Презентація до заняття з астрономії "Сонце найблища зоря"

Про матеріал
З цієї презентації ви дізнаєтеся внутрішню будову Сонця, його „поверхню”, хімічний склад, основні фізичні параметри, використовуючи знання хімії та фізики. Навчити визначати хімічний склад Сонця за його спектром; встановлювати зв’язки і закономірності між поняттями, явищами, природними процесами.Автор: Романенко Лілія Леонідівна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сонце – найближча зоря

Номер слайду 2

Поверхня Сонця. Сонце... Найближча до Землі денна зірка, що дарує нам світло, тепло, життя. З давніх часів Сонце - один з головних Богів, якому люди поклонялися, оспівували гімни, славили. Багато народів називали себе - діти Сонця! Скільки пам’ятає себе людина, погляд її був звернений до цього „величного світила”. Колись люди вшановували його, складали про нього міфи і легенди.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Сонце. Сонце – найближча до нас зірка. Завдяки сонячному світлу і теплу на нашій планеті існує життя. Навколо Сонця обертаються планети нашої Сонячної системи, включаючи Землю. Шлях обертання планети називається орбітою.

Номер слайду 4

План1. Фізичні характеристики Сонця.2. Будова Сонця та джерела його енергії.3. Еволюція Сонця4. Прояв сонячної активності та їх вплив на Землю.

Номер слайду 5

Сонце – джерело життя на Землі

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сонце – основа біологічного годинника. Людям, тваринам і рослинам дуже важливе світло Сонця. Деякі люди прокидаються і не сплять тільки тоді, коли світить Сонце (це стосується і більшості ссавців, земноводних і навіть більшості риб). Тривалість сонячного дня значно впливає на життєдіяльність організмів на Землі. Зокрема, взимку і восени, коли Сонце в Північній півкулі стоїть низько над горизонтом, і тривалість світлового дня мала і мало надходження сонячного тепла, природа в'яне і засинає - дерева скидають листя, багато тварин впадають на тривалий термін в сплячку або ж сильно знижують свою активність.

Номер слайду 8

Фотосинтез – основа життя. У зеленому листі рослин міститься зелений пігмент хлорофіл, що є найважливішим каталізатором на Землі. За його допомоги відбувається реакція фотосинтезу, і одним з продуктів цієї реакції є кисень - елемент, який необхідний для життя майже всього живого на Землі. Він глобально вплинув на еволюцію нашої планети - зокрема, радикально змінився склад мінералів.

Номер слайду 9

Фотосинтез – основа життя. В результаті реакції фотосинтезу утворюється глюкоза, яка є найважливішою сировиною для синтезу целюлози, з якої складаються всі рослини. Поїдаючи рослини, в яких за рахунок Сонця накопичена енергія, існують і тварини. Рослини Землі поглинають і засвоюють усього близько 0,3% енергії випромінювання Сонця, що падає на земну поверхню. Але і цього достатньо, щоб забезпечити синтез величезної кількості маси органічної речовини біосфери.

Номер слайду 10

Фотосинтез – основа життя. Поступово, переходячи від ланки до ланки, сонячна енергія дістається всім живим організмам в світі, включаючи і людей. Завдяки використанню мінеральних солей ґрунту рослинами до складу органічних сполук включаються також такі хімічні елементи: азот, фосфор, сірка, залізо, калій, натрій, а також багато інших елементів. Згодом з них будуються величезні молекули білків, нуклеїнових кислот, вуглеводів, жирів, речовин, життєво необхідних для клітин.

Номер слайду 11

Сонячне випромінювання. Під дією сонячного світла на Землі відбуваються такі природні явища, як вітер, утворення хмар, дощ, сніг, град, ураган. Відбувається переміщення величезної кількості води на Землі, діють такі океанічні течії як Гольфстрім. Відбувається інтенсивне випаровування вологи, яка потім охолоджується і випадає у вигляді дощу. Не будь всього цього - на Землі не було б життя. Під дією сонячного тепла також відбуваються повільні, але незворотні процеси вивітрювання, ерозії гірських порід.

Номер слайду 12

Сонячне випромінювання. Всі ці кліматичні процеси на Землі відбуваються за рахунок впливу на Землю не всіх видів сонячного випромінювання, а тільки деяких його видів - це, в основному, видиме й інфрачервоне випромінювання. Саме вплив останнього виду випромінювання нагріває Землю і створює погоду на ній, визначає тепловий режим планети.

Номер слайду 13

Ультрафіолетове випромінювання. Проте в невеликій кількості ультрафіолет необхідний людині. Так, під дією ультрафіолету утворюється життєво необхідний вітамін D. При його недоліку виникає серйозне захворювання - рахіт. Через нестачу надходження ультрафіолетових променів може порушитися нормальне надходження кальцію, внаслідок чого посилюється крихкість дрібних кровоносних судин, збільшується проникність тканин. Недостатність сонячного світла проявляється також у безсонні, швидкої стомлюваності. Тому людині періодично необхідно бувати на сонці.

Номер слайду 14

1. Конвекція А) частково або повністю іонізований газ. 2. Гамма - квант Б) шари  атмосфери від висоти 80 км до 600 км, якій характеризуються високим вмістом іонів і вільних електронів 3. Плазма В) відрив від атома або молекули одного або декількох електронів під впливом зовнішніх чинників 4. Магнітосфера Г)  фотон дуже високої енергії 5. Іоносфера Д) переміщення частинок рідини чи газу, зумовлене різницею температур 6. Іонізація Е) зона навколоземного простору, фізичні властивості якої зумовлюються магнітним полем Землі  7. Протон Є) елементарна частинка, античастинка електрона 8. Позитрон Ж) стабільна частинка з позитивним зарядом 

Номер слайду 15

1. Конвекція А) частково або повністю іонізований газ. 2. Гамма - квант Б) шари  атмосфери від висоти 80 км до 600 км, якій характеризуються високим вмістом іонів і вільних електронів 3. Плазма В) відрив від атома або молекули одного або декількох електронів під впливом зовнішніх чинників 4. Магнітосфера Г)  фотон дуже високої енергії 5. Іоносфера Д) переміщення частинок рідини чи газу, зумовлене різницею температур 6. Іонізація Е) зона навколоземного простору, фізичні властивості якої зумовлюються магнітним полем Землі  7. Протон Є) елементарна частинка, античастинка електрона 8. Позитрон Ж) стабільна частинка з позитивним зарядом 

Номер слайду 16

Сонце центральне тіло нашої Сонячної системи. Воно дає Землі світло і тепло, що підтримує життя на нашій планеті. Сонце містить у собі 99,87% маси усієї Сонячної системи.

Номер слайду 17

Розміщення Сонця

Номер слайду 18

150 млн. км

Номер слайду 19

Відстань до ЗемліСонце - зірка, навколо якої обертається наша планета. Середня відстань від Землі до Сонця, тобто велика піввісь орбіти Землі, складає 149,6 млн. км = 1 а.о. (астрономічна одиниця).

Номер слайду 20

Розміри Сонця. Розміри Сонця дуже великі. Так, радіус Сонця в 109 разів, а маса - в 330 000 разів більше радіуса і маси Землі. А ось середня густина нашого світила невелика - всього в 1,4 рази більше густини води.

Номер слайду 21

Фізичні характеристики Сонця. R = 109 R Землі;M = 330 000 M Землі;Середня густина 1,4 г/cм3;Світність 4*1026 Вт;Температура, К: фотосфера 5780; ядро 15 000 000;

Номер слайду 22

Обертання Сонця. Однак, на відміну від Землі, різні зони Сонця обертаються навколо осі з різними швидкостями. Так точки на екваторі мають період обертання близько 25 діб, на широті 40° період обертання дорівнює 27 діб, а поблизу полюсів - 35 діб.

Номер слайду 23

Спектр Сонця. Близько 9 % енергії в сонячному спектрі припадає на ультрафіолетове випромінювання з довжинами хвиль від 100 до 400 нм. Решта енергії розділена приблизно порівну між видимою (400-760 нм) і інфрачервоною (760-5000 м) областями спектра.

Номер слайду 24

У спектрі Сонця виявлено лінії 72 хімічних елементів, найбільше водню(71%), друге місце посідає гелій(27%), разом вони складають 98% маси Сонця, важчих елементів становить 1-2%.

Номер слайду 25

Світність Сонця L визначає потужність його випромінювання, тобто кількість енергії, що випромінює поверхня Сонця у всіх напрямках за одиницю часу. Для визначення світності Сонця треба виміряти сонячну сталу q — енергію, яку отримує 1м2 поверхні Землі за 1 с за умови, що Сонце розташоване в зеніті. Для визначення світності Сонця необхідно величину сонячної сталої помножити на площу сфери з радіусом R: L = 4R2q  , де R=1,5*1011 м — відстань від Землі до Сонця.q= 1,4 к. Вт/м2. 20:58

Номер слайду 26

Світність Сонця L визначає потужність його випромінювання, тобто кількість енергії, що випромінює поверхня Сонця у всіх напрямках за одиницю часу. Для визначення світності Сонця треба виміряти сонячну сталу q — енергію, яку отримує 1м2 поверхні Землі за 1 с за умови, що Сонце розташоване в зеніті. Для визначення світності Сонця необхідно величину сонячної сталої помножити на площу сфери з радіусом R: L = 4R2q  4·1026 Втде R=1,5*1011 м — відстань від Землі до Сонця.q= 1,4 к. Вт/м2. 20:58

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}в центрі Сонця густина 1,5·105 кг/м³, тиск — близько 2·1018 Па. Маса333 000 М земних. Температура. Фотосфери -5760 К≈𝟔𝟎𝟎𝟎 К. Ядра -15 000 000 КСередня густина1400 кг/м³Відстань до Землі150 мільйонів кілометрів. Складводню(71%), гелій(27%),важчих елементів становить 1-2%. Які електромагнітні хвилі випромінює 9 % ультрафіолетове випромінювання з довжинами хвиль від 100 до 400 нм. Видимий спект (400-760 нм) і інфрачервоний (760-5000 м) складають по 45,5 %Світність4 ·𝟏𝟎𝟐𝟔 Вт. Діаметр1 392 000 км або 109 R земних. До якого типу зір відноситься. Жовтих, класу G{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}в центрі Сонця густина 1,5·105 кг/м³, тиск — близько 2·1018 Па. Маса333 000 М земних. Температура. Середня густина1400 кг/м³Відстань до Землі150 мільйонів кілометрів. Складводню(71%), гелій(27%),важчих елементів становить 1-2%. Які електромагнітні хвилі випромінює 9 % ультрафіолетове випромінювання з довжинами хвиль від 100 до 400 нм. Видимий спект (400-760 нм) і інфрачервоний (760-5000 м) складають по 45,5 %Світність. Діаметр1 392 000 км або 109 R земних. До якого типу зір відноситься. Жовтих, класу G

Номер слайду 28

Чому Сонце називають жовтою зорею , у той час як для більшості людей воно має білий колір. Як пояснити цю суперечність?

Номер слайду 29

Чому Сонце називають жовтою зорею , у той час як для більшості людей воно має білий колір. Як пояснити цю суперечність? Сонце випромінює електромагнітні хвилі завдовжки від 400 нм (фіолетова частина спектра) до 700 нм (червона частина спектра), суміш яких ми називаємо білим світлом. Але найбільше енергії Сонце випромінює в жовто-зеленій частині спектра на довжині хвилі близько 500 нм, тому астрономи мають право називати Сонце жовтою зорею.

Номер слайду 30

2. Будова Сонця та джерело його енергії 

Номер слайду 31

Гідростатична рівновага

Номер слайду 32

Сонце - розпечений газовий куля, температура в центрі якого дуже висока, настільки, що там можуть відбуватися ядерні реакції. У центрі Сонця температура сягає 15 мільйонів градусів, а тиск в 200 мільярдів разів вище, ніж біля поверхні Землі. Газ стиснутий тут до щільності близько 150 000 кг/м3 (важче заліза).

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

20:58 Фотосфера. Гранули у фотосферіСпектр Сонця. Темні лінії поглинання утворюються у хромосфері

Номер слайду 38

Склад фотосфери. Водень - 73,46 %Гелій - 24,85 %Кисень - 0,77 %Вуглець - 0,29 %Залізо - 0,16 %Неон - 0,12 %Азот - 0,09 %Кремній - 0,07 %Магній - 0,05 %Сірка - 0,04 %style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Хромосфера Хромосфера Сонця – наступний шар сонячної атмосфери, розташований над фотосферою. Розміри хромосфери 10-15 тисяч кілометрів, а щільність речовини в сотні тисяч разів менша, ніж у фотосфері.

Номер слайду 42

Хромосфера Температура в хромосфері швидко росте – від 4500 К на межі з фотосферою до 100 000 К у верхніх її шарах. Зростання температури пояснюється дією магнітних полів і хвиль, проникаючих в хромосферу із зони конвективних рухів.

Номер слайду 43

На краю хромосфери спостерігаються виступаючі язички полум'я - спікули - витягнуті стовпчики з ущільненого газу. Температура цих струменів у 2-3 рази вища, ніж температура фотосфери. Діаметр основи спікули – до 3000 км, час життя – до 5 хвилин

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Сонячна корона Сонце є джерелом постійного потоку часток. Нейтрин електрони, протони, альфа-частки, а також важчі атомні ядра всі разом складають корпускулярне випромінювання Сонцяstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 47

Протуберанці на Сонці

Номер слайду 48

Протуберанцями називаються величезні утворення в короні Сонця – викиди газу, що рухаються у магнітному полі по дугоподібних траєкторіях. Протуберанці у короніstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 49

Протуберанці (від лат. protubero — здуваюсь) існують постійно — це щільні холодні хмари водню, які піднімаються в корону і рухаються вздовж магнітних силових ліній. Завдяки протуберанцям відбувається обмін речовин між хромосферою і короною.20:58

Номер слайду 50

Сонячна корона. ЇЇ можна спостерігати впродовж сонячного затемнення

Номер слайду 51

Незважаючи на сильне гравітаційне поле Сонця, існування сонячної корони можливе завдяки величезним швидкостям руху її часток. Корона має температуру близько мільйона градусів і складається з високоіонізованого газу. Можливо, причиною такої високої температури є поверхневі викиди сонячної речовини у вигляді петель і арок. Мільйони колосальних фонтанів переносять в корону речовину, нагріту в глибинних шарах Сонця. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 52

- Чому знижується температура у зовнішніх шарах фотосфери ?

Номер слайду 53

- Чому знижується температура у зовнішніх шарах фотосфери? Зниженню температури в зовнішніх шарах фотосфери в спектрі видимого випроміню­вання Сонця, яке майже цілком виникає у фотосфері, відпові­дають темні лінії поглинання, у вищих шарах випромінюванню легко покинути атмосферу і тому температура знижується у міру переходу до зовнішніх шарів

Номер слайду 54

Чому утворюються гранули у фотосфері?

Номер слайду 55

Дослідження показали, що гранули – це потоки гарячого газу, якій підіймаються догори, тоді як у темних, дещо прохолодніших місцях, газ опускається вниз. Гранули свідчать про те, що під фотосферою у глибших шарах Сонця перенесення енергії до поверхні здійснюється за допомогою конвекції

Номер слайду 56

Що таке гідростатична рівновага?

Номер слайду 57

Що таке гідростатична рівновага? Внутрішній тиск газу врівноважується силами тяжіння

Номер слайду 58

Вказати будову Сонця

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

1. Чому порушиться рівнова в надрах Сонця та що при цьому відбудиться?2. При якій умові Сонце втратить атмосферу і стене білим карликом?

Номер слайду 64

1. Чому порушиться рівнова в надрах Сонця та що при цьому відбудиться? Рівновага в надрах Сонця порушиться після того як весь гідроген перетвориться у гелій, утворится зміна зірка цефеїда. Через нестабільність радіус Сонця почне збільшуватися, а температура знизиться – перетвориться у червоний гігант.2. При якій умові Сонце втратить атмосферу і стене білим карликом? (при перетворені гелію у вулець).

Номер слайду 65

Означення сонячної активностіСонячна активність — термін, що характеризує поточну сонячну радіацію, її спектральний розподіл, супутні електромагнітні явища та зміни в часі характеристик Сонця.

Номер слайду 66

Зовнішні прояви сонячної активності сонячні плями;факели;протуберанці;хромосферні спалахи;сонячний вітер.

Номер слайду 67

3. Сонячна активність. Сонячна активність визначається кількістю плям та їхньою загальною площею. Дослідження показали, що температура всередині плями досить висока і сягає 4500 К, але пляма здається темною на тлі більш гарячої фотосфери з температурою 5780 К. 20:58 Сонячна пляма. Плями з’єднані між собою попарно, як полюси в магніті, кожна пляма має свою магнітну полярність

Номер слайду 68

Сонячні плями. Періодично у фотосфері то з'являються, то зникають сонячні плями. Розміри плям в середньому сягають 40 000 кілометрів (втроє більше Землі), проте деякі великі плями досягають 180 000 км.

