Презентація до уроку розвитку мовлення

Про матеріал
Презентація для уроку розвитку зв'язного мовлення. У матеріалі подано основний теоретичний матеріал: визначення поняття, джерела, структура повідомлення як жанру публіцистичного стилю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повідомлення в публіцистичному стилі на суспільну тему на основі кількох джерел

Номер слайду 2

— Прочитайте текст. Визначте стиль мовлення. Чи можна вважати тему даного тексту суспільною? Поясніть.— На скільки частин можна поділити текст?Комп’ютерні ігри для підлітків: самовдосконалення чи саморуйнування? Я вважаю, що комп’ютерні ігри — це серйозна проблема сучасного суспільства і шлях до саморуйнування для представників молодшого покоління. По-перше, через захоплення комп’ютерними іграми люди починають забувати, що в житті насправді цінне. Ми маємо радіти спілкуванню з близькими людьми й природою, щодня варто прагнути подорожувати, пізнавати незвідане й отримувати нові знання. Як приклад згадаю сюжет фільму «Геймер», у якому головний герой Джон Тілман бореться з віртуальним світом майбутнього, де кожен уже не відчуває себе окремою особистістю з власними потребами й бажаннями, а перетворюється на подобу людини без почуттів. По-друге, через захоплення комп’ютерними іграми в людини часто спотворюється бачення світу, вона забуває про закони реальності й сама опиняється в депресивному стані, з якого важко вийти. Мій знайомий Валерій захоплювався комп’ютерними іграми, майже не бував у школі й не мав жодних планів на майбутнє. Коли хлопець програв у черговій віртуальній сутичці, його нерви просто не витримали. Підлітка довелося довго лікувати від психічних розладів. Ось які наслідки, здавалося б, звичайної гри. Отже, комп’ютерні ігри — шлях до саморуйнування. Це проблема сучасного світу, яку потрібно вирішувати, аби не потрапити в пастку віртуальної реальності.

Номер слайду 3

Повідомлення — один з жанрів усного висловлювання; невеликий за обсягом твір на певну тему в публіцистичному стилі, призначений для публічного виголошення. Повідомлення у публіцистичному стилі привертає увагу аудиторії до важливої суспільної або морально-етичної теми, розкриває неоднозначність розуміння цієї теми, її дискусійний характер. Повідомлення у публіцистичному стилі виявляє суб’єктивізм автора, його емоційне ставлення до повідомлення. Джерелом для повідомлення в публіцистичному стилі може бути:інформація про події, яку подають ЗМІ;власні спостереження за фактами і явищами суспільного життя;інформація в Інтернеті;література.

Номер слайду 4

Структура повідомлення. Вступ (зацікавлення, створення необхідного настрою). Основна частина (наявність доказів на користь власної позиції, наведення переконливих фактів, прикладів). Висновки (узагальнення положень основної частини, спонукання аудиторії до дискусії, виголошення заклику тощо).

Номер слайду 5

Алгоритм підготовки повідомлення. Вибір теми й визначення мети повідомлення → збір інформації →структурування матеріалу →створення повідомлення.

Номер слайду 6

«Як зробити повідомлення у публіцистичному стилі ефективним і цікавим»Виберіть тему, яка дійсно хвилює вас. Чітко уявіть собі мету вашого повідомленняі дотримуйтесь її. Опрацюйте не менше 2-3 джерел. Обмежте обсяг матеріалу. Наповніть повідомлення прикладами, фактами, які б ілюстрували те, про що говорите. Говоріть виразно, правильно, доречно, використовуйте образні вислови.

Номер слайду 7

Орієнтовні теми: Життєві цінності сучасника. Мова українського телебачення. Люди, що створили себе самі. Молодіжний сленг як мовне явище. Проблеми екології і ми.

pptx
Додано
26 грудня 2022
Переглядів
1074
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку