Для життя організмам потрібні не лише поживні речовини та енергія, але й інформація. Інформація — це сукупність відомостей, які організми сприймають із навколишнього середовища, зберігають та видають у середовище. Сприйняття інформації в живій природі відбувається завдяки процесам подразливості, які пояснюють багато цікавих явищ навколо нас.
ЯКЕ БІОЛОГІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПОДРАЗЛИВОСТІУмови існування в середовищі постійно змінюються, а живі істоти розпізнають ці зміни й реагують на них. Приклади подразливості організмів ми бачимо на кожному кроці: перед дощем суцвіття кульбаби лікарської закриваються, у разі небезпеки равлик виноградний ховає своє тіло у черепашку, від яскравого світла звужуються зіниці ока людини (мал.).
Які особливості подразливості рослин. Рослини, як і всі організми, здатні до подразливості. Наприклад, листки пеларгонії зональної (мал.1 ), розташованої на підвіконні, повернуті до світла. Якщо ви розвернете вазон до світла іншим боком, то через деякий час листки знову повернуться в бік найкращого освітлення. Чому це відбувається?
Тропізм - це спрямоване зростання у відповідь на подразник. Особливістю подразливості рослин є відсутність органів чуття, але рослини мають рецепторні молекули і клітини, які сприймають зміну освітлення. У відповідь на впливи світла змінюється активність клітин ростової ділянки листків. Ці ростові рухи спричинюють орієнтування листків у бік одностороннього освітлення. Так само рослини реагують на силу тяжіння, вплив хімічних речовин, вологість ґрунту, механічні впливи тощо. Які особливості подразливості рослин
За сонцем повертаються лише молоді, ще не розкриті суцвіття со няшника. А зрілі суцвіття, всупереч поширеному міфу, зазвичай повернуті на схід. Нерозкрите і зрілі суцвіття соняшника (1, 2); квітка водяної лілії розкрита опівдні й закривається під вечір (3, 4)Розглянь малюнки та з’ясуй, що є подразником у випадку із соняшником та німфеєю і в чому полягає процес подразнення. Порівняй обидва явища. Які особливості подразливості рослин
Особливості подразливості тварин та людини. Сприйняття подразнень у більшості тварин відбувається за допомогою світлових, звукових, хімічних, механічних рецепторів у складі спеціалізованих органів чуття — органів зору, слуху, нюху, смаку й дотику. Для рухливих тварин велике значення мають органи рівноваги. В окремих груп тварин наявні особливі рецептори та органи чуття: орган сприйняття зміни тиску води — бічна лінія (риби), органи сприйняття теплових променів (гримучі змії), органи сприйняття електричних полів (електричний вугор, качкодзьоб), органи сприйняття відбитих звуків (кажани, кашалоти).
Особливості подразливості тварин та людини. В організмі тварин та людини збудження поширюється нервовою тканиною. Її клітини утворюють нервову систему, що передає електричні сигнали з великою швидкістю. Так, швидкість нервових імпульсів в організмі людини може досягати 100-120 м/с. Подразливість у тварин проявляється у здатності відповідати на впливи середовища своєю активною діяльністю. Основними формами подразливості є рефлекси, що мають вроджений чи набутий характер.
Головне. Подразливість як сукупність процесів сприйняття подразнень, збудження та реагування забезпечує пристосованість організмів до мінливих умов середовища існування. Особливостями подразливості рослин є: відсутність органів чуття для сприйняття подразнень, виникнення збудження у вигляді місцевої реакції та реагування на впливи. Відмінності подразливості тварин зумовлені наявністю органів чуття та нервової системи.
Домашнє завдання. Прочитати § 21;Дати усні відповіді на запитання ст. 102 № 1 — 3;Переглянути відеоматеріал до теми уроку:-Гео-,хемо-,тигмотропізми https://drive.google.com/file/d/1omw. VUYL3v1s90 ZRNv. TChi8 Wv71n. Xi. N3v/view-Фототропізм https://drive.google.com/file/d/1c-Uyv. Hbuv7usrp. Qzs. MDpttb. Zh. S5 OZyjs/view