Номер слайду 69

Сонячна активність

Номер слайду 70

Періодичність сонячної активностіКількість плям на Сонці в наш час змінюється в середньому з періодом 11,1 року, тобто існує 11 річний цикл активності Сонця. Проте проміжки часу між двома максимумами можуть коливатись від 7,5 до 16 років.

Номер слайду 71

Факели. На сонячному диску спостерігаються світлі утвори — факели, вони є повсюдними супутниками плям. Оскільки в самій плямі потік енергії менший (а з глибини Сонця він рівномірний у всіх напрямках), то ділянка поруч з плямою - факел - це місце, де її надходить більше.

Номер слайду 72

Протуберанці Це речовина, яка підіймається над сонячною поверхнею і утримується над нею завдяки магнітному полю.

Номер слайду 73

ПротуберанціНайграндіозніші утворення в атмосфері Сонця. Довжина деяких з них сягає 200 000 км, товщина - кілька тисяч кілометрів.

Номер слайду 74

Хромосферні спалахи. Це раптове виділення енергії, накопиченої у магнітному полі активної зони. На певній висоті над поверхнею Сонця виникає зона, де магнітне поле на невеликому відрізку різко змінюється за величиною і напрямком. Це супроводжується прискоренням заряджених частинок і перетворенням їх на високоенергійні.

Номер слайду 75

Природа сонячних спалахів. Спалах виникає між двома плямами з протилежною полярністю, коли протягом декількох годин температура в цій зоні зростає до 5*106 К і виділяється енергія 1021 - 1025 Дж. Швидкість руху потоку частинок 20000 км/с.

Номер слайду 76

Сонячний вітер. Сонце є джерелом постійного потоку випромінювання. Значна частина цього випромінювання є витіканням плазми, так званим сонячним вітром, що є продовженням сонячної корони. Поблизу Землі його швидкість складає зазвичай 400-500 км/с.

Номер слайду 77

Ще одна загадка активності Сонця захована в її періодичності — цикл зміни кількості плям повторюється приблизно через кожні 11 років.20:58 Зміна сонячної активності визначається кількістю плям та їхньою площею

Номер слайду 78

Протуберанці – це речовина, яка підіймається над сонячною поверхнею і утримується над нею завдяки магнітному полю.

Номер слайду 79

20:58 Хромосферні спалахи. Корпускулярне випромінювання

Номер слайду 80

В роки максимумів сонячної активності може трапитись до 10 спалахів за добу, тоді як у мінімумі впродовж багатьох місяців може не бути жодного.

Номер слайду 81

Хромосферні спалахи Тривалість невеликих спалахів 5-10 хвилин, найпотужніших – до кількох годин

Номер слайду 82

Найрозрідженіша і найгарячіша частина сонячної атмосфери – корона – верхній шар сонячної атмосфери. style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 83

Номер слайду 84

Під час спалахів у міжпланетний простір також викидаються потоки заряджених частинок, які летять зі швидкістю до 20000 км/с. Через кілька годин після спалаху корпускулярні потоки можуть долетіти до Землі й викликати збурення її магнітного поля та свічення іоносфери, що проявляється у вигляді інтенсивних полярних сяйв.20:58

Номер слайду 85

Вплив сонячної активності на життя на Землі: Зміна магнітного поля ЗемліЗміни у кліматичних умовах на планетіВплив на психологічний стан людини. Зміни у складі крові людини. Відхилення у фізичних показниках новонародженої дитини. Погіршення самопочуття у людей із серцево-судинними захворюванням style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 86

Що знижує температуру всередині сонячних плям?Які процеси на Сонці можуть суттєво впливати на стан земної атмосфери?

Номер слайду 87

Що знижує температуру всередині сонячних плям?Температура всередині сонячної плями знижується завдяки сильному магнітному полю, яке зупиняє конвекцію. Які процеси на Сонці можуть суттєво впливати на стан земної атмосфери? На стан земної атмосфери суттєво впливають хромосферні спалахи, які виникають поблизу плям, і пов'язана з цим зміна кількості частинок із великою енергією в сонячному вітрі.

Номер слайду 88

Висновки. Основним джерелом енергії для нашої цивілізації є Сонце, яке дає нам не тільки тепло, але й суттєво впливає на всі процеси, що відбуваються на Землі. Ми визначили розміри, масу, температуру і світність Сонця; знаємо, що джерелом сонячної енергії є термоядерні реакції у його надрах, і розгадали причину зниження температури в сонячних плямах. Але залишаються нерозгаданими причини сонячної активності й чому існує 11-річний цикл появи плям. У майбутньому сонячне світло стане основним джерелом електричної енергії як на Землі, так і в космічних поселеннях при освоєнні інших планет.20:58

Номер слайду 89

Сонячні батареї

Номер слайду 90

1. Центральне тіло нашої планетної системи це:а) Земля;б) Місяць; в) Сонце; г) Венера. 2. Сонце – це:а) планета;б) зоря;в) супутник Землі; г) найближча до Землі зоря.3. Основний потік сонячного випромінювання ми одержуємо від:а) сонячної корони; б) фотосфери; в) хромосфери;г) сонячних плям.4. Ядро, зона променистої рівноваги, конвективна зона, це – а) складові сонячної корони; б) внутрішня будова Сонця;в) джерела енергії Сонця;г) складові сонячної атмосфери.5. Джерелом енергії Сонця є:а) термоядерні реакції в його ядрі;б) сонячні плями;в) хромосферні спалахи;г) протуберанці.7. Найвідомішим проявом сонячної активності на Землі є: а) зміна магнітного поля; б) зміна температури повітря; в) зміна кількості опадів; г) зміна пір року. 8. Які з цих хімічних елементів найбільш поширені на Сонці. А) оксисен, ферум б) гідроген , гелій в ) гідроген і оксисен г) нітроген, оксиген

Номер слайду 91

1. Центральне тіло нашої планетної системи це:а) Земля;б) Місяць; в) Сонце; г) Венера. 2. Сонце – це:а) планета;б) зоря;в) супутник Землі; г) найближча до Землі зоря.3. Основний потік сонячного випромінювання ми одержуємо від:а) сонячної корони; б) фотосфери; в) хромосфери;г) сонячних плям.4. Ядро, зона променистої рівноваги, конвективна зона, це – а) складові сонячної корони; б) внутрішня будова Сонця;в) джерела енергії Сонця;г) складові сонячної атмосфери.5. Джерелом енергії Сонця є:а) термоядерні реакції в його ядрі;б) сонячні плями;в) хромосферні спалахи;г) протуберанці.7. Найвідомішим проявом сонячної активності на Землі є: а) зміна магнітного поля; б) зміна температури повітря; в) зміна кількості опадів; г) зміна пір року. 8. Які з цих хімічних елементів найбільш поширені на Сонці. А) оксисен, ферум б) гідроген , гелій в ) гідроген і оксисен г) нітроген, оксиген

Номер слайду 92

9. Температура фотосфери Сонця а) 5780 K ; б)13,6 МК; в) 5 МК; г)10 000 К10. Маса Сонця приблизно складає:а) 333тис. Земних; б) 420 320 000 Земних; в) 330 Земних; г) 5 Земних.11. Атмосфера Сонця складається. А) ядра , колективної зони б) зони випромінювання в) фотосфери, хромосфери, сонячної корони Г ) конвективної зони і зони випромінювання13. Фотосфера Сонця основному складається а) водню і гелію; б) гелію і вуглецю; в) водню; г) гелію.14. Грануляція у фотосфері утворюється в результаті того , що : А) корона дуже гаряча б) енергія передається конвекцією в) плями дуже холодні г) випромінюється нейтроно15. Енергія в Сонці від ядра до конвективної зони передається через А) зону випромінювання б) фотосферу в) хромосферу г) сонячну корону16. Температура ядра Сонця: а) 15000000 К; б) 5780 K; в)13,6 МК; г) 200 К.

Номер слайду 93

9. Температура фотосфери Сонця а) 5780 K ; б)13,6 МК; в) 5 МК; г)10 000 К10. Маса Сонця приблизно складає:а) 333тис. Земних; б) 420 320 000 Земних; в) 330 Земних; г) 5 Земних.11. Атмосфера Сонця складається. А) ядра , колективної зони б) зони випромінювання в) фотосфери, хромосфери, сонячної корони Г ) конвективної зони і зони випромінювання13. Фотосфера Сонця основному складається а) водню і гелію; б) гелію і вуглецю; в) водню; г) гелію.14. Грануляція у фотосфері утворюється в результаті того , що : А) корона дуже гаряча б) енергія передається конвекцією в) плями дуже холодні г) випромінюється нейтроно15. Енергія в Сонці від ядра до конвективної зони передається через А) зону випромінювання б) фотосферу в) хромосферу г) сонячну корону16. Температура ядра Сонця: а) 15000000 К; б) 5780 K; в)13,6 МК; г) 200 К.

Номер слайду 94

17. Сонце складається з: а) ядра, променистої зони, конвективної зони, атмосфери; б) фотосфери, променистої зони, ядра;в) ядра, конвективної зони, корони, атмосфери; г) ядра, променистої зони, атмосфери. 18. На Сонці речовина міститься у вигляді А) газу б) рідини в) твердого стану г) плазми20. Гелій (He) був відкритий вперше на: а) Сонці; б) Землі; в) Місяці; г) відповіді а і б. 21. Сонячну корону з поверхні Землі можна спостерігати:а) під час затемнення Сонця; б) під час затемнення Місяця; в) під час затемнення Сонця і Місяця; г ) будь-коли. 22. Сонячна стала визначає: А. Кількість енергії, що випромінює Сонце за рік. Б. Кількість енергії, що ви­промінює Сонце за 1 с. В. Температуру Сонця. Г. Енергію, яку отримує 1м2 поверхні Землі за 1 с, якщо сонячні промені падають перпендикулярно до поверхні.23. Сонце містить у собі… маси усієї Сонячної системи а) 99,87% б) 50,37% в) 89, 54% г) 60, 73% 24. У результаті якого процесу виділяється енергія в надрах Сонця?А. Ядерної реакції. Б. Гравітаційного стиснення. В. Термоядерної реакції. Г. Горіння водню. Д. Падіння метеоритів. Завдання №3. Що буде ,якщо Сонце зникне ?

Номер слайду 95

17. Сонце складається з: а) ядра, променистої зони, конвективної зони, атмосфери; б) фотосфери, променистої зони, ядра;в) ядра, конвективної зони, корони, атмосфери; г) ядра, променистої зони, атмосфери. 18. На Сонці речовина міститься у вигляді А) газу б) рідини в) твердого стану г) плазми20. Гелій (He) був відкритий вперше на: а) Сонці; б) Землі; в) Місяці; г) відповіді а і б. 21. Сонячну корону з поверхні Землі можна спостерігати:а) під час затемнення Сонця; б) під час затемнення Місяця; в) під час затемнення Сонця і Місяця; г ) будь-коли. 22. Сонячна стала визначає: А. Кількість енергії, що випромінює Сонце за рік. Б. Кількість енергії, що ви­промінює Сонце за 1 с. В. Температуру Сонця. Г. Енергію, яку отримує 1м2 поверхні Землі за 1 с, якщо сонячні промені падають перпендикулярно до поверхні.23. Сонце містить у собі… маси усієї Сонячної системи а) 99,87% б) 50,37% в) 89, 54% г) 60, 73% 24. У результаті якого процесу виділяється енергія в надрах Сонця?А. Ядерної реакції. Б. Гравітаційного стиснення. В. Термоядерної реакції. Г. Горіння водню. Д. Падіння метеоритів.

Номер слайду 96

Завдання №3. Що буде ,якщо Сонце зникне ?  Завдання №4. Навести приклади. Як описують Сонце в літературних прозових та віршованих творах, піснях? 

Номер слайду 97

 Завдання №4. Навести приклади. Як описують Сонце в літературних прозових та віршованих творах, піснях?  Сонце – це не тільки джерело тепла і світла, центр нашої планетної системи, а це ще календар, годинник, компас: „З-за Сибіру Сонце сходить, хлопці не зівайте. Ви на мене Кармелюка, всю надію майте”.„Сонечко, ти моє” – каже мама своїй маленькій помічниці-донечці, дякуючи їй за допомогу, можливо не завжди і вдалу. Сонце в піснях: „... Як сонечко зійде, як сонечко зійде, кохання відійде...”.