Презентація до уроку "Складнопідрядне речення. Тренувальні вправи"

Про матеріал
У презентації подано ряд тренувальних вправ для закріплення теми "Складнопідрядне речення. Тренувальні вправи". Використано різні форми та методи роботи. Багато завдань спрямовані на розвиток ключових компетентностей здобувачів освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Cкладнопідрядні речення. Урок української мови в 9 класі Тема: Складнопідрядне речення. Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Розподільний диктант Ь Ь Жмен…ці, ін…ший, оцв…яхований, лос…йон, правдон…ці, жін….ці, щиріст… . ‘ ‘ Зв…язок, тьм…яні, реп…яхи, Солов…йов, арф…яр, пор…ядок, бур…яни, п…єдестал, духм…яна.

Номер слайду 3

Перевір себе Жменьці лосьйон правдоньці щирість інший оцвяхований жінці Зв’язок реп’яхи арф’яр бур’яни п’єдестал тьмяні Соловйов порядок духмяна

Номер слайду 4

Одна Батьківщина і двох не буває, Місця, де родилися, завжди святі. Хто рідну оселю свою забуває, Той долі не знайде в житті. ...

Номер слайду 5

Інтелектуальна розминка -Яке речення називається складнопідрядним? -Назвати види складнопідрядного речення. -Охарактеризувати кожен із названих видів. -Яка різниця між складносурядним та складнопідрядним реченням? -Які ознаки властиві складнопідрядному реченню з кількома підрядними? На які типи поділяються складнопідрядні речення з кількома підрядними за характером взаємодїі підрядних частин з головною? Як поєднується головна частина з підрядними частинами у складнопідрядному реченні з кількома підрядними?

Номер слайду 6

Дослідження-аналіз Визначте головну і підрядні частини. Які відношення між ними, яким засобом зв'язку вони виражаються? Назвіть вид підрядної частини. 1. Сухопу́тні війська́ Збро́йних Сил Украї́ни — найчисленніший самостійний вид Збройних сил України, який є головним носієм бойової могутності Збройних сил України. 2. Кожне серце українця сьогодні і завжди повинно берегти пам’ять про всіх тих, які в різні часи відстоювали державність і незалежність України.

Номер слайду 7

Робота в парах. Незакінчене речення. Поширити головну частину двома підрядними так, щоб утворилися складнопідрядні речення з різними видами підрядності. Збро́йні си́ли Украї́ни — військове формування, …відповідно до Конституції України має обороняти Україну,.. захищати її суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість. Пропонуються такі можливі варіанти схем речення: 1. [ ], ( який ), ( що ). 2. [ ], ( де), ( який). 3.[ ], ( тому що ), ( щоб).

Номер слайду 8

“Павутинка” Розплутайте “павутинку”, правильно поєднавши речення і його назву. . 1. Не забувайте принагідно дякувати нашим Збройним силам, тому що вони заслужили на нашу повагу та підтримку.  2. Пові́тряні Си́ли Збро́йних сил Украї́ни — вид збройних сил, який існує у складі Збройних Сил України з 2004 року. 3. Українці свято вірять, що військово-морські сили нашої держави здатні захистити їх від будь-якого ворога. А.Складнопідрядне речення з підрядними означальними В.Складнопідрядне речення з підрядними з'ясувальними Б.Складнопідрядне речення з підрядними обставинним

Номер слайду 9

Скласти схему 1) Українська армія дуже крута, бо вона у десятці найпотужніших армій Європи. 2) Хоч українська армія ще достатньо молода за віком, вона у топ-30 за найпотужністю у світовому рейтингу. 3) Українська армія – перша у світовій історії армія, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї. 4) Нинішні потреби української армії здатні настільки розвинути нашу оборонну промисловість, що вона здатна стати справжнім драйвером економіки країни.

Номер слайду 10

Дослідження- спостереження Зіставте подані речення. Порівняйте їх будову, розділові знаки. Чим схожі і чим різняться подані речення. Зробіть висновок, використовуючи метод “Прес”. НАТО надає підтримку Україні впродовж більше ніж 20 років, але особливо нової якості ця підтримка стала сьогодні.  Українська армія комплектується за рахунок призову на строкову та договірну службу чоловіків, котрим виповнюється 18 років.

Номер слайду 11

Домашнє завдання скласти твір-мініатюру ( 6-8 речень) «Там, де ми – там Україна», використовуючи складнопідрядні речення. Одне розібрати і намалювати схему.

ppt
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
6472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку