Презентація до уроку з теми:''Золоте прававило моралі. Моральний вчинок''

Про матеріал

Презентація до уроку з теми:''Золоте прававило моралі. Моральний вчинок''.Етика 5 клас. Матеріали до уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моральний вчинок. Як хочете, щоб люди вчиняли відносно вас, так і ви чиніть відносно них. Золоте правило моральності:

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Жити серед людей – це однаково, що ходити в казковому саду , де навколо тебе ніжні пелюстки квітів, на яких тремтять краплини роси. Треба так доторкатися до квіток, щоб не впала на землю жодна краплина. В. Сухомлинський

Номер слайду 4

  Терміни «Мораль» і «Етика», є тісно пов’язаними поняттями, і досить часто вживаються як синоніми, але це не зовсім вірно. Простими словами, річ у тім, що мораль, це більш глобальне поняття, яке говорить нам, що правильно або неправильно в цілому і загальному незважаючи на конкретну ситуацію. Етика своєю чергою – це керівні принципи, які допомагають людині або групі вирішувати, що добре чи погано в конкретній ситуації. Мораль і Етика

Номер слайду 5

Що таке мораль?

Номер слайду 6

Все наше життя будується з цеглинок моральності, етичних понять, принципів, правил. Та все-таки найголовніший принцип етики — це «золоте» правило моральності.«Як хочеш, щоб відносились до тебе, так і відносься до людей».

Номер слайду 7

«Золоте» правило є фундаментальним правилом моральності. Воно виникло ще в середині І тисячолітті до н.е. Після його появи і формулювання стався найбільший гуманістичний переворот, під знаком якого люди живуть й нині. Правило з’явилося одночасно у різних країнах та культурах, незалежно один від одного: давньоіндійської (Будда), давньокитайської (Конфуцій), давньогрецької (Сім мудреців). Проте формулювання були дуже схожі. З того часу «золоте» правило моральності ввійшло як у філософські традиції, так і в культуру та суспільну свідомість.

Номер слайду 8

Альберт Швейцер. Сократ. Конфуций. Відомі моралістиІсус Христос. Мойсей. Лев. Толстой

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Якщо ти ненавидиш-це означає,що тебе перемогли.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

НЕ РОБИ НІКОМУ ТОГО, ЧОГО НЕ ХОЧЕШ, ЩОБ БУЛО ЗРОБЛЕНО ТОБІ. ЗОЛОТЕ ПРАВИЛО МОРАЛІХілонppt_x

Номер слайду 13

Задачі мораліоцінюєвиховуєрегулює

Номер слайду 14

Німецький професор ХХ-го століття  Г. Райнер виділяє три формулювання «золотого правила» моральності:? правило відчування: «(не) роби іншому те, чого (не) бажаєш собі»;? правило автономності: «(не) роби сам того, що ти бачиш (не) похвального в іншому»;? правило взаємності: «як ви (не) хочете, аби по відношенню до вас відносились люди, так само (не) чиніть по відношенню й до них».

Номер слайду 15

найцінніше, найважливіше, найголовніше, непорушне, незмінюване. Чому його називають золотим?

Номер слайду 16

добровихованістьчуйність і співчуттямилосердя любов і піклуванняморальr

Номер слайду 17

Добро чи зло

Номер слайду 18

МОРАЛЬ ОЦІНЮЄПравова оцінка. Моральна оцінка. Держава???

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Матеріальне чи духовне

Номер слайду 21

З усіх пристрастей заздрість найогидніша — існує безліч пристрастей, але найогидніше — це заздрість людей. Вона здатна привести опонента навіть до нервових захворювань. Жадібний сам собі спокою не дає — невміння жити своїм життям, перестати рахувати чужі гроші, викликає у людини відчуття власної незначущості. Йому хочеться мати більше. Це призводить до великих проблем. Краще по світу збирати, ніж чуже брати — злодійство ніщо не може виправдати. Завжди краще попросити допомогти, якщо самі не в силах вирішити проблему. Говорити без справи, що по воді писати — ніхто не прислухається до слів балаболки. Бідність краде, а потреба бреше — на жаль, коли людина не здатна забезпечити своє існування, то він може почати красти, замість того, щоб влаштуватися на роботу. Бідність вчить, а щастя псує — коли люди щасливі, вони забувають про все, а в потребі — вчаться виживати, причому багато виходять з цього положення з гордістю. Битися, битися — не розуму набиратися — невміння вирішити проблему мирним шляхом, не можна назвати гарною поведінкою. Бог бачить, хто кого образить — хто живе неправильно, не дотримуючись моральні принципи, в майбутньому все одно отримає покарання. Злодій, що заєць — і тіні своєї боїться — нечесний на руку людина не зможе жити спокійно. Мораль і моральність в приказках

Номер слайду 22

Золоте правило моралі отримало широке розповсюдження, міцно ввійшло в людську свідомість у вигляді прислів’їв і приказок, вимог житейської мудрості. Згадаймо зразки народної мудрості: «Чого в іншому не поважаєш і сам не роби», «Як аукнеться, так і відгукнеться», «Не рий яму іншому, сам до неї попадеш», «Не знайшов у собі — не шукай в інших» і т. ін. Звідси й поради: «Не рий іншому яму, сам в неї потрапиш»; «Чого собі не бажаєш, того й другові не твори».

Номер слайду 23

Що таке вчинок? Який вчинок називають моральним? Такі ситуації, коли слід поступитися власними зручностямизаради інших людей: запропонувати сісти в транспорті літньому пасажирові, відвідати хворого товариша, позбирати сміття на березі річки, потурбуватися про безпритульну тварину тощо. Такі дії є виявами моральної активності, вони свідчать про небайдуже ставлення до інших і також є, безперечно, добрими вчинками. Що таке вчинок? Це знають усі,Бо безліч робили вчинків в житті. Вчинок – синонім слова «чинити»,А значить – щось добре й приємне робити.

Номер слайду 24

Моральними звуться правила ті,Що помагають нам у житті. Ще з самих далеких часів і дониніІснувала мораль, і вона не загине.?

Номер слайду 25

В основі моралі лежить доброта,Що є протилежністю лиха і зла. Поступись інтересами заради когось,Й відразу, можливо, зрозумієш ти щось.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

У П'ятикнижжі : «Люби свого ближнього, як самого себе» (Лев. 19:18). Цю заповідь юдейські мудреці вважають основною заповіддю юдаїзму. В юдаїзмі

Номер слайду 29

У Корані золоте правило не зустрічається, але воно є одночасно в позитивній і негативній трактуванні в «Сунні» як одне з висловів Мухаммеда, який так учив вищому принципу віри: "Робіть всім людям те, що ви хотіли б, щоб вам робили люди, і Не робіть іншим того, чого ви не хотіли б собі ". В ісламі

Номер слайду 30

У Новому Завіті ця заповідь неодноразово повторювалася Ісусом Христом. В Євангелії від Матвія : «Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви з ними, бо в цьому Закон і Пророки» (Мф. 7:12), «люби ближнього твого, як самого себе» (Мф. 19: 18-20), «Ісус сказав йому: Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всією думкою твоєю: це є перша і найбільша заповідь; А друга однакова з нею: Люби свого ближнього твого, як самого себе; На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки»( Мф. 22: 38-40)В Євангелії від Марка : «любити ближнього, як самого себе, це важливіше за всі цілопалення й жертви!» (Мк. 12: 32-34). В Євангелії від Луки : «І як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними» (Лк. 6:31). У християнстві

Номер слайду 31

Вихованість – також риса моралі,Це ввічливі вчинки, чемні та вдалі,Тактовність, люб’язність, також повага,Допомога малечі й стареньким. увага.

Номер слайду 32

Відкиньте байдужість, людей поважайте,Зла не тримайте, поспівчувайте. Будьте уважними й щирими завжди. Чуйність збережіть в своїм серці назавжди.

Номер слайду 33

Милосердя – це є прояв добра. Чуйність, любов й духовна краса. Милосердною людиною вважається та,Що завжди готова до співчуття.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Милосердя. Одне добре слово дає людині надію і підтримку. Одна добра справа перемінює нас. Одна склянка води втамує спрагу

Номер слайду 36

Що означає «здатність любити»?Поважати людей, їх розуміти. Це означає життя цінувати,Навколишній світ берегти й захищати.

Номер слайду 37

Моральна культура – це і є моральні звички, що стали емоційним стражем поведінки. Виховання почуття чуйності – одна з найважливіших сторін становлення моральної культури. Той, хто живе в світі моральних цінностей, із малих років почуває себе сином Батьківщини. Твої вчинки виявляють рівень твоєї моральної культури. Азбука виховання людяності в тому, щоб дитина, віддаючи тепло своєї душі іншим людям, знаходила в цьому особисту радість. Моральне невігластво починається з невміння озирнутися.

Номер слайду 38

Норми моралі в суспільстві: Чесність;Хоробрість. Уміння тримати слово;Надійність;Щедрість;Стриманість (самоконтроль);Терпіння і смиренність;Милосердя;Самоповага і повага до інших людей. Терпіння до відмінностей (Толерантність);Справедливість;

Номер слайду 39

Не бути байдужим. Навчити дітей добра і духовності, протистоянню злу, жорстокості. Допоможиближньому. Пам’ятати про подвиг. Виконувати свій громадянський обов’язок

Номер слайду 40

Відвідувати людей похилого віку та допомагати їм. Турбота про дітей, їхнє майбутнє

Номер слайду 41

Кожна людина приходить у світ, аби виконати свою місію, залишити по собі добрий слід. Кожен повинен щось зробити, аби, підсумовуючи прожите і пережите, можна було б сказати своєму найвищому судді – совісті: життя минуло недаремно. Бо хіба не заслуговує на повагу і добру пам’ять повсякденна чесна праця? І щоб не робила людина, вона повинна вкладати у свою справу частинку власної душі, зернину творчості. Я докладу всіх зусиль, щоб здійснити свою мрію, бо знаю, що ніхто, крім нас самих, не змінить цей світ на краще. І тільки наполегливою творчою працею на благо рідного народу можна поліпшити і свою долю. Що для мене моральний вчинок?

Номер слайду 42

Добро творить спіши, мій друже,Для товаришів і для подружок. Буває на душі в них зле,Та слово лагідне твоєСпасінням може для них стати – Добро уміє лікувати. Говорить істина свята: Не роби нікому зла,З образою важко дуже жити,За зло добром умій платити,Бо хто творить добро уміє,Лиха вже не заподіє. Даруйте всім лиш добрі дари,Живіть, творіть лиш добрі справи,Можливо стане світ добрішим,А ми у ньому щасливіші!

Номер слайду 43

Сьогодні, говорячи про золоте правило, ми розуміємо, що воно є основою нової демократичної моралі. Такої моралі, де велику значущість мають такі чесноти, як людяність і справедливість, пристойність, доброзичливість і делікатність, гідність і благородство, скромність і привітність.

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Домашня робота"Бути порядним сьогодні не модно". Бути людиною. Збереження моральних цінностей. Мої ідеали 5.«Чи справді закони моралі є найкращими життєвими орієнтирами?»Написати твір- роздум на морально-етичну тему

Номер слайду 46

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвиненко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Етика 5 клас (Фесенко В.І.)
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
23075
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку