Презентація до уроку: "Оператор div і оператор mod"

Про матеріал
Презентація до уроку: "Оператор div і оператор mod". Презентація до уроку: "Оператор div і оператор mod".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оператор div і оператор mod

Номер слайду 2

Оператор div В математиці цілочисельним розподілом називають такий розподіл, при якому одне ціле число ділиться на інше ціле число, а результатом є ціла частина їх приватного. Тобто наприклад 20/5 = 4, 55/6 = 9, 100/3 = 33 і т.д. Погодьтеся, що в деяких випадках це дуже зручно і практично. У Паскалі за цілочисельне ділення відповідає оператор div. Тепер як це записується в Pascal'e : z: = x div y x - число, яке будемо ділити на y (ділене) y - число, на яке будемо ділити число x (дільник) z - результат цілочисельного ділення Таким чином, ось такий запис (55/6) без остачі = 9 в результаті використання оператора div буде виглядати так z: = 55 div 6 z дорівнюватиме 9. Запам'ятайте! При використанні оператора div дрібна частина буде відкинута!

Номер слайду 3

Оператор mod Розподіл із залишком не особливо відрізняється і головним тут є те, що в результаті відкидається як раз ціла частина . Тобто (40/6) із залишком = 4, (10/3) із залишком = 1, (22/5) із залишком = 2 і т.д. У Паскалі для цього є оператор mod. Записується він точно так же. z: = x mod y x - число, яке будемо ділити на y (ділене) y - число, на яке будемо ділити число x (дільник) z - залишок Наприклад (40/6) із залишком = 4 з оператором mod буде такою z: = 40 mod 6І як результат отримаємо z = 1.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Визначити, чи є число, введене з клавіатури, парним. Program chislo;var a:integer; begin writeln('введіть число а'); readln(a);   if a mod 2 = 0 then writeln(‘введене число - парне'); end.

Номер слайду 6

Помножити останню цифру числа на 10 і результат вивести на екран. Program mnozhennya;var a,b,r:integer;begin readln(a);  b:= a mod 10; //присваюємо змінной b останню цифру числа а r:=b*10; // множимо b на 10 writeln(res); // виводим результат на екран end.

Номер слайду 7

Cамостійна робота. Якщо введене з клавіатури число закінчується на 5 і ділиться на 7, то вивести «YES», інакше «NO». Порахувати кількість чисел, які кратні 9 і закінчуються на 5 в діапазоні від 1 до 500.

pptx
Додано
27 вересня 2019
Переглядів
1280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку