Презентація до уроку : "Види шпалер, їх характеристики"

Про матеріал
Презентація: "Види шпалер, їх характеристики" може використовуватися на уроках виробничого навчання, уроках з будівельного матеріалознавства та з технології малярних робіт
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види шпалер, їх характеристика Викладач, майстер виробничого навчання: Хмельова Г.М. м. Новоград-Волинський 2023 рік Міністерство освіти і науки України ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище»

Номер слайду 2

Зміст 1. Вступ 2. Хто перший винайшов паперові шпалери? 3. Паперові шпалері в західній і східній Європі 4. Класифікація шпалер 5. Паперові щпалери 6. Вінілові шпалери 7. Текстильні шпалери 8. Лінкруст 9. Рідкі шпалери

Номер слайду 3

10. Джутові шпалери 11. Шпалери на основі серпянки 12. Склошпалери 13. Коркові шпалери 14. Шпалери на основі деревної шпони 15. Металізовані шпалери 16. Фотошпалери 17. Килимові шпалери (тафтинг-шпалери) 18. Таблиця

Номер слайду 4

Вступ Протягом історії люди намагалися впорядкувати своє житло і використовували для цього різні матеріали. Наскальний розпис був першою спробою декорування інтер'єру, а згодом почали використовувати малюнки на папірусі для прикраси стін. Прототипами сучасних шпалер були шкури тварин, а потім ткані матеріали. Винахід тканинних шпалер історики приписують древнім асірійцам і вавилонянам, які жили майже 1000 років до н.е. Історія паперових шпалер почалася в Китаї в 200 роки н.е., так як саме в цей час китайці винайшли рисовий папір і почали використовувати його для оздоблення стін.

Номер слайду 5

Хто першим винайшов паперові шпалери? Існує переказ, в якому говориться, як китайський ремісник Цай Лун узяв стару рибальську сітку і розташував у ній шовкові волокна методом осаджування. Так з'явився шовковий папір. Майже відразу ж після цього винаходу китайці додумалися використовувати рисові волокна, замість шовкових, що істотно здешевило процес виробництва паперу. У ті часи папір був досить щільним і нагадував сучасний картон, однак художники вміло розмальовували його вручну. Сьогодні в деяких музеях можна побачити китайські рисові шпалери з птахами, пейзажами і релігійними символами. Секрет виготовлення шпалер зберігався в Китаї протягом 5 століть, тому інші країни не могли їх використовувати для обробки стін. Про технологію першими дізналися японці в VI столітті, а вже в VIII рецепт дійшов до арабських країн, після того як китайці програли арабам в битві при Самарканді. Уже кілька століть потому папір почали робити в Європі, а в XI і в східній її частині. Незважаючи на появу нових технологій, китайські рисові шпалери завжди цінувалися і не виходили з

Номер слайду 6

Паперові шпалери в західній і східній Європі Цікаво, що перші шпалери, які з'явилися в європейських країнах, були чорно-білими. Кольорові малюнки наносити стали тільки до кінця XI. Перший час всі виробники прототипів сучасних шпалер копіювали китайські сюжети, а згодом почали зображати біблійні та побутові сюжети, рослинні і геометричні орнаменти. В Європі активно розвивалося виробництво тканих шпалер і для їх виготовлення запрошувалися кращі майстри і художники. Наприклад, на початку XV ст. Рафаель розписав фарбами картон, на основі якого повинні були зробити шпалери для Сікстинської Капели. Ткалися ці шпалери у Фландрії, а за процесом стежив відомий нідерландський живописець. Ці безцінні шпалери сьогодні зберігаються в художній галереї Ватикану, а Сикстинську Капелу прикрашають фрески Мікеланджело. Висока вартість тканих малюнків змусила задуматися про те, як здешевити виробництво. Хорошу ідею запропонував художник Ян ван Ейк: малювати на вже витканому полотні, а не ткати намальований малюнок. Ця геніальна ідея лягла біля основи початку ери друкованих.

Номер слайду 7

Класифікація шпалер За водостойкіcтю: ШПАЛЕРИ ЗВИЧАЙНІ. Такі екземпляри не витримують дію води, їм потрібно тільки сухе протирання (протирання окремих забруднених місць ганчірочкою або обробку пилососом, але без зіткнення щітки з шпалерами);  ШПАЛЕРИ ВОДОСТІЙКІ. Ось ці, навпаки, витримують протирання слабко забруднених місць вологою губкою або м'якою ганчіркою без застосування миючих засобів;  ШПАЛЕРИ МИЙНІ - витримують водну чистку з додаванням миючих засобів;  ШПАЛЕРИ високостійкі - вінілові. З цими все ясно, витримують все вищеописане і навіть більше того. 

Номер слайду 8

По виду поверхні:      * Шпалери гладкі;      * Шпалери з рельєфним малюнком, що наносяться на поверхню в процесі виробництва;      * Шпалери з видавленим дрібним малюнком;      * Шпалери з глибоким малюнком багатошарові. 

Номер слайду 9

За щільністю:      * Шпалери легкі;      * Шпалери тяжкі (при щільності менше 110 г / м з'являються значні труднощі з наклейкою смуг при наявності нерівностей, більш щільні шпалери позитивно впливають на мікроклімат в приміщенні). 

Номер слайду 10

Залежно від малюнка:      * Шпалери гладкі одноколірні;      * Шпалери візерункові (без повторюваного малюнка, що вимагає підгонки сусідніх смуг при наклеюванні). 

Номер слайду 11

Паперові шпалери Паперові шпалери екологічні, дозволяють стінам "дихати", їх можна використовувати для обробки практично будь-яких житлових приміщень з низькою забрудненістю і вологістю повітря. А притаманна їм відносна недовговічність (лише деякі імпортні зразки розраховані на термін експлуатації 5-10 років) цілком компенсуються невисокою ціною. Паперові шпалери незначно знижують теплопровідність стін і підвищують звукопоглинання. Суттєвими недоліками паперових шпалер є мала міцність, особливо виявляється в процесі обклеювання, неможливість застосування у вологих приміщеннях, що вимагають обробки стін миючими складами.  З естетичної точки зору сучасні паперові шпалери своєю різноманітністю забарвлень і структур можуть задовольнити навіть самий вишуканий смак. Випускаються гладкі і рельєфні шпалери, з малюнком і без нього і, навіть, призначені під подальше фарбування і просочення водовідштовхувальним складом. Цікавий декоративний ефект мають паперові шпалери із структурною поверхнею. Це можуть бути дуплексні тиснені шпалери, які складаються з двох сполучених між собою полотен паперу, тиснених ще у вологому стані. А можуть бути грубоволокнисті шпалери, також складаються з двох паперових шарів, між якими розміщений шар деревної стружки.

Номер слайду 12

Вінілові шпалери Працювати з вініловими шпалерами, звичайно, поки складно. Завдяки своїй значній товщині вінілові шпалери, що мають вологостійкий вініловий шар, перешкоджають пропускання зайвої вологи, Крім того, вони мають великий коефіцієнт лінійного розтягування, при нанесенні клею сильно розтягуються, а при висиханні стискуються. У результаті цього шви між полотнищами шпалер можуть розійтися. Вінілові шпалери також дуже погано переносять перепади температур і вологості.  Але вінілові шпалери мають самий цікавий з декоративної точки зору вигляд. Технологія виготовлення вінілових шпалер дозволяє створювати таке різноманіття варіантів покриття, що цей матеріал по праву можна вважати багатоликим.  Останнім часом поряд з традиційними паперовими шпалерами великою популярністю користуються вінілові шпалери, які з'явилися порівняно недавно. Ці шпалери формуються з двох шарів - нижній шар паперу (або тканини) покривається шаром полівінілу, а потім на поверхню наноситься малюнок або тиснення. Спінені шпалери, які мають верхній шар вінілу в результаті термічної обробки придбав додаткову структуру.  Інший різновид вінілових шпалер - шовкографічні - має у верхньому шарі винила шовкові нитки.

Номер слайду 13

Текстильні шпалери Текстильні шпалери - це паперове полотно, що ламінується нитками з натуральних або змішаних волокон, або натуральною тканиною. Технологія їх виробництва складається з кількох процесів:     1. Формування текстильного полотна. Для цього використовуються різні види пряжі або ниток, що складаються з натуральних (льон, бавовна) або змішаних волокон. Нитяне полотно може формуватися з різного числа ниток залежно від їх товщини і щільності укладання. Число ниток становить від 25 до 150 на 10 см ширини паперового полотна;     2. Формування шпалерного полотна. Процес складається з нанесення клею на паперову основу і пресування її з нитяним полотном;     3. Процес сушіння, що складається в проходженні паперового полотна, ламінованого нитками, через 5-6 сушильних камер, з інфрачервоним випромінюванням. Результатом процесу сушіння є остаточно сформований рулон шпалер довжиною до 1000 м; різання і упаковка - це завершальна стадія, на якій великий рулон розрізається на стандартні (довжиною 10,05 м) або іншої довжини за бажанням замовника. 

Номер слайду 14

Текстильні шпалери Такі шпалери можуть випускатися різної ширини - від 53 до 80 см. Текстильні шпалери володіють підвищеними теплоізоляційними і шумопоглинаючими властивостями, світлостійкістю; це екологічно чиста продукція. Ці шпалери відносяться до групи важкогорючих матеріалів, а матеріали, що містять льняні волокна, володіють бактерицидними властивостями. В даний час шпалери випускаються з бавовняних, віскозних і лляних ниток, а також з ниток, що містять натуральні і штучні волокна. Використання різних ниток дозволяє забезпечити будь-яку колірну гамму і, таким чином, задовольнити найвишуканіші смаки покупців і високі вимоги сучасного дізайна.Випускаются також текстильні шпалери на синтетичній основі, які являють собою текстильне полотно, наклеєне на поролон.  Особливий вид - велюрові шпалери. Вони представляють собою паперові полотна, на які в процесі виробництва спочатку наноситься малюнок, а потім велюрові ворсинки. У результаті утворюється м'яка оксамитова поверхня.  Текстильні шпалери призначені для обклеювання стін і стель офісних, житлових та адміністративних приміщень звичайним способом. Вони не вимагають підгонки по малюнку, що є їх істотною перевагою в порівнянні з традиційними паперовими. Своєрідна текстура полотна забезпечує непомітне з'єднання смуг між собою і імітацію суцільної тканинної поверхні. 

Номер слайду 15

Лінкруст Різновидом коштовних видів шпалер є лінкруст. Він має паперову основу, а на відміну від звичайних шпалер - покривається тонким шаром маси, що складається з лоноксіновой, хлорвініловою та інших мастик з деревним борошном або іншими наповнювачами. Еластична маса дозволяє видавлювати вельми різноманітні візерунки та орнаменти. Ці шпалери мають тривалий термін служби, можуть забарвлюватися масляною фарбою і дозволяють легко підтримувати чистоту поверхні стін, у порівнянні зі звичайними шпалерами. 

Номер слайду 16

Рідкі шпалери Останнім часом особливої популярності набули покриття, які отримали торгову назву "рідкі шпалери". Цей матеріал дозволяє створювати гладкі або рельєфні покриття без швів. До складу покриття можуть входити бавовна, целюлоза, текстильні волокна. "Рідкі шпалери" розводяться водоемульсійною фарбою і наносяться валиком або фарборозпилювачем. Колерування "рідких шпалер" виробляється спеціальними фарбами. Перевагою матеріалу є можливість його нанесення на бетонні, гіпсокартонні поверхні, що не мають значних дефектів (сколів, отворів). Покриття поставляються на український ринок в порошкоподібному або рідкому вигляді. 

Номер слайду 17

Джутові шпалери Джутові шпалери з льняним переплетенням бувають різного кольору і продаються в рулонах. З ними легко працювати, так як вони наклеєні на паперову основу. Але ви, звичайно, можете оббити свої стіни і звичайним джутом, як це роблять драпірувальники.

Номер слайду 18

Шпалери на основі серпянки Шпалери на основі серпянки - новий для вітчизняних будівельників матеріал. Їх випускає німецька фірма "MOHR" під назвою "Profideco". Це рулонний матеріал, що складається з двох шарів. Основу шпалер становить неткане целюлозне полотно. На нього наносять оздоблювальний шар спіненої целюлози. У результаті отримують рулони шпалер шириною 1,06-25 м (для професійної обробки) і стандартного розміру 0,53 х10 м (для приватних споживачів).Характеристики шпалер "Profideco" відповідають ГОСТ 6810-86 "Шпалери. Технічні умови".  Новий матеріал має ряд істотних переваг перед іншими рулонними матеріалами типу шпалер.  За допомогою обробного шару спіненої целюлози отримують більше 60 видів малюнків і фактур, що імітують крупні і дрібні структурні штукатурки (для різних приміщень), "стельові" структури, різні тканини. Технологія дозволяє створювати не лише покриття для основної площі стіни, але і обробні елементи: верхні і нижні бордюри.

Номер слайду 19

Шпалери на основі серпянки Натуральний колір шпалер "Profideco" білий. Покриття можна експлуатувати без додаткової обробки (стелі) або забарвлювати дисперсійними, латексними і акриловими фарбами. Це дає можливість дизайнерові реалізувати традиційні і ультрамодні вирішення інтер'єрів в приміщеннях різного функціонального призначення, а також істотно збільшити зносостійкість покриттів.  Матеріал має пародіффузіонність, що дозволяє обклеєним поверхням "дихати". При цьому міцність шпалер "Profideco" при наклеюванні істотно вище, ніж, наприклад, у звичайних паперових. Смуги шпалер мають стабільну форму: не розтягуються в процесі роботи, не "сідають" при висиханні клею, не перекручуються.  Тепер шпалери "Profideco" завойовують усе більшу популярність не тільки в Німеччині, а й України. 

Номер слайду 20

Склошпалери Деякий час назад на українському ринку з'явився порівняно новий матеріал для обробки стін - скловолокнисті шпалери, які за кордоном успішно застосовуються близько 50 років.  Сировиною для виробництва склошпалерів є мінеральні екологічно чисті матеріали: кварцовий пісок, сода, вапно, доломіт. Таким чином, відсутнє живильне середовище для мікроорганізмів. Скло є діелектриком, тому виключається можливість накопичення електростатичного заряду. Склошпалери не викликають алергії, не виділяють у повітря токсичних речовин. При цьому склошпалери мають високу пожежобезпечність, паропроникність, водонепроникність і кислотостійкість.  Склошпалери зазвичай поставляють в рулонах шириною 1 м. Площа рулону до 50 м2. Хімічний склад скловолокнистих шпалер визначає можливість їх застосування на різних за природою поверхнях. В процесі виробництва склошпалер використовується тільки натуральні сировинні компоненти, завдяки яким ви можете бути впевнені у високій зносостійкості матеріалу, а також його екологічної безпеки. До таких речовин відносяться вапно, сода, кварцовий пісок і доломіт, які використовуються для виробництва скла – основного сировинного компоненту склошпалер.

Номер слайду 21

Коркові шпалери Основа - кора коркового дуба. Готуються гарячим пресуванням при t = 360-400°С. З корка при цьому виділяються клеючі речовини. Таким чином, корок як би сам себе клеїть. Коркові шпалери володіють антибактеріальними властивостями. 

Номер слайду 22

Шпалери на основі деревної шпони Нанесений на спеціальний щільний папір шпон з цінних порід деревини (товщиною ~ 0,1 мм) продається у вигляді полотна шириною 50-70 см або листами розміром 50-70 см. Такі шпалери створюють відчуття тепла і, по суті, не такі дорогі, як відповідна оббивка дерев'яними панелями. Натуральні "фанерні" шпалери не слід плутати з пластиковими шпалерами "під дерево".

Номер слайду 23

Металізовані шпалери Металізовані шпалери - ще один представник неосяжного світу шпалер. Вони виготовляються шляхом покриття паперової основи тонким шаром фольги, після чого на поверхню шпалер наноситься тиснення або малюнок. "Металева" поверхня цих шпалер зносостійка і добре миється, а для їх наклеювання необхідний особливий дисперсійний клей. 

Номер слайду 24

Фотошпалери Основа - папір з кольоровим фотозображенням. Це поширений вид шпалер, що створює певний настрій. Вони користуються популярністю тому, що вони недорогі і при цьому дозволяють отримати масу задоволень при спогляданні зображення ландшафту. У цьому сенсі такі шпалери можна порівняти зі старими гобеленами, які зображують, наприклад, оленя біля гірського озера, удома біля річки і т.д.

Номер слайду 25

Килимові шпалери (тафтинг-шпалери) Якщо у вас є бажання декорувати стіни і підлогу килимовим покриттям, то спробуйте використовувати килимові шпалери з пришитим ворсом ("тафтинг-шпалери"). "Тафтинг" означає "ворс", а ворсисті шпалери - це ворс, прикріплений до тканинної основи. Така декоративна обробка добре виглядає, поглинає звук і зберігає тепло. Ці шпалери зроблені з 100%-го синтетичного волокна, нечутливі до вологості і відносно вогнестійкі. Вони приклеюються звичайним шпалерним клеєм.

ppt
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
23 березня 2023
Переглядів
1178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку