Презентація до уроку української мови в 7 класі. Письмовий твір-роздум дискусійного характеру в публіцистичному стилі «Що таке щастя?»

Про матеріал
Презентація до уроку української мови в 7 класі. Письмовий твір-роздум дискусійного характеру в публіцистичному стилі «Що таке щастя?»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКА МОВА 7 КЛАС

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Міжнародний день щастя запроваджено Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 28 червня 2012 року. 20 березня 2013 року ми вперше святкували одне з незвичайних та найоригінальніших свят! Основна мета – нагадати всім, що варто радіти життю і бути вдячним за всі подарунки долі, навіть якщо іноді вона підкидає не надто приємні сюрпризи.

Номер слайду 4

Письмовий твір-роздум дискусійного характеру в публіцистичному стилі «Що таке щастя?»

Номер слайду 5

Спіймай помилку!Існують п’ять основних стилів мовлення. Публіцистичний стиль використовується в художній літературі. Головне призначення публіцистичного стилю – повідомлення і вплив на слухача або читача. Жанри публіцистичного стилю: закони, накази, інструкції, заяви та інші офіційні документи. Основними ознаками публіцистичного стилю є використання наукових термінів та слів іншомовного походження, вживання однозначних слів, чітка структура тексту тощо.

Номер слайду 6

Асоціюй!

Номер слайду 7

Етимологічний словник української мови за редакцією Є. Тимченка дає таке пояснення: «Спочатку у слова щастя був префікс сь, який колись, вірогідно, мав значення «хороший, гарний», і корінь част, той самий, що в словах частина, частка, частувати. Отже, щастя – це «хороша частина». Походження слова «щастя»

Номер слайду 8

Щастя – це стан цілковитого задоволення життям; вияв радості від спілкування з рідними, близькими; успіх, удача. Тлумачний словник української мови. Щастя – поняття моральної свідомості, що позначає стан людини, який найбільше відповідає внутрішній задоволеності повнотою й осмисленістю життя, здійсненням свого людського призначення. Український педагогічний словник. Щастя – благополуччя, земна благодать, бажання жити без горя, смутку, тривоги, спокій і задоволення взагалі, усе бажане, усе те, що заспокоює і задовольняє людину, за переконаннями, смаками і звичками її. Словник В. Даля. Значення слова «щастя»

Номер слайду 9

Афоризми про щастяhttps://wordwall.net/uk/resource/63800846

Номер слайду 10

Афоризми про щастя. Всякий коваль свого щастя. (Народна творчість)Не женися за щастям – воно завжди перебуває в тобі самому. (Піфагор)Щастя – це коли тебе розуміють, велике щастя – це коли тебе люблять, справжнє щастя – це коли любиш ти. (Конфуцій)Людина створена для щастя, як птах для польоту. (Володимир Короленко)Людина така, яке її уявлення про щастя. (Василь Сухомлинський)У щастя людського є рiвних два крила: троянди й виноград - красиве i корисне. (Максим Рильський)

Номер слайду 11

Вгадай!«Щаслив той, кому судилося жити в ті дні! Се будуть гарні дні, дні весняні, дні відродження народного! Передавайте ж дітям і внукам своїм вісті про давнє життя і давні порядки. Нехай живе між ними тота пам’ять серед грядущих злиднів, так, як жива іскра не гасне в попелі. Прийде пора, іскра розгориться новим огнем!» (Повість «Захар Беркут» І. Франка)

Номер слайду 12

Вгадай!«Що таке на світі щастя? — спитав би я у дуже письменних. Частенько чуєш, люди кажуть: отой щасливий. Глянеш на того щасливого, а він тобі показує на другого, а сам жалується на свою недолю». (Оповідання «Скарб» О. Стороженка)

Номер слайду 13

Вгадай!«Одні з голоду гинуть, а другі папір у ящик ховають. Хіба ж папір важніший від життя».(«Мишка: казка для дітей; для малих і великих» Б. Лепкого)

Номер слайду 14

Вгадай!«Він довго й щасливо жив з Ровеною, бо з ранньої юності їх зв'язували узи взаємної любові. І кохали вони одне одного ще більше тому, що зазнали стільки перешкод до свого з'єднання.(Роман «Айвенго» В. Скотта)

Номер слайду 15

Вгадай!«Я розповів вам нічим не примітну історію про двох дурненьких дітей, які жили у восьмидоларовій квартирі і зовсім немудро пожертвували одне для одного найдорожчими своїми скарбами. Але до відома мудреців наших днів слід сказати, що з усіх, хто робив подарунки, ці двоє були наймудріші. (Новела «Дари Волхвів» О. Генрі)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

https://www.facebook.com/watch/?v=255425086077606 Чи роблять тренування нас щасливішими, впевненішими та здоровішими❓Спорт і гормони щастя

Номер слайду 18

Релаксуй! Давайте з вами трішки відпочинимо. Сядьте зручно. Розслабтесь. Зробіть кілька глибоких вдихів і видихів. Заплющте очі. Викличте у спогадах ту мить чи той день, коли ви почувалися абсолютно щасливими. Спробуйте пригадати все у деталях. Зверніть свою увагу на емоції, які вас переповнювали в цей момент, на відчуття у тілі. Зафіксуйте цей стан. Повільно відкрийте очі та спробуйте самі собі дати відповідь на запитання: що вам необхідно, щоб відчувати себе щасливим?

Номер слайду 19

Запам’ятай!

Номер слайду 20

Порівняй!

Номер слайду 21

Мінідискусія. Завдання Кожна команда має довести, що обрана ними моральна цінність є найважливішою для щастя людини.

Номер слайду 22

Народна мудрість. Ходили по світу троє: Здоров’я, Кохання, Багатство. Застала їх ніч у дорозі. Вирішили вони попроситися переночувати. Підійшли до однієї хати, просяться на ніч. Але чоловік сказав, що в них є місце тільки для одного. Почали радитися в сім’ї, кого вони впустять до своєї хати. Стара мати вибрала Здоров’я, молода дочка – Кохання, а дружина – Багатство. А кого ви б пустили до себе в дім?

Номер слайду 23

Дискутуй!Кохання. Кохання — почуття глибокої сердечної прихильності, що охоплює низку потужних і благотворних емоційних і психічних станів. Кохання – це те, що було, є і буде, воно зігріває нас у свята і будні. Закохане серце здатне на те, щоб багато зрозуміти і вибачити.

Номер слайду 24

Дискутуй!Достаток. Достаток дає можливість добре харчуватися, слідкувати за своїм здоров’ям і зовнішністю. Любов приходить і відходить, а їсти хочеться завжди. Життя цивілізованої людини передбачає певний рівень комфорту.

Номер слайду 25

Дискутуй!Здоров’я. Здоров’я – найбільший скарб. Було б здоров’я, а все інше наживемо. Здоров’я маємо не дбаємо, а загубивши плачемо. Ціль 3. Міцне здоров'я і благополуччя. Тема тижня. Піклування про довкілля та здоров'я

Номер слайду 26

Щастя = Л + (5 Б) + (3 В), де: Л — характеристики особистості: погляди на життя, характер і захоплення. Б — буття: здоров'я, фінансова стабільність, особисте життя і друзіВ — високі стандарти: самооцінка, амбіції та почуття гумору. Відповідь на кожне питання потрібно оцінити за шкалою від 1 до 10, де 1 — «точно ні»; а 10 — «точно так». Наскільки ви відкриті світу та змін?Чи дивитеся ви на світ позитивно, вмієте швидко відновлюватися після невдач і відчуваєте, що життя знаходиться у вас під контролем?Чи ви задоволені станом свого здоров'я і фінансовим становищем? Чи відчуваєте підтримку з боку близьких?Чи робите ви те, що дає вам відчуття радості і руху до мети?Сума цифр, отриманих при відповіді на перші два питання, — це ваш показник Л. Відповідь на питання № 3 — показник Б; відповідь на питання № 4 — показник В. Кожна людина, відповівши на всі запитання, отримує певний рейтинг, який не може перевищувати 100. Чим вище цей показник, тим щасливіша людина. Формула щастя

Номер слайду 27

Більше рухатися – рух допомагає знизити рівень стресу. Спеціально посміхатися, коли треба підняти собі настрій – м'язи обличчя, що відповідають за міміку, посилають повідомлення про посмішку в мозок. У результаті людина відчуває себе щасливішою. Висипатися по 7-8 годин щодня – варіант виспатися на вихідних про запас не прокатить. Менше користуватися гаджетами – вони відбирають час і відволікають від справжнього життя. Вихлюпувати негатив не через крики, а описуючи почуття на папері. Це допоможе проаналізувати причини емоцій і знайти спосіб уникати подібного в майбутньому. Самі записи потім варто спалювати. Рецепт щастя

Номер слайду 28

Розфарбуй!

Номер слайду 29

Напишіть твір-роздум дискусійного характеру в публіцистичному стилі «Що таке щастя?»

Номер слайду 30

Побажання

pptx
Додано
13 квітня
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку