Презентація до уроку в 6 класі з географії на тему: "Озера. Типи озерних улоговин. Найбільші та найглибші озера земної кулі".

Про матеріал
Презентація до уроку в 6 класі на тему "Озера. Типи озерних улоговин. Найбільші та найглибші озера земної кулі" містить основні тези, фото, цікаві факти та матеріал по темі: приклади озер та характеристику до них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

(фотоальбом )Тема уроку Озера. Типи озерних улоговин. Найбільші та найглибші озера земної кулі.

Номер слайду 2

Озеро – це природна заглибина , яка заповнена водою.

Номер слайду 3

Озер на Землі мільйони. Близько 2 % усього суходолу. Озера відрізняються за походженням улоговин, площею, глибиною, солоністю води.

Номер слайду 4

За походженням улоговин розрізняють озера: тектонічні, залишкові льодовикові, лиманні, карстові, загатні, вулканічні та заплавні озера.

Номер слайду 5

Тектонічні утворюються в місцях розломів і опускань земної кори.

Номер слайду 6

Найкрасивіше та найглибше озеро в світі. Абсолютно не схожа на інші природа: рідкісні тварини та дивовижний рослинний світ. Формою нагадує півмісяць. Тягнеться з півдня на північ. Розміри гігантські, в довжину 636 км., ширина – від 25 до 80 км., максимальна глибина близько 1600 м. Найпрозоріше на планеті. А. П. Чехов сказав, вода в Байкалі-прозора , як повітря. В Байкалі зібрано 22% всіх світових запасів прісної води. Майже 2/3 флори і фауни крім цього місця більше ніде не зустрічаються.

Номер слайду 7

озеро Байкал(Євразія, найглибше в світі)

Номер слайду 8

Озеро Танганьїка(Африка)

Номер слайду 9

Каспійське море-озеро(Євразія, найбільше в світі)Залишкові озера – це водойми, що залишилися від давніх морських басейнів.

Номер слайду 10

Льодовикові утворились в улоговинах, залишених давнім льодовиком. Ладозьке та Онезьке(Євразія, північ Східної Європи)

Номер слайду 11

Дністровський лиман(Україна)Лиманні утворились на узбережжях морів, коли мілководну частину моря відокремлюють від моря піщані наноси. Таких озер багато на півдні України, на узбережжях Чорного та Азовського морів.

Номер слайду 12

Карстові озера виникають там, де місцевість складається з легкорозчинних порід. Природні води вимивають в них пустоти, які з часом заповнюються водою. Озеро Світязь (Український Байкал)

Номер слайду 13

Загатні озера виникають у долинах гірських рік, якщо русло річки перегороджує обвал або потік застиглої лави. Озеро Синевир (Українські Карпати)

Номер слайду 14

Курильські озера (Камчатка)Вулканічні озера утворились у кратерах згаслих вулканів.

Номер слайду 15

Озеро Ялпуг(Україна)Заплавні виникають на заплаві річки внаслідок відокремлення рукава або затоки від основного русла річковими наносами.

Номер слайду 16

Розрізняють стічні і безстічні озера, прісні та солоні. За допомогою тексту підручника ст.180визначити, які це озера ?

Номер слайду 17

Аральське море-озеро (пересихаюче, Євразія)

Номер слайду 18

Аральське море- озеро(пересихаюче)

pptx
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
3551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку