Презентація до уроку: "Види кримінальних покарань. Кримінальна відповідальність неповнолітніх".

Про матеріал
Презентація до уроку. Тема: Види кримінальних покарань. Кримінальна відповідальність неповнолітніх. Мета: ознайомити учнів з порядком притягнення до кримінальної відповідальності та видами кримінальних покарань, особливостями кримінальної відповідальності неповнолітніх, сприяти усвідомленню невідворотності кримінальної відповідальності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Види кримінальних покарань Кримінальна відповідальність неповнолітніх.

Номер слайду 2

Мета уроку: - ознайомлення з порядком притягнення до кримінальної відповідальності та видами кримінальних покарань; - розглянути особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх; - усвідомлення невідворотності кримінальної відповідальності.

Номер слайду 3

Поняття злочину. Злочин – передбачене Кримінальним кодексом суспільно небеспечне винне діяння, вчинене суб’єктом злочину. Небезпечність характерізується: Цінність обєкта, на який посягає злочин. Характером діяння, місцем, способом, часом, обстановкою вчинення злочина Тяжкістю наслідків. Формою вини. Мотивом і метою. Основні ознаки злочину Суспільна небезпечність Протиправність Каранність, кримінальне покарання Винність Відсутність хоча б однієї з цих ознак виключає можливість розглядати той чи інший вчинок, як злочин.

Номер слайду 4

Склад Злочину. Склад злочину – це сукупність встановлених кримінальним законом об’єктівних і суб’єктівних ознак, які характерізують суспільно небезпечне діяння. Склад злочину Елементи складу злочина Дає відповіді на запитання Об’єкт злочину Об’єктивна сторона злочину Суб’єкт злочину Суб’єктивна Сторона злочину На які суспільні відносини посянгає данний злочин? У чьому суть злочинного діяння? Чи може суб’єкт відповідати за скоєне? Чому суб’єкт здійчнив злочин і яка його вина? Вина Умисел Необережність Прямий Непрямий Злочинна самовпевненість Злочинна недбалість Для характеристики об’єктивної сторони злочину важливе значення мають факультативні ознаки: час, місце, обстановка, спосіб, засоби тощо.

Номер слайду 5

Стадії скоєння злочину. Стадії вчинення злочину – це передбачені законом суспільно небезпечні етапи його здійснення, які істотно різняться між собою ступенем реалізації злочинного наміру. Стадії вчинення злочину: готування до злочину. замах на злочин. закінчений злочин. Добровільна відмова при незакінченному злочині – остаточне припинення особою з власної волі готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому вона усвідомлює можливість доведення злочину до кінця

Номер слайду 6

Співучасть у злочині. Ознаки спів участі у злочині Об’єктивні Суб’єктивні Учась двох аба більше осіб Фляхом як дії, так і бездіяльності Поінформованість кожного Єдиний злочинний результат Причиновий зв’язок Умисний характер Співучасть у злочині – умисна спільна участь кількох суб’єктів у вчиненні умисного злочину Форми співучасті: група осіб. група осіб і попердня змова. організована група злочинна організація

Номер слайду 7

Поняття, ознаки і підстави кримінальної відповідальності. Кримінальна відповідальність – це вид юридичної відповідальності, яка полягає в обмеженні прав і свобод особи, яка вчинила злочин,що індивідуалізується в обвинувальному вироку суду і здійснюється спеціальними уповноваженими органами.

Номер слайду 8

Підстави кримінальної відповідальності Фактична Процесуальна Обвинувальний вирок суду Наявність у скоєному діянні складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України, що характеризує конкретне діяння як злочин.

Номер слайду 9

Згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях.

Номер слайду 10

Поняття і види кримінальних покарань. Покарання – це захід примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого. Ознаки покарання: Публічний характер. Признач. від імені держави. Передбач. кримінал. законом. Виноситься за вироком суду. Є карою для винного. Особистий характер. Тягне за собою судимість. Висловлює негативну оцінку. Покарання спрямовані на: Встановлення соц. справедливості. Виправлення засудженого. Запобігання вчиненню нових злочинів засудженим. Попередження вчинення нових злочинів іншими особами

Номер слайду 11

Види покарань Основні Додаткові Як основні, так і додаткові громадські роботи виправні роботи службові обмеженні арешт обмеження волі тимчасове позбавлення волі довічне позбавлення волі позбавлення військового спец. звання, рангу, чину, кваліфікаційого складу конфіскація майна штраф позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Номер слайду 12

Кримінальна відповідальність неповнолітніх. Примусові заходи виховного характеру: застереження обмеження дозвілля передача під нагляд батьків направлення до спец. навчально-виховної установи Види звільнення від покарання: звільнення з випробуванням із застосуванням примусових засобів виховного характеру у зв’язку із закінченням строків давності виконання вироку. умовно-дострокове Види покарань Штраф Громадські роботи Виправні роботи Арешт Позбавлення волі

Номер слайду 13

Обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність. Обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність – це встановлені судом за конкретною справою об’єктивні та суб’єктивні чинники, що не є ознаками конкретного складу злочину і не впливають на його кваліфікацію, проте знижують чи підвищують суспільну небезпечність діяння і тим самим впливають на пом’якшення чи посилення покарання.

Номер слайду 14

Обставини, що пом’якшують: Зізнання, щире каяття або активне сприяння розкриттю злочину. Добровільне відшкодування завданого збитку. Вчинення злочину неповнолітнім. Вчинення злочину жінкою в стані вагітності. Вчинення злочину внаслідок тяжких обставин. Вчинення злочину під примусом, впливом погроз. Вчинення злочину під впливом сильних душевних хвилювань. Вчинення злочину з перевищенням меж крайньої необхідності. Виконання спец. завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи поєднане з вчиненням злочину ... Обставини, що обтяжують: Повторне скоєння, рецидив злочину. Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою. На основі расової, нац., … ворожнечі. Зв’язок з виконанням обов’язкіів. Тяжкі наслідки злочину. Злочин щодо людини залежної від винного. Особлива жорстокість. Використання умов надзвич. стану. Алкогольне чи наркотиччне сп’яніння. Використання малолітнього або особи з психічним захворюванням.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати § 23 підручника. Підготуватися до Практичного заняття: Розв’язання правових ситуацій з адміністративного та кримінального права.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 травня 2020
Переглядів
7957
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку