Урок-синтаксична весняна толока (узагальнення й систематизація вивченого з теми "Речення зі звертаннями й встаними словами")

Про матеріал

Презентація до розробки уроку з теми "Узагальнення вивченого з теми "Речення зі звертаннями й вставними словами" у 8 кл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перше березняй вставними словами»толока. Узагальнення й систематизація вивченого з теми «Речення зі звертаннями

Номер слайду 2

Сьогодні перший день весни – 1 березня. Весна є символом відродження, краси, любові й перемоги життя над смертю. На нашому уроці ми доєднаємося до потужних традицій наших предків та сучасних українців, згадаємо цикл весняних свят, розбудимо й зміцнимо наші природні сили в умовах війни.

Номер слайду 3

Весняна. Толока – це праця гуртомдля швидкого виконання роботи, на яку скликають сусідів, родичів, товаришів (без оплати, за частування). Толока ставала приводом поспілкуватися,зустрітися з тими, кого давно не бачили…У такий спосіб ми узагальнимо й систематизуємо знання про речення зі звертаннями й вставними словами. Сьогодні ми гуртом працюватимемона ниві синтаксису й пунктуації. Для цього будемо досліджувати текстисучасних пісень, випікати жайворонків,ловитимемо Великоднього зайцята зустрічатимемо ластівок. синтаксична толока

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

22 березня – «Сороки»У народі це свято ще називають«Сороками», бо помічено, що саме в цей деньсорока мостить собі гніздо з 40 гілочок.

Номер слайду 8

Завдання «Сорок гілочок»

Номер слайду 9

Завдання «Сорок гілочок»

Номер слайду 10

Завдання«Обрядóві жайворонки»

Номер слайду 11

Жайворонки — обрядóвепечиво з пшеничного тіста,яке здавна печуть на Стрітення (2 лютого)та на «Сорок святих» («Сороки») у вигляді булочок або коржиків, що нагадують пташок —жайворонків, голубів, сорок. Подивіться відео. Зверніть увагу на веснянку-зáкличку. Які звертання є в тексті?  

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Із краю-кураю пташок викликаю«Летіть, жайворóнки, до нашої сторонки!Спішіть, ластів’ята, до нашої хати!Летіть, соловейки, на нашу земельку. Весну зустрічати, зиму проводжати!»ЗАВДАННЯСкільки звертань у зáкличці винарахували? Запишіть їх у зошит. У якій формі стоять звертання?Який розділовий знакпропущено в реченні на екрані?ВЕСНЯНКА-ЗÁКЛИЧКА:

Номер слайду 14

Завдання «Спіймай Великоднього зайця»Великдень – це традиційна українськаназва свята Воскресіння Христового.

Номер слайду 15

До нашого часу дійшла одна з таких дитячихігор «Зайчик»: діти ставали в коло, обирався«зайчик», який мав прорватися поміж рук. Її сучасну обробку здійснив українськийелектрофолк гурт «GG Гуляй. Город». Цікаво, що ще в дохристиянську епоху саме в цей деньнаші пращури святкували воскресіння природи. У ті давні часи існувало свято зустрічі Гайбога й богині Гаї. Тоді в священних гаях стояли зображеннякумирів, яким поклонялися наші предки, А молодь співала гаївки й водила хороводи.

Номер слайду 16

Запрошую послухати уривок із денс-гаївки «Зайчик», Зайчику малесенький, маєш троє ворітець, Куди схочеш – перескочеш, буде з тебе молодець. Зайчику малесенький, маєш троє ворітець,Куди схочеш – перескочеш, буде з тебе молодець. Зайчику малесенький, голубе сивесенький!Я нікуди, зайчику, я ні вискочити. Я нікуди, зайчику, я ні виглянути. Зайчику, скоком-боком до дівчини з чорним оком. Я нікуди, зайчику, я ні вискочити. Я нікуди, зайчику, я ні виглянути.а потім спіймати Великоднього зайця

Номер слайду 17

Завдання «Спіймай Великоднього зайця»Зайчику малесенький, маєш троє ворітець, Куди схочеш – перескочеш, буде з тебе молодець. Зайчику малесенький, маєш троє ворітець,Куди схочеш – перескочеш, буде з тебе молодець. Зайчику малесенький, голубе сивесенький!Я нікуди, зайчику, я ні вискочити. Я нікуди, зайчику, я ні виглянути. Зайчику, скоком-боком до дівчини з чорним оком. Я нікуди, зайчику, я ні вискочити. Я нікуди, зайчику, я ні виглянути. ЗАВДАННЯСкільки поширених звертань (без повторень)у денс-гаївці ви нарахували? Запишіть їх у зошит.

Номер слайду 18

Завдання «Ластівка Перемоги»

Номер слайду 19

Послухаємо уривок із пісні «Ластівкú» дуету «Chico & Qatoshi»

Номер слайду 20

ЗАВДАННЯ У реченні 4 рядка «а кажуть»є вставною конструкцією чи окремим реченням? Поясніть розділові знаки при цьому компоненті. Я повернусь на світанку, серце вкотре йокне незламне. Квіти в полі зацвіли, маки. Боже, як тебе не бажати?Очі сині – колір небес, а кажуть, не буває чудес.І поки ночі палають, як дні, над нами літають вони…Ластівки, ластівки, ластівки!Ромашки, ромашки, ромашки!Вишні, черешні, сливки. У моєму серці назавжди.

Номер слайду 21

Завдання«Зáкличка Перемоги»

Номер слайду 22

Під час синтаксичної толоки ми з вами надихнулися потужними образами, які допоможуть нам створити зáкличку Перемоги!

Номер слайду 23

УТВОРІТЬ ДРУГИЙ РЯДОК ЗÁКЛИЧКИ, продовживши речення з риторичними звертаннями й вставними словами, на тему «Переможна весна». Зáкличка має нести позитивні емоції1. Збирайся, ластівко, в дорогу…2. Гаю, добрий дух полів…3. Хоч, на жаль, іще війна…4. Ти лети до нас, ласті́вко…5. Згинь, усе чуже й вороже…6. Цього року навесні, певна річ…7. Сірий зайчик, певне, знає…8. Принесіть, слов’янські боги...9. Несіть, веснянії вітри…

Номер слайду 24

Рефлексія. Мій настрій ________Тепер я знаю _______Тепер я можу _______Урок пройшов ______

Номер слайду 25

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПідготуйтеся до контрольної роботи (виконайте тести на стор. 140 – 141).2. За бажанням напишіть есе «Весняний Бердянськ», уживаючи звертання і вставні слова (пів сторінки).

Номер слайду 26

Дякую за роботу! Прийміть частування за участь у толоці!

Номер слайду 27

Усім бажаю плідної весни, витримки й сили духу!

pptx
Додано
12 березня
Переглядів
29
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку