Презентація до уроку розвитку мовлення на тему: "Кмітливий грак"

Про матеріал
Написання вибіркового переказу тексту. Мета: -розвивати уміння складати план до текстів, писати перекази; -удосконалювати уміння висловлювати свої почуття і захоплення, передавати їх у письмовій формі; -виховувати любов до рідного слова, народної мудрості, до краси і гармонії навколишнього світу, до рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення. Написання вибіркового переказу тексту. Тема для спілкування: «Кмітливий грак»

Номер слайду 2

Емоційне налаштування. Ми-українці – велика родина,Мова і пісня у нас солов’їна!Квітне в садочку червона калина,Рідна земля для нас всіх- Україна!

Номер слайду 3

Вибери світлину з птахом, який найбільше підходить до твого настрою, покажи відповідною цеглинкою. По. Міркуй, чому?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Відгадайте загадку. Чорномазий, білодзьобий,Він за плугом важно ходить. Сторож вірний, друг полів,Перший вісник теплих днів. Грак

Номер слайду 7

Сьогодні на уроці ми познайомимось з життям і звичками грака, будемо продовжувати вчитись писати перекази. Згадаємо, як складати план свого переказу.

Номер слайду 8

Мета: -розвивати уміння складати план до текстів, писати перекази; -удосконалювати уміння висловлювати свої почуття і захоплення, передавати їх у письмовій формі; -виховувати любов до рідного слова, народної мудрості, до краси і гармонії навколишнього світу, до рідного краю.

Номер слайду 9

Чи вірите ви що- граки видають своїми криками окремі склади?- практично їдять все?- розмочують висохлий хліб в калюжах?

Номер слайду 10

Робота в групах«Дослідники»Цікаві факти про граків

Номер слайду 11

КМІТЛИВИЙ ГРАКЩо може виражати заголовок тексту? Тема або мета тексту

Номер слайду 12

26.04.2023 СьогодніГімнастика для очей

Номер слайду 13

КМІТЛИВИЙ ГРАК Хтось загубив маленького бублика. Першою побачила його жовтогруда синиця. Дзьобнула знахідку раз, вдруге і розчаровано писнула — бублик був твердий, як камінь. Підлетіли два горобці. І теж не змогли скуштувати. За пташками із самої верхівки грубезної верби спостерігав старий грак. Отож він повільно злетів на землю.

Номер слайду 14

Горобці й синиці відступилися перед сильним й ображено залементували. Грак діловито підійшов до бублика і дзьобнув його. Проте довгий і міцний дзьоб грака теж не розколов бублика. Грак трохи подумав, тоді злетів на паркан, посидів там із хвилину і знов опустився до ласої знахідки. Взяв бублика у дзьоб і кинув у найближчу калюжу.

Номер слайду 15

Походив, очікуючи, поки бублик набрякне у воді. А коли той пом’якшав, з’їв його з апетитом. Горобці від здивування аж оніміли. Грак важко змахнув великими крилами, описав дугу над калюжею і опустився на своє місце на вербі. А вже звідти голосно крякнув. Мовляв, хто хоче їсти, той має метикувàти. Сергій Мацюцький

Номер слайду 16

Робота в групах«Експерти»Словничок незрозумілих слів

Номер слайду 17

Залементували –Набрякне Скуштувати. Грубезна. Ласий.мати здатність міркувати, думати.кричали від страху, болю, захоплення.- набереться вологою.- з’їсти.- дуже товста- смачний, бажаний.

Номер слайду 18

Робота в групах«Журналісти». Гра «Мікрофон»

Номер слайду 19

Хто першим побачив бублика? Хто спостерігав за дрібнотою? Чи вдалося гракові з першого разу з’їсти бублика? Що він придумав? Як відреагували на кмітливість грака горобці? Що відповів їм грак?Яка головна думка тексту?Розумний, кмітливий, винахідливий,завжди знайде вихід із ситуації.

Номер слайду 20

Прочитай текст. Познач значком Ѵ початок тієї частини, у якій розповідається, як грак з’їв бублика. Зошит «Малюю словом» с. 44

Номер слайду 21

Грак діловито підійшов до бублика і дзьобнув його. Проте довгий і міцний дзьоб грака теж не розколов бублика. Грак трохи подумав, тоді злетів на паркан, посидів там із хвилину і знов опустився до ласої знахідки. Взяв бублика у дзьоб і кинув у найближчу калюжу. Походив, очікуючи, поки бублик набрякне у воді. А коли той пом’якшав, з’їв його з апетитом.

Номер слайду 22

План. Перші спроби грака.2. Роздуми птаха. ………………………………………………….3. Розмочений бублик. ………………………………………………….4. Метикуй, щоб отримати бажане …………………………………………………. Перекажи усно текст за складеним планом.

Номер слайду 23

Словникова скарбниця. Дзьобнув проте знахідка апетит здивування калюжею звідти крякнув метикувати

Номер слайду 24

26.04.2023 СьогодніФізкультхвилинка

Номер слайду 25

Запиши вибірковий переказ тексту за складеним планом. Розпочни із заголовка. Зошит «Малюю словом» ст. 45 Запам’ятай! Вибірковий переказ — це переказ певної частини тексту.

Номер слайду 26

Прочитай свій переказ. Якщо знайдеш помилки – виправ їх. Намалюй кольоровими олівцями ілюстрацію до переказу.

Номер слайду 27

Прочитай у кріслі автора свій переказ однокласникам і однокласницям.

Номер слайду 28

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…На уроція запам’ятав/запам’ятала…Найкраще мені вдалося…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Труднощі виникали…Рефлексія «Загадкові листи». Коло самооцінки. Обери лист, який ти хочеш відкрити(для відкриття по листі варто натиснути)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Майя
    Щиро вдячна за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
28 грудня 2023
Переглядів
2243
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку