Презентація до уроку Уявлення про горючі корисні копалини (нафту, кам’яне вугілля, газ) як енергоносії. Перетворення їх енергії в довкіллі."

Про матеріал

Назва роботи Презентація до уроку з інтегрованого курсу «Я і Україна. Довкілля» у 3 класі з теми «Уявлення про горючі корисні копалини (нафту, кам'яне вугілля, газ) як енергоносії. Перетворення їх енергії в довкіллі»

.Цілепокладання Дати уявлення про перетворення речовин в природі, утворення горючих корисних копалин ; вчити вести спостереження, порівняння; ознайомити учнів з властивостями горючими корисними копалинами , їх добуванням і використанням в народному господарстві; закріплювати вміння учнів виділяти основні властивості корисних копалин; розвивати увагу, спостережливість, аналітико – синтетичні вміння, пізнавальні інтереси; виховувати елементи наукового світогляду, допитливість, бережне та економне ставлення до природних ресурсів, довкілля.

Очікуваний результат Розвиток пам'яті, уяви, формування валеологічної та екологічної компетентностей, стимулювання пізнавальної активності учнів, розвиток емоційно-ціннісного ставлення до навколишнього світу, дослідницьких навичок молодших школярів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

З довкілля кілька уроків - у світ незвичайний ще кілька кроків. Світ природи пізнати маємо, Багато цікавого вже знаємо. А рідний край такий багатий, що треба його пізнати.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

РЮГОЧІ РИСКОНІ ЛИПАНИКО Тверді Рідкі Газоподібні Рудні Нерудні ? Засідання Малої Академії

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Львівсько-Волинський басейн ДОНБАС Придніпровський басейн 1 2 3 2- Прикарпатський 3- Причорноморсько- Кримський Нафтогазоносні басейни: 1- Донецько-Дніпровський Шебелинка Єфремівське Долина Джанкойське Глібівське Голіцинське - кам'яне вугілля - буре вугілля - нафта - природний газ - торф         3

Номер слайду 6

ГОРЮЧІ КОРИСНІ КОПАЛИНИ – це природні та мінеральні речовини, які використовуються для виділення енергії тепла та інших корисних речовин

Номер слайду 7

нафта Нафта – це густа, в’язка масляниста рідина, зазвичай темно-коричневого або чорного кольору. Переважно вона є легко текучою, рідше – малорухомою. Має різкий запах гасу, легша за воду, на поверхні води утворює тонку жирну плівку. При 0°С не замерзає, а в’язне

Номер слайду 8

Номер слайду 9

3 Україна забезпечує потреби у нафті за рахунок власного видобутку лише 7-8%.

Номер слайду 10

КАМ’ЯНЕ ВУГІЛЛЯ Кам’яне вугілля - це тверда горюча копалина, зазвичай чорного, сірого або коричнево-бурого кольору, часто з металевим блиском. Коли воно висушене – легко кришиться на дрібні кусочки. При горінні світиться яскравим полум’ям, але дає менше тепла, ніж нафта та газ. Чим більша густина в нього, тим більше тепла воно дає.  

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ТОРФ Торф – це тверда горюча корисна копалина, зазвичай коричневого або бурувато-чорного кольору. В свіжому вигляді – дуже вологий, в сухому – крихкий, в руках легко розсипається в труху. Складається з переплутаних між собою решток відмерлих рослин – різних мохів, трав, а деколи й з уламків стовбурів і кори дерев. При горінні світиться тьмяним червонуватим полум’ям, якщо є ще в ньому якісь домішки, то дає кіптяву.

Номер слайду 15

ТОРФ використовують коплексно як паливо, добриво, теплоізоляційний матеріал.

Номер слайду 16

Природний газ – це безбарвна речовина, яка не має запаху, легша за повітря. Теплота згоряння – така ж сама, як і в нафті. При горінні світиться синім полум’ям, даючи мало світла і кіптяви, тому він вигідний для використання в побуті.

Номер слайду 17

Видобуток газу з морського дна У Причорноморсько-Кримському басейні розвідувальні роботи почалися у 1929 р., але основні родовища були появлені у 50-х рр. ХХ ст. Промислове освоєння природного газу триває з 1966 р. Поки вивчені лише верхні шари чохла Скіфської платформи на глибині 100-4500 м. Частина газу видобувається з шельфу Чорного моря. 3

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Екологічні проблеми використання природних копалин Нафта забруднює океан при аварійних ситуаціях на танкерах, разривах морських трубопроводів, аваріях на морських бурових. Щорічно в океан виливається 2.5 млн.т нафти. Добуток вугілля у шахтах пов’язаний з ризиком для життя шахтарів. При добутку вугілля виділяється газ, який спричиняє кислотні дощі, цим наносить великий вред усьому живому.

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Білоєдова Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
12034
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку