Презентація до уроку з історії україни на тему "Встановлення радянського режиму у 1919 році. Повстанський рух. Отаманщина»

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України у 10 класі на тему: "Встановлення радянського режиму у 1919 році. Повстанський рух. Отаманщина» допоможе візуалізувати матеріал, що вивчається, зробити урок більш динамічним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: « Встановлення радянської влади в Україні в 1919 році. Повстанський рух. Отаманщина.»

Номер слайду 2

«У 1919 році Україну поглинув цілковитий хаос. У новітній історії Європи жодна країна не пережила такої всеохоплюючої анархії, такої запеклої громадянської боротьби, такого остаточного розвалу влади, яких в цей час зазнала Україна. Шість різних армій діяли на її території: українська, біла, більшовицька, Антанти, польська і анархістська… Україна стала краєм, яким було легко заволодіти, але неможливо управляти.»О. Субтельний

Номер слайду 3

Як ви вважаєте, чому така ситуація склалась на українських землях? Відповідь аргументуйте

Номер слайду 4

1. Український комунізм.2. Повстанський рух. Отаманщина. ПЛАН УРОКУ

Номер слайду 5

Після поразки Німеччини у Першій світовій війні більшовики розірвали Брестську мирну угоду і розпочали наступ на Україні. Так почалась друга війна Радянської Росії проти УНР. Хронологія подій:28 листопада 1918 –с творений Тимчасовий радянський уряд України. Очолив Християн Раковський3 січня 1919- більшовики зайняли Харків, сюди переїхав радянський український уряд6 січня 1919- проголошено Українську Соціалістичні Радянську Республіку(УРСС)До червня 1919 – Червона армія зайняла більшість територій України.

Номер слайду 6

Християн Раковський

Номер слайду 7

«Організація владних структур більшовиками»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Агітаційний плакат часів «воєнного комунізму»

Номер слайду 10

Воєнний комунізм — назва внутрішньої політики Радянської держави, що проводилася в кінці 1917 - 1921 роках під час Громадянської війни. Основною метою було забезпечення міст і Червоної армії зброєю, продовольством та іншими необхідними ресурсами в умовах, коли всі нормальні економічні механізми і відносини були зруйновані війною. Рішення про припинення військового комунізму та перехід до Непу було прийнято 21 березня 1921 року на Х з'їзді РКП(б)(Електронна енциклопедія Вікіпедія)

Номер слайду 11

Введення продрозкладки. Повна націоналізація всіх підприємств. Мілітаризація праціЗаборона приватної торгівліСкасування товарно-грошових відносин. Введення карткової системи розподілу товарів і продуктів. Зрівняльна оплата праці продуктами, товарами тощо. Найважливіші заходи «воєнного комунізму»

Номер слайду 12

Одержавлення промисловості провадилося в формі націоналізації. Націоналізація стосувалася не лише великих, а й середніх та дрібних підприємств. Укрраднаргосп здійснював керівництво націоналізованою промисловістю. Повна націоналізація всіх підприємств

Номер слайду 13

«Кто не работает - тот не ест!»-улюблене гасло більшовиків того періоду.

Номер слайду 14

.«Продрозкладка - це насильницька реквізиція (вилучення) продзагонами товарного хліба в селян. Причина - міста Росії та України голодували. Продзагони – формувались у великих промислових центрах України та Росії, переважно з робітників, спеціально для здійснення продрозкладки.(на початку липня 1919 р. в Україні діяло 46 таких загонів, що налічували у своїх лавах 1500 осіб).

Номер слайду 15

Другий прихід на Україну супроводжувався, за висловом В.І. Леніна, «хрестовим походом по хліб,насадженням колективних господарств, репресіями проти класових ворогів»( З довідника з історії України за ред. С. Крупчана)

Номер слайду 16

Хлібозаготівля на Україні здійснювалась з величезними труднощами. План продрозкладки на 1919 рік передбачав 139 млн пудів хліба, а заготовлено було лише 10,5 млн пудів хліба та 4 млн пудів інших продуктів. Як здійснювалась хлібозаготівля на Україні?

Номер слайду 17

«Без українського хліба утримати під своїм контролем Росію більшовики були не в змозі».« Загальне становище Катеринославської губернії сумне у всіх відношеннях. Гостра продовольча криза. Безробіття і висока смертність голодних робітників. Робітники, які чекали, що радянська влада пустить заводи, дуже незадоволені» ( з таємного звіту політвідділу Вищої військової інспекції Червоної армії)Мовою історичних документів:

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Так продзагони вилучали зерно у селян і вивозили його у міста

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Для швидкого здійснення продрозкладки необхідно було створити колгоспи.

Номер слайду 23

Чи справді таку політику здійснювали в інтересах робітників і селян?

Номер слайду 24

Мовою фотофактів:

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

1. Якою цифрою на карті позначено район дій повстанських загонів Н. Махна проти гетьманської адміністрації, німецьких та австрійських окупаційних військ?А) 1 Б) 2 В) 3 Г) 4

Номер слайду 30

2. Для характеристики якого історичного явища використовуються поняття : «трудові мобіліза-ції»,«продрозкладка»,«націоналізація»?А білого терору ; Б масових репресій ; В червоного терору ; Г воєнного комунізму

Номер слайду 31

3. Хто очолював більшовицький уряд на Україні у 1919 році?А) В.І. Ленін Б) Х. Раковський В)Антонов - Овсієнко Г)Й. В. Сталін

Номер слайду 32

4. Який універсал УЦР справив найбільший вплив на українське суспільство?А)І Б)ІІ В)ІІІ Г)ІV

Номер слайду 33

5. Яке місто було столицею УСРР до 1934 року?А)Київ Б)Харків В)Катеринослав Г)Одеса

Номер слайду 34

6. Назвіть діяча, який мав історичне прізвисько «батько»: А) Д. Терпило Б) М. Григор’єв В) Н. Махно Г)С. Петлюра

Номер слайду 35

Домашнє завдання: Вивчити матеріал за §22 підручника за ред. О. Реєнта та конспектом. Написати історичне есе на тему: « Якби я був сучасником Н. Махна…»

Номер слайду 36

«Уся селянська Україна повстала проти спроби реорганізувати її життя на комуністичний лад». Про який період історії йдеться? Чи згодні ви з цим твердженням Чому? На основі матеріалу параграфа та мапи на карті (ст.. 166 підручника)дайте власний коментар цих подій.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
2 вересня 2021
Переглядів
2962
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку