайте, що жодна річ не варта вашого здоров’я. Група «Розум» Якшо - Якщо на прогулянку ви одягнули на себе прикраси - Якщо у вас відбирають цінну вам річ, Стратегія «Якщо, то….»

Номер слайду 26

Група «Розум» …….то Група «Здоров’я» ……Якщо -Якщо ви побачили сумку з чужими речами, Якщо за вами повільно їде незнайома машина…… то ви її не чіпайте, там можуть бути небезпечні предмети або пастка для вас. то негайно відійдіть до тротуару і швидко поспішайте до знайомих вам людей. Стратегія «Якщо……, то……..»

Номер слайду 27

Вправа «Хвости» Кажу тобі я знову й знову, щоб не вступав з чужим в..... Чужих тварин, ти не дражни, та краще їх ти …. Коли хтось дзвонить, пам’ятай: чужих додому ….. Тягне хтось – ти не мовчи, дуже голосно……… Коли біжиш по тротуару, то не перебігай ……… У темну пору доби, носи на одязі ……… Не ставай на кришки люків, бо ……… І вдома, і вдорі, і в школі дотримуйся правил безпечної………

Номер слайду 28

Фізкультхвилинка

Номер слайду 29

Прийом «Казкотерапія». (Загальна ідея цього прийому полягає у тому, що дитина бачить себе на місці головного героя, живе разом з ним, вчиться на його помилках. Дитина з раннього віку вчиться приміряти на себе різні ролі, вчиться правильно діяти в тій чи іншій ситуації. Особливо, якщо це казки придумані, перероблені на новий лад.) Пригадайте, з яких казок дані персонажі: півник, козенята, Івасик-Телесик, і що з ними сталося? -Запропонуйте свій вихід із ситуацій……..

Номер слайду 30

Котик і півник Вікторина «З якої казки?» “Івасик-Телесик” Встановити відповідність: картинка-назва. Чого навчає казка? “Білосніжка” “Колобок”

Номер слайду 31

КАЗКА МУДРОСТІ НАВЧАЄ, РАДИТЬ І ЗАСТЕРІГАЄ: Завжди пам’ятайте, любі хлопчики й дівчатка: 1)Двері чужому не відчиняти!!! 2)З незнайомими не розмовляти!!! 3)Без дозволу батьків не гуляти!!! 4)Подарунків від чужинців не приймати!!! 5)До чужинця в машину не сідати!!! 6)Поблизу дорги, в небезпечні ігри не грати!!! 7)На люки не ставати!!! 8)Чужих тварин не дражнити!!!

Номер слайду 32

Пантоміма Відгадай, яке правило, з якої картинки, відтворили учні!!! Зроби висновки!!! Демонстраційний матеріал Л.В.Яковенко « Про себе дбати-лиха не знати» «Коли виходиш на вулицю» «Незнайомець на авто» «Незнайомці на вулиці» «Чужинець за дверима» «Якщо ти загубився…»

Номер слайду 33

Корисні поради: якщо ти загубився на вулиці У жодному разі не біжи «світ за очі». Озирнись: можливо близькі поряд. -Якщо їх усе ж немає, краще чекати близьких там, де ти залишився сам – вони по тебе обов’язково повернуться! -Звертатися про допомогу слід лише до людини у формі( поліцейського, військовослужбовця, продавця, кондуктора, касира. -Про всяк випадок домовся з мамою, де ви зустрінетесь, якщо випадково загубились у натовпі. Запамятай!!! Місце зустрічі змінити не можна!

Номер слайду 34

ТЕХНОЛОГІЯ «МОЗКОВИЙ ШТУРМ» (Діагностика впевненості) 1)Якщо тобі запропонували доставити пакунок, ти: а)відмовишся; б)віднесеш пакунок; в)запитаєш у мами; г)скажеш, що не можеш це зробити. 2)Небезпечні знайомства призводять до: а)зникнення людей; б)пограбування; в) щасливого життя; г)пограбування. 3)Познач способи самозахисту: а) не показую свій переляк; б) голосно плачу; в)звертаюсь по допомогу до дорослих людей; г)швидко тікаю. 4)Якщо незнайомець намагається тебе кудись заманити, ти: а)ітимеш за ним; б)познайомишся з ним; в)бігтимеш туди, де є люди; г)кричатимеш:» Допоможіть, рятуйте, я його не знаю!» Це повинен знати кожний!!!!

Номер слайду 35

V.РЕФЛЕКСИВНО-ОЦІНЮЮЧИЙ ЕТАП 1.Підведення підсумків уроку. Рефлексія змісту навчального матеріалу. Прийом «Незакінчене речення….» -Чи здійснились ваші очікування? Зараз ми в цьому переконаємося на прикладах демонстраційного матеріалу Л.В.Яковенко .«Безпечна поведінка вдома та в довкіллі»

Номер слайду 36

Прийом «Незакінчене речення…» (Рефлексія змісту навчального матеріалу) -Я знаю правила, які порушили … -Я переконаний,… -Я впевнена,… -Якщо я загублюся в великому супермаркеті,…. -Я розумію, … -Я запам’ятала, … -Я з своїми батьками придумаю,…. -Я розповідатиму дошкільнятам…. -Я знаю і можу відповісти …. - Я знаю, чому…

Номер слайду 37

Сьогодні я дізналася…, дізнався….(відповіді учнів) -Я знаю правила, які порушили козенята в казці «Вовк і семеро козенят» і буду намагатися їх виконувати. -Я переконаний, що ніхто з моїх однокласників не буде вступати в розмову з незнайомими людьми. - Я впевнена, що до більшості злочинів приводить наша нерозумна поведінка. - Якщо я загублюся в великому супермаркеті, то звернуся за допомогою лише до людей у форменому одязі. Я вже знаю, що коли діти виходять на вулицю, до більшості злочинів призводить наша незрозуміла поведінка. Я розумію, коли чужинець за дверима не відчиняти ніколи двері! Я запам’ятала, що настанням темряви гуляти самим не можна Я з своїми батьками придумаю слово-пароль, щоб не потрапити до рук злочинців. Я розповідатиму дошкільнятам про небезпечні розваги: на гойдалках, на роликах, щоб не ставали на люки, не дражнили чужих тварин. Я знаю і можу відповісти, що шепотів хлопцям Карен: « Не сідати в чужу машину!» Я знаю чому,…втік незнайомець…

Номер слайду 38

Наш успіх: Я –сила Я-енергія Я-здоров’я Я життєрадість Я доброта Я щастя Я здоров'я Я мудрість Я розум Ми успіх!

Номер слайду 39

Прийом «Кульки настрою» Кулька у вигляді квіточки означає-активність, оригінальність ідей. Учні підходять до оформлених кульок у вигляді квіточки і вибирають колір, відповідаючи:

Номер слайду 40

Мені було легко! Мені було цікаво! Я буду дотримуватися усіх правил!

Номер слайду 41

Презентацію підготувала Мацько Зоя Михайлівна Використана література: Підручник ЯДС 3 клас Жаркова Демонстраційний матеріал Л.В.Яковенко « Про себе дбати-лиха не знати». Мій конспект В.М. Довгаль, Л.А.Кирилюк «Основи здоров’я» Початкова освіта. Бібліотека «Формування навичок здорового способу життя у молодших школярів» Лариса Мазуренко, Київ «Шкільний світ» 2008р.

Номер слайду 42

Гарного нового дня!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Вишневська Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маєвська Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бондарець Катерина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
571
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку