Презентація до уроку української мови ( 10 клас) "Лексикологія. Професіоналізми. Льотчик. Моряк. Гранатометник"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови ( 10 кл.). Рекомендовано для спеціалізованих військово- спортивних закладів під час вивчення теми "Лексикологія" або "Лексична норма".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професійно- виробнича лексика; наукова і ділова лексика, її стилістичні функції

Номер слайду 2

Вправа «Допиши речення» Наука, яка вивчає лексичний склад мови називається… Одиниця мови, яка служить для найменування предметів, дій і процесів, властивостей …. Найбільш чутливою до змін у суспільстві… Головна функція мови… Усі слова в мові за значенням поділяються на… Наука, яка вивчає функціональні стилі мовлення… Основні функціональні стилі мовлення- це… Словник, у якому подаються лексичні значення слів… Слова з прямо протилежним значенням називаються… Слова, які мають близьке або тотожне значення, але відрізняються звучанням, називаються… Слова однакові за своїм звуковим складом, але різні за значенням, називаються… Слова подібні між собою за звучанням і частково за будовою, називаються…

Номер слайду 3

Лексикологія досліджує словниковий склад мови, враховуючи різні аспекти: походження (слово утворилося на рідному ґрунті чи запозичене з іншої мови); історичний вплив на формування лексичного складу (слово застаріле чи сучасне); вживання (слово активного вжитку чи пасивного); семантику (слова багатозначні чи однозначні; синоніми, антоніми, омоніми, пароніми); соціальний і територіальний вплив на розвиток словникового складу (загальновживані слова, професійна лексика, терміни, діалектизми).

Номер слайду 4

Терміни – це слова, що вживаються для точного визначення певного поняття якої-небудь галузі науки, техніки, мистецтва тощо. Наприклад: ненормований робочий день, продукції, температура, реалізація.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Стилістичні особливості термінологічної лексики Терміни застосовуються: офіційно-діловому стилі; науковому стилі; публіцистичному.

Номер слайду 7

Професійними називаються такі слова та словосполучення, які властиві мовленню певної професійної групи людей. Наприклад, фахівці комп’ютерної справи користуються такими професіоналізмами: комп, вінч, собака, аська.

Номер слайду 8

Відмінність професійної лексики від термінології професійна лексика виникає стихійно на власній мовній основі, на відміну від термінів, які творяться свідомо; професіоналізми не мають назв для широких категорій, кожна назва за походженням і структурою ізольована від іншої; професійною лексикою можуть бути слова загальновживані, використані у специфічному значенні: вікно- ­ незаповнений час між заняттями; професійну лексику в більшості випадків використовують в усному мовленні, у писемному мовленні застосовують у спеціальних виданнях, які розраховані на фахівців (використовують із певним застереженням).

Номер слайду 9

Робота в парах

Номер слайду 10

Група І Льотчик

Номер слайду 11

Група ІІ Моряк

Номер слайду 12

Група ІІІ Гранатометник

Номер слайду 13

Розминка «Назви одним словом» Спортивна гра, коли м’яч б’ють ногами і намагаються провести його у ворота супротивника. Кулачний бій між двома спортсменами. Кінцевий пункт дистанції в спортивних змаганнях. Гравець, який захищає свої ворота. Спортивна гра, при якій м’яч перекидають через сітку від одної команди до другої. Довідка: теніс, фініш, хокей, приз, матч, арбітр, волейбол, форма, шахи, тайм, бокс, футбол, баскетбол форвард, дебют, турнір, спартакіада, період, голкіпер, заміна.

Номер слайду 14

Редагування 1. Представники підприємств заключили договір про співробітництво. 2. По слідуючому питанню виступить голова зборів. 3. У засіданні приймали участь представники міської ради. 4. Не дивлячись на несприятливі погодні умови, фермерське господарство не зазнало великих збитків. 5. Лист-попередження про штрафні санкції надіслали заказним листом по адресу підприємства. 6. Магнітофон і програвач списано за непридатністю. 7. На зборах акціонерів деякі виразили протест проти впроваджуваних нововведень. 8. Перевірка стану охорони праці на підприємстві триватиме на протязі двох тижнів. 9. Згідно до діючого законодавства в цьому році ваш заклад має пройти чергову атестацію та продовжити ліцензію. 10. Цей працівник звільнився по власному бажанню два місяці назад. 11. Довідка надається по вимозі бухгалтерії. 12. Виплати проведено відповідно із законом.

Номер слайду 15

МІКРОФОН Чи в кожній професії, на вашу думку, можна досягти високих результатів? Що для цього необхідно?

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Різнорівневі завдання 1.Середній рівень Запишіть кілька професіоналізмів, уживаних у мовленні: а) лікарів; б) продавців; в) пекарів; г) кухарів; д) водіїв. 2.Достатній і високий рівні Складіть і розіграйте зо особами діалог (10-12 реплік), який міг би відбутися між вами і спеціалістом певної галузі: а) на заводі; б) у магазині; в) у ресторані; г) на фермі.

ppt
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Єрмоленко С.Я., Сичова В.Т.)
Додано
8 вересня 2021
Переглядів
2430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку