Презентація до виступу " Наступність між дошкільною та початковою освітою"

Про матеріал
Презентація роботи школи з питань наступності між дошкільною і початковою ланкою освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Школа не повинна вносити різкого перелому в життя дитини. Нехай, ставши учнем, дитина продовжує робити сьогодні те, що робила вчора. Нехай нове з’являється в її житті поступово і не збентежує лавиною переживань. В. Сухомлинський

Номер слайду 3

Наступність в роботі дитячого садка та початкової школи – це не тільки традиційна наступність у змісті, методах, формах і прийомах, перш за все бачення та реалізація наступності в лініях, основних аспектах розвитку особистості дошкільника та молодшого школяра. О.Я.Савченко

Номер слайду 4

В основі педагогіки партнерства лежить спілкування, взаємодія та співпраця між учителем, учнем і батьками. Учитель має бути другом, а родина – залучена до побудови освітньої траєкторії дитини.  

Номер слайду 5

спрямовування співуправління переконання організація Заборона Управління Примус Команда Обмеження свободу вибору

Номер слайду 6

Педагогіка партнерства Нова школа працюватиме на засадах «педагогіки партнерства». Основні принципи цього підходу: повага до особистості; доброзичливість і позитивне ставлення; довіра у відносинах та стосунках; діалог-взаємодія-взаємоповага; розподілене лідерство (право вибору та відповідальність за нього); принципи соціального партнерства (рівність сторін, добровільність прийняття зобов`язань, обов`язковість виконання домовленостей)

Номер слайду 7

– чітко визначена система взаємовідносин всіх учасників освітнього процесу (учнів, батьків, вчителів), яка: – організовується на принципах добровільності й спільних інтересів; – ґрунтується на повазі й рівноправності всіх учасників, дотримуючись визначених норм (права та обов’язки) та враховуючи ціннісні орієнтири кожної із сторін; – передбачає активне включення всіх учасників у реалізацію спільних завдань та готовність брати на себе відповідальність за їх результати.

Номер слайду 8

Термінологічний покажчик: Наступність – врахування рівня розвитку дитини, з яким вона прийшла до школи, і опора на нього. Перспективність – визначення пріоритетних ліній підготовки дошкільнят до школи з урахуванням освітніх потреб. Спадкоємність – врахування школою рівня знань, умінь і навичок, з якими дитина прийшла до школи, опора на них та подальший розвиток; логічний перехід від навчально-ігрової до навчальної діяльності за всіма її компонентами, в тому числі й оцінним.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

•Знайомство вчителів із майбутніми учнями. Відвідування груп у дошкільному закладі. •Проведення спільних нарад, засідань педагогічних рад. •Спільне МО вчителів початкової школи та дошкілля. •Проведення загальних батьківських зборів. •Консультування батьків щодо готовності дітей до навчання в школі. •Взаємовідвідування занять та уроків учителями початкової школи та вихователями. •Екскурсія по школі вихованцями довкілля. •Спільні виховні заходи. •Підготовка рекомендацій для батьків. •Діагностування майбутніх першокласників. •Підсумкові збори батьків майбутніх першокласників.  

Номер слайду 11

Мета освіти: Цілі дошкільної освіти: Цілі початкової освіти: загальний розвиток основних здібностей дитини (сенсорних, розумових, фізичних, естетичних) становлення базиса особистісної культури забезпечення загальної готовності дитини до школи розвиток комунікативних здібностей, пізнавальної активності, творчості дітей розвиток і виховання особистості дитини (інтелектуальний, моральний, соціальний, фізичний, естетичний) розвиток сенсорних умінь освітні результати: ключові та предметні компетентності здатність до творчого самовираження виховання ціннісного ставлення до природи, родини, Батьківщини, праці, мистецтва, здоров’я тощо

Номер слайду 12

Напрямки наступності дошкільної і початкової освіти: Збагачення освітнього змісту у початковій школі Удосконалення форм організації і методів навчання як у дошкільних закладах, так і в початковій школі Узгодження мети на дошкільному і початковому шкільному рівнях

Номер слайду 13

Основні завдання співпраці ДНЗ і школи є: створення психолого-педагогічних умов, що забезпечують сприятливий перебіг процесу адаптації першокласників до шкільного навчання (природність переходу з дитячого саду в школу); поліпшення підготовки до навчання в школі 5-6 річних дітей; поглиблення інтересу до життя в школі; надання допомоги сім'ї в новій ситуації, що виникає при підготовці до навчання в школі і при вступі дитини до школи.

Номер слайду 14

Робота з батьками Батьківські збори « Наш малюк іде до школи» Тренінг « Від дошкільника до школяра» Засідання круглого столу « Сьогодні дитина – а завтра школяр»

Номер слайду 15

Заняття вихователя ДНЗ в 1 класі Знайомство з випускниками початкової школи спільно з психологом

Номер слайду 16

Знайомство зі школою

Номер слайду 17

Спільні заходи та свята

Номер слайду 18

Номер слайду 19

вивчення особливостей розвитку дітей на перехідному етапі. визначення специфіки переходу від ігрової до навчальної діяльності. забезпечення психологізації навчально-виховного процесу як умови формування особистості на двох рівнях Робота психолога з дітьми передбачає

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Значення наступності у роботі ДНЗ і школи : успішна підготовка дітей до школи 1 1 реалізація в педагогічному процесі єдиної, динамічної та перспективної системи виховання і навчання, яка забезпечує формування особистості 2 зменшення психологічних труднощів при переході до нових умов навчання 3 природне входження дітей в нові умови, що сприяє підвищенню ефективності навчання з перших днів перебування в школі 4

Номер слайду 22

Нуш і дитячий садок: що нас об’єднує :  Наступність Державних стандартів  Особистісно орієнтована модель освіти  Виховання на цінностях  Ігрова форма навчання, дотримання сучасних вимог до проведення занять  Інтеграція освітнього процесу (планування за тематичними блоками і днями)  Компетентнісний підхід, орієнтація на дитину  Правила  Рутини  Ранкові зустрічі у колі  Коло вибору (розв'язання конфліктних ситуацій)  Облаштування комфортного фізичного середовища  Розташування столів  Робота у центрах розвитку дошкільників  Робота командами, групами, парами, четвірками, індивідуально  Добір розвивального матеріалу (інтелектуальні карти, лепбуки, малюнки, творчі роботи)  Відкритість і доступність матеріалів та ін.  

Номер слайду 23

Складові наступності між дошкільною та початковою школою • методична робота; • спільна робота вихователів та практичного психолога школи; • робота з батьками майбутніх першокласників; • робота з майбутніми першокласниками; • адаптація до початкової школи; • психолого-педагогічні рекомендації щодо розв'язання проблеми шкільної дезадаптації.

Номер слайду 24

Алгоритм роботи школи з питання наступності між дошкільною та початковою ланками 1. Знайомство вчителів із майбутніми учнями. 2. Відвідування груп у дошкільному закладі. 3. Проведення спільних нарад, засідань педагогічних рад. 4. Спільне МО вчителів початкової школи та довкілля. 5. Проведення загальних батьківських зборів. 6. Консультування батьків щодо готовності дітей до навчання в школі. 7. Взаємовідвідування занять та уроків учителями початкової школи та вихователями. 8. Екскурсія по школі вихованцями довкілля. 9. Спільні виховні заходи. 10. Підготовка рекомендацій для батьків. 11. Діагностування майбутніх першокласників. 12. Підсумкові збори батьків майбутніх першокласників.

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 травня 2019
Переглядів
5218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку