Презентація до уроку: «Туве Янсон. ,,Комета прилітає’’. Чарівність художнього світу твору».

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до уроку зарубіжної літератури у 5 класі за підручником О.Ніколенко (2022 р.), де міститься матеріал про цікаві факти із життя і творчості Туве Янсон, особливості українського перекладу циклу повістей про мумі-тролів, попереднє знайомство зі змістом повісті-казки «Комета прилітає».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Туве Янсон (1914-2001). «Комета прилітає». Чарівність художнього світу твору»Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури ліцею №21 м. Житомира. Зарубіжна література. 5 клас

Номер слайду 2

Туве Янсон (1914-2001). «Комета прилітає» Чарівність художнього світу твору

Номер слайду 3

Туве янсон – відома дитяча письменниця. Кожна дитяча книжка має містити в собі стежку, перед якою дорослі зупиняються, а дитина йде далі. Туве Янсон

Номер слайду 4

Добрі і веселі персонажі творів Туве янсон. Фінська письменниця Туве Янсон — відома авторка дитячих творів, які люблять у всьому світі за добрих і веселих персонажів, що потрапляють у різні, подеколи небезпечні, ситуації, але нічого не бояться, бо вміють дружити й підтримувати одне одного.

Номер слайду 5

Родина письменниціТуве-Маріка Янсон народилася 9 серпня 1914 року в м. Гельсінкі (Фінляндія). Зростала у творчій атмосфері. Батько був відомим скульптором, а мама — графічною дизайнеркою.

Номер слайду 6

Дитинство письменниціУ дитинстві родина Туве багато часу проводила в будиночку на невеликому острові Фінської затоки Балтійського моря. Гуляючи в лісі, вона уявляла дивовижних істот, котрі пізніше зуміли полонити серця мільйонів читачів по всьому світу.

Номер слайду 7

Захоплення і таланти Туве янсон. Туве Янсон зізналася, що «без щасливих дитячих років, проведених біля моря», вона «ніколи б не почала писати». Закінчивши середню школу, Туве Янсон вивчала художнє мистецтво в Гельсінкі, Стокгольмі, Флоренції, Парижі. Вона була багатогранною особистістю, відома не тільки як майстер художнього слова, але і як скульптор, ілюстратор, науковець.

Номер слайду 8

Повісті про мумі-тролів. У 1938 році вона почала роботу над першою казковою повістю «Маленькі тролі та велика повінь», сама її й проілюструвала. Про мумі-тролів Туве Янсон створила вісім повістей, одну збірку оповідань «Невидима дитина» і чотири книжки в малюнках.

Номер слайду 9

Популярність творів туве янсон. Популярність Туве Янсон вийшла за межі Фінляндії. Переклади її творів, написаних шведською мовою, відомі в усьому світі. Їх відзначено численними преміями та нагородами. Одна з найвищих — Золота медаль імені Ганса-Крістіана Андерсена до міжнародної премії (1966).

Номер слайду 10

Цікава історія про народження мумі-тролів. На острові Кловхарун у Фінській затоці, де щоліта перебувала родина Янсонів, Туве з братом Ларсом полюбляли дискусії на різні теми. Якось Ларс розповів історію про одного філософа. Туве, не зумівши нічого сказати у відповідь, намалювала невідому істоту, якою піддражнила брата. Це і був перший представник сімейства мумі-тролів.

Номер слайду 11

Тролі – дивовижні істоти. Тролі в скандинавському фольклорі – фантастичні істоти, зазвичай ворожі людині. Однак злих персонажів скандинавського фольклору письменниця перетворила на добрих казкових героїв. Вона наділила їх найкращими людськими рисами — добротою, любов’ю, здатністю дружити й підтримувати одне одного.

Номер слайду 12

«Комета прилітає»Ця повість-казка розпочинає цикл творів Туве Янсон про мумі-тролів. Вона вперше з’явилася в 1946 році під назвою «Гонитва за кометою». З того часу авторка декілька разів переробляла її, і аж у 1968 році вона вийшла друком під назвою «Комета прилітає».

Номер слайду 13

дружна сім’я мумі-тролів. Читачі ознайомлюються з описом Долини, де мешкають різні казкові персонажі. У блакитному будиночку живе добра й дружна сім’я мумі-тролів.

Номер слайду 14

Мумі-мама і мумі-тато. Мумі-мама готова всіх нагодувати, про всіх подбати, всіх захистити. Мумі-тато може полагодити будь-яку річ, він збудував зручний і яскравий дім, де кімнати різнокольорові, бо так значно веселіше.

Номер слайду 15

син Мумі-троль і його друзі Їхній син Мумі-троль уміє знаходити хороших друзів. Серед них — звірятко Чмих, котре, попри те що було дуже маленьке, здатне на велику дружбу і на велику турботу про інших. Друзі люблять блукати невідомими стежками, відкривати ще небачене.

Номер слайду 16

Важкі випробування маленьких героїв. Ондатр, що потрапив до будинку мумі-тролів, розповів їм про кінець світу, який загрожує Землі та її мешканцям, якщо прилетить лиха й небезпечна комета. Мумі-троль разом із Чмихом вирушили до Обсерваторії, щоб з’ясувати ступінь небезпеки.

Номер слайду 17

Домашнє завдання1) Прочитати на с.243-250 підручника розповідь про Туве Янсон та уривок з казки «Комета прилітає», переказувати.2) Творче завдання (за бажанням): за допомогою інтернету знайти інформацію про комету та обсерваторію.

Номер слайду 18

Використані джерела“Зарубіжна література. 5 клас” – підручник для ЗЗСО - Київ, Видавничий центр «Академiя» - 2022(О. М. Ніколенко, Л. В. Мацевко-Бекерська, Н. П. Рудніцька, Л. Л. Ковальова, О. В. Орлова, Л. П. Юлдашева, В. Г. Туряниця, Д. О. Лебедь) ВЦ “Академія” отримав гриф Міністерства освіти і науки України (Наказ МОН від 08.02.2022 № 140) https://academia-pc.com.ua/ https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-analiz/ https://dovidka.biz.ua/kometa-prylitaie-kharakterystyka-heroiv/

pptx
Додано
29 червня 2023
Переглядів
2308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку