Презентація "Доба "Мейдзі" в Японії"

Про матеріал
Презентація включає 15 слайдів для роботи з темою "Доба "Мейдзі" в Японії". Проаналізовано причини, зміст і результат модернізації Японії. Висвітлено діяльність імператора Муцухіто
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Японія сучасна

Номер слайду 3

ПРОБУДЖЕННЯ АЗІЇ. Японія

Номер слайду 4

Японія в середині ХІХ ст.закрита країнаполітика самоізоляціїтехнічно відстала країнасьогун спирався на князів-землевласників

Номер слайду 5

У другій половині XIX ст. почалася масова колонізація регіонів Тихого океану. Після "опіумних війн" відбулося насильницьке відкриття Китаю для європейської колонізації. Могутнім конкурентом європейців у цьому регіоні стали США. Їхні дешеві та якісні товари витісняли європейські. У 1853 р. біля берегів Японії з'явився американський флот і загрозою бойових дій змусив японські власті відкрити для торгівлі свої порти. .

Номер слайду 6

Проникнення європейців та американців до Японії підірвало авторитет традиційної влади сьогуна. У 1866 р. вмер сьогун Ємоті, який уособлював світську владу, а 1867 р. - імператор (мікадо) Комей, який репрезентував владу релігійну. У країні спалахнула боротьба за владу, Нового імператора Міцухіто підтримували самураї півдня Японії, городяни, селяниІмператор Муцухіто об'єднав світську і духовну владу. Роки його правління (1868 р. -1912 р.) отримали назву Мейдзи ("освічене правління").

Номер слайду 7

Переворот Мейдзи започаткував радикальні соціальні, політичні та економічні зміни в японському суспільстві. Відбулася швидка модернізація країни на основі застосування іноземного досвіду з урахуванням національних традицій, було створено могутній промисловий потенціал Із необхідними для цього нововведеннями у політичних інститутах, правових нормах і т. д

Номер слайду 8

Імператор Муцухіто переніс свою резиденцію з Кіото в Токіо. Замість князівств було введено префектури, які очолили призначені імператором чиновники. Князі-даймьо втратили реальну владу й землі. Усі реформи проводилися під гаслом відновлення традицій і захисту національних інтересів. Усіляко підтримувалася ідея винятковості й божественності японської нації. Було затверджено новий державний прапор: червоне коло на білому тлі, що символізувало «Країну, де сходить сонце». Текст гімну «Ти — увесь світ» підкреслював велич імператорської влади. Аграрна реформа, за якою частина землі відійшла до селян. Унаслідок реформи селяни отримали в приватну власність ті ділянки землі, що їх вони обробляли. Вона дала простір для розвитку товарного виробництва. Військова реформа. Армія комплектувалася на основі загальної військової повинності. Було створено військові академії та інші навчальні заклади. Офіцерський корпус комплектувався з самураїв. Японія готувалася до здійснення широкомасштабних планів експансії на материку. Одним із девізів періоду реформ було: «Багата країна — сильна армія». Тому важливе місце серед перетворень належало докорінній військовій реформі.

Номер слайду 9

Основний закон Японії написаний простою й чіткою мовою. Це невеликий документ із 76 статей, об'єднаних у сім розділів. Вони присвячені правам та обов'язкам імператора й підданих, парламенту, кабінету міністрів, а також Таємній раді, судовій владі, фінансам тощо. За свідченням японських правників, тільки три із 76 статей можна вважати оригінальними, інші запозичені з основних законів інших країн (зокрема, 46 статей було взято з конституції Німеччини). Наступну конституцію Японії, прийняту в 1947 р., було підготовлено за допомогою американців.Імператор Муцухіто наказав підготувати конституцію країни, спираючись на досягнення західних держав. 

Номер слайду 10

У жодній країні Сходу не приділялося стільки уваги розвитку освіти, як у Японії. По всій країні відкривали державні школи й коледжі. Японія зробила рішучий ривок у поширенні грамотності. Обдарованих юнаків відправляли на навчання до Європи та Америки. Європейська освіченість поступово формувала серед японців європейський спосіб життя. Однак традиції, безумовно, зберігалися. У школах виховували сувору покору законам і беззаперечне служіння інтересам Японії.

Номер слайду 11

У 80-90-х pp. чимало державних фабрик І заводів було передано в оренду або продано приватним особам на пільгових умовах. Утворилися великі фірми ("Міцуї", "Міцубісі", "Ясуда", "Асано"). Підприємства часто передавалися до рук землевласників, вищих службовців. За рахунок держави було створено систему транспорту і зв'язку. Штабквартира Mitsubishi в Маруноучі

Номер слайду 12

Японсько - китайська війна 1894 - 1895 pp. Англо - японський союз 1902 р. Першим об'єктом експансії Японії на материку стала Корея, яка знаходилась у васальній залежності від Китаю. Накинувши Кореї в 1876 р. нерівноправний договір, Японія розширила експансію під приводом сприяння національно-визвольному рухові. Коли на початку 90-х pp. у Кореї вибухнуло повстання і китайські війська виступили на його придушення, Японія спрямувала свої армійські частини на південь півострова. Конфлікт на Корейському півострові вилився в японсько-китайську війну 1894- 1895 pp., яка закінчилася поразкою Китаю і підписанням мирного договору. Китай визнав незалежність Кореї, передав Японії Тайвань і Пескадорські острови, відкрив для Японії торговельні порти, надав право будівництва підприємств і зобов'язався виплатити величезну контрибуцію.

Номер слайду 13

Велика Британія, Німеччина, Росія, Франція та Японія ділять Китай, французька карикатура кінця XIX ст.

Номер слайду 14

Російсько-японська війна 1904 - 1905 pp. На початку XX ст. Японія зважилася на гострий конфлікт із царською Росією. Широка антиросійська кампанія, яка стала частиною загальної пропаганди націоналізму й шовінізму в Японії та ідеологічної підготовки до реалізації планів створення "Великої Азії", особливо посилилася після підписання англо - японської угоди 1902 р. та отримання англійських кредитів. 5 серпня 1905 p. у Портсмуті (США) було підписано мир, згідно з яким Японія встановлювала протекторат над Кореєю. Порт-Артур, залізниця в Південній Маньчжурії, а також південна частина о. Сахалін відходили до Японії.

Номер слайду 15

https://uahistory.co/pidruchniki/dyachkov-2017-world-history-9-class/24.phphttps://geomap.com.ua/uk-wh9/1241.htmlІСТОРІЯ В ДОКУМЕНТАХ«Клятва п'яти статей» імператора Мейдзі (1868 р.)1. Ми будемо скликати наради й управляти народом, зважаючи на суспільну думку.2. Люди вищих і нижчих класів без різниці будуть одностайні в усіх справах.3. Поