Презентація до уроку по темі: "Чому є день і ніч та пори року".

Про матеріал

Презентація до уроку по темі: "Чому є день і ніч та пори року".(Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому є день і ніч та пори року. Всякий день - учень дня вчорашнього. Публій, давньоримський поет

Номер слайду 2

Дайте відповідь «так» чи «ні»1. Супутники бувають тільки штучні2. Супутник природного походження - Місяць.3. Місяць спричиняє припливи і відпливи на Землі. 4. Вигляд Місяця на небі не змінюється.5. Фаза Місяця - видима із Землі освітлена Сонцем частина Місяця.6. Штучна засвітка неба не впливає на живі організми.7. Місяць стабілізує коливання осі обертання Землі, що впливає на клімат.8. Спостерігач на Землі бачить різні фази Місяця, бо його положення відносно Сонця і Землі постійно змінюється.

Номер слайду 3

Пригадайте: Пригадай, що ти знаєш з курсу «Я досліджую світ» про наслідки обертання і руху Землі. Як можна встановити, що Земля обертається навколо Сонця?Назви пори року та календарні дні, коли вони починаються. Спробуй пояснити, чому ми не відчуваємо обертання Землі навколо її осі.

Номер слайду 4

Місяць — природний супутник Землі. Місяць обертається навколо Землі, а Земля обертається навколо Сонця. Із рухами Землі та Місяця пов’язані життєво важливі для нас явища: зміна дня й ночі, зміна пір року, припливи й відпливи, сонячні та місячні затемнення, зміна фаз Місяця.

Номер слайду 5

Яке значення обертання Землі навколо своєї осі для життя на Землі Якщо спостерігати Землю з боку її Північного полюса, то можна побачити, що наша планета обертається навколо своєї осі із заходу на схід, тобто проти годинникової стрілки Час, потрібний планеті для одного оберту, називають добою. Нині тривалість доби становить 24 години, а колись, дуже давно, вона була значно меншою.

Номер слайду 6

Земля обертається навколо своєї осі — уявної лінії, що проходить крізь її полюси та центр. Ми не відчуваємо рухів Землі, бо рухаємося разом із нею. Але спостереження за Сонцем і зорями доводять добове обертання Землі. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 7

Найвідомішим проявом обертання Землі навколо власної осі є зміна дня і ночі на планеті. Коли сходить Сонце, починається день, що триває до часу, поки воно не зайде за горизонт. Проміжок часу між сходом і заходом Сонця називають тривалістю дня. З’ясувати тривалість дня на якусь конкретну дату можна за допомогою календаря, адже в ньому зазначено як час сходу і заходу Сонця, так і тривалість дня. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 8

Сонце завжди освітлює лише половину земної кулі. На освітленій половині Землі панує день, на неосвітленій — ніч. Земля обертається із заходу на схід, а лінія сходу Сонця просувається зі сходу на захід, розділяючи денну й нічну півкулі ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 9

Оскільки повний оберт навколо осі Земля здійснює за 24 години, то різниця в часі між двома точками, що розташовані на протилежних кінцях Землі, становить 12 годин. Тому годиники не можуть показувати однаковий час на всій земній кулі. Тому Земля поділена на 24 часові пояси, і в межах одного поясу час незмінний. Україна охоплює три часові пояси . На території нашої країни діє час другого часового поясу, який називається київським часом. ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЄТЬСЯ ДЕНЬ І НІЧ.

Номер слайду 10

ЧОМУ НА ЗЕМЛІ ЗМІНЮЮТЬСЯ ПОРИ РОКУ. Земля, обертаючись навколо своєї осі, одночасно рухається по орбіті навколо Сонця. Тривалість періоду обертання Землі навколо Сонця називають роком. Оскільки форма орбіти Землі трохи відрізняється від кола, то планета повсякчас перебуває на різних відстанях від Сонця. Найвіддаленішу від Сонця точку орбіти Земля проходить у липні, а найближчу - в січні. Тому для мешканців Північної півкулі Землі вона влітку далі від Сонця, ніж узимку.

Номер слайду 11

Чи впливає обертання Землі навколо осі та рух довкола Сонця на пори року і чому вони змінюються на нашій планеті. Зміна пір року на Землі зумовлена нахилом її осі обертання до площини екліптики (а не зміною відстані Земля - Сонце!). Екліптика - уявне коло, по якому Сонце здійснює свій видимий рух протягом року для спостерігача на Землі. Упродовж року кут падіння сонячних променів на різні ділянки поверхні планети не однаковий . Прямовисні сонячні промені нагрівають Землю краще, ніж ті, що падають на її поверхню під малим кутом.

Номер слайду 12

Чому бувають пори року. Рухаючись орбітою навколо Сонця, Земля проходить через чотири особливі на ній точки в двадцятих числах березня, червня, вересня і грудня. Ці моменти людина навчилася фіксувати у сиву давнину, адже вони свідчили про зміну пір року. Пригадаємо їх для Північної півкулі.20 (чи 21) березня - розпочинається астрономічна весна. У цей день (його називають днем весняного рівнодення) повсюди у Північній півкулі, окрім районів біля полюса, тривалість дня дорівнює тривалості ночі. Сонце сходить о 6-й годині точно на сході й заходить точно на заході о 18-й годині.21 (чи 22) червня (день літнього сонцестояння) весна закінчується і починається астрономічне літо. У цей день у Північній півкулі Землі найдовший день і найкоротша ніч.

Номер слайду 13

Чому бувають пори року.23 вересня - у день осіннього рівнодення (тривалість дня дорівнює тривалості ночі, як і навесні) - розпочинається астрономічна осінь, що триває до 21 (чи 22) грудня, до дня зимового сонцестояння. У цей день у Північній півкулі Землі найкоротший день і найдовша ніч. Для Південної півкулі Землі послідовність зміни пір року така сама, але коли у Північній півкулі зима, у Південній - літо. І навпаки.

Номер слайду 14

Коротко про головне. Зміна дня і ночі на Землі зумовлена обертанням планети навколо власної осі. Середнє значення відстані між Землею і Сонцем називають «астрономічною одиницею». Пори року на Землі змінюються, бо вісь її обертання має нахил до площини екліптики. Виконайте завдання за. QR - кодом

Номер слайду 15

Перевіряємо себе1. У якому напрямку Земля обертається навколо своєї осі та під час обертання навколо Сонця?2. Створи малюнок на тему «Обертання Землі навколо Сонця». Укажи на ньому положення земної осі, коли Земля перебуває в точках орбіти, пов’язаних з днями сонцестояння та рівнодення.3. Укажи на справжню причину змін пір року на Землі: А. різна відстань Землі від Сонця; Б. обертання Землі навколо Сонця; В. незмінність кута нахилу осі обертання Землі до площини її орбіти.4. Поміркуй і вислови припущення щодо існування пір року на планеті, в якої вісь обертання не нахилена, тобто перпендикулярна, до площини її орбіти.5. Продовж речення: Сьогодні я дізнався/-лася...; Я навчився/-лася...; Виявляється

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити §24 Знайдіть інформацію про:«Тривалість дня і ночі на екваторі та полюсах земної кулі»; «Де на земній кулі день дорівнює ночі круглий рік».

pptx
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
1965
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку