Презентація до уроку з української літератури 8 клас на тему "І.Карпенко-Карий "Сто тисяч"

Про матеріал
Презентація "Проблема влади грошей.Сенс життя Герасима Калитки у творі І.Карпенка-Карого "Сто тисяч"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української літератури8 класпідготувала вчитель української мови та літератури. КУ «Новокарлівський ліцей»ПМР Пологівського району Запорізької областіСарака Ганна Миколаївна2022рік

Номер слайду 2

Велика сила, братці, гроші,Грошима й дурні прехороші,Є в дурня гроші — він і пан.Є в нього золотий жупан... Л.І. Глібов

Номер слайду 3

Тема уроку: Проблема влади грошей. Сенс життя. Герасима Калиткиу творіІ. Карпенка-Карого «Сто тисяч»

Номер слайду 4

Мета уроку:- формувати навички аналізу драматичного твору;- розкрити проблему влади грошей у творі;- виховувати в учнів позитивні якості людини.

Номер слайду 5

Проблемне питання: ГРОШІ – руйнівна чи рушійна сила

Номер слайду 6

ЛІТЕРАТУРНИЙ ДИКТАНТ „Дай відповідь ОДНИМ СЛОВОМ”( зі взаємоперевіркою)

Номер слайду 7

Яку назву мав перший варіант п’єси «Сто тисяч»?Що означає прізвище головного героя? 3) Хто з героїв комедії „Сто тисяч” пропонував Г. Калитці обмін 5 тисяч справжніх карбованців на 100 тисяч фальшивих? 4) Кому з панів–сусідів заздрив Калитка найбільше? 5) Що прагнув скупити Г. Калитка у своїх сусідів? 6) Що для Г. Калитки було найбільшою цінністю у житті? 7) Хто з героїв п”єси ходив на свято Купала викликати дух Гната Безп”ятого?8) Кому з героїв належать слова : „Тут тільки і мізкуєш, і крутиш головою: де грошей взяти, а вони байдужі, тільки й думають : їсти і спать – і жеруть, і жеруть, як з немочі, а сплять, як мертві...” 9) Куди ходив Савка розмінювати „фальшиві” гроші? 10) Куди Калитка заборонив їхати дружині на конях? 11) З дочкою якого пана мріяв одружити Калитка свого сина? 12) Що хотів зробити з собою Калитка, дізнавшись про фальшивість отриманих від Невідомого грошей?

Номер слайду 8

Відповіді до літературного диктанту1. Гроші.2. Гаманець.3. Невідомий.4. Жолудю.5. Землю.6. Гроші.7. Савка.8. Калитка.9. Казначейство.10. До церкви.11. Пузиря.12. Повіситись

Номер слайду 9

Сцена - мій кумир, театр - священний храм для мене. І. Карпенко-Карий

Номер слайду 10

Історія написання п’єси «Сто тисяч»: Одного разу, перебуваючи під наглядом поліції у станиці Костянтинівська, Іван Карпенко-Карий був свідком того, як біля трактиру, в якому, як на біржі, відбувалася купівля-продаж, підписувались векселі, переходили з рук до рук гроші, збиралося багато бурлак, які розповідали про те, як багатого глитая обдурили шахраї, продавши замість фальшивих грошей прості папірці.- Ото робота! Сто тисяч! - захоплювався меткий купчик, що не раз підсідав за стіл до Івана Карповича, запрошуючи його до себе у прикажчики. Почута історія дала драматургу матеріал для роботи.

Номер слайду 11

Історія написання п’єси «Сто тисяч»:- Ці люди напрошуються дійовими особами комедії, яку варто назвати вагомим словом "Гроші", - ділився він думками з дружиною Софією Віталіївною. - Всюди гроші, гроші, гроші... Увірвалася у життя хлібороба хвороблива жадоба грошей, спотворюючи побут і людські взаємини. Треба писати комедію на цю тему, картати ненажер, моральних виродків. Без сатири не може бути прогресу! "У 1889 році І. Карпенко-Карий написав перший варіант комедії "Гроші", яку через цензуру переробив і доповнив, а у 1890 році надіслав до друку під іншою назвою - "Сто тисяч".

Номер слайду 12

Жанр п’єси: трагікомедія. КОМЕДІЯ — такий драматичний твір, у якому в комічних образах ви­криваються негативні суспільні або побутові явища, висміюються людські вади, негативні риси характеру. ТРАГЕДІЯ – драматичний твір, у якому зображено зіткнення непримиренних життєвих суперечностей, а герої потрапляють у безвихідне становище, вступають у боротьбу з нездоланними силами і, як правило, гинуть. ТРАГІКОМЕДІЯ— драматичний твір, у якому об'єднані риси трагедії й елементи комедії: твір, збудований на основі трагедійного кон­флікту, розв'язка якого закінчується комічно, не вимагає обов'яз­кової загибелі героя. Теорія літератури:

Номер слайду 13

Трагікомедія «Сто тисяч» у постановці Київського Театру Подолі:

Номер слайду 14

Режисери: Віктор Іванов, Гнат Юра. Оператор: Сурен Шахбазян. Композитор: Всеволод Рождественський. Художник: Максим Липкін. Виробництво: КиЇвська кіностудія. Рік: 1958 Актори: Валентина Івашова, Дмитро Мілютенко, Микола Панасьєв, Гнат Юра, Іван Маркевич, Варвара Чайка, Петро Бондарчук, Георгій Бабенко, Борис Лук’янов. Кінофільм «Сто тисяч»

Номер слайду 15

Кінофільм «Сто тисяч»

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Асоціативне гроно

Номер слайду 18

Проблема влади грошей — наскрізна і «вічна» у світовому мистецтві: Психологічний тип людини, одержимої жадобою до збагачення, давно відомий у літературі — Скупий лицар у О. Пушкіна, Плюшкін у М. Гоголя, Гобсек — в О. де Бальзака. Скупий лицар у О. Пушкіна. Плюшкін у М. Гоголя. Гобсек — в Оноре де Бальзака Гарпагон — у Мольера

Номер слайду 19

Трагікомедія «Сто тисяч» у постановці Київського Театру: Подолі:

Номер слайду 20

Помирають дві купюри – одна гривнева, а інша п’ятисотгривнева. Гривнева попадає в рай, а п’ятисотгривнева – в пекло. П’ятисотгривнева обурюється:- Як!!!? Мене таку нову, гарну і чисту відправили в пекло, а ота нещасна, обшарпана і подерта гривня в раю? І за шо це їй такі почесті, а мені така несправедливість?Почула ті нарікання гривнева купюра, підходить до неї і питає:- А ти в церкві хоча б раз у житті була?style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 21

УКРАЇНСЬКІ ПРИСЛІВ'Я І ПРИКАЗКИ ПРО ГРОШІ• За гроші не купиш ні батька, ні матері, ні родини. • Гроші маленькі, та велику справу роблять. • Людина без грошей, як птах без крил. • На копійку напився, а на рубель похвалився.

Номер слайду 22

Символи багатства. Вогонь. Волосся. Кінь

Номер слайду 23

Лілія. Земля. Золото. Баран

Номер слайду 24

pptx
Додано
27 серпня 2023
Переглядів
560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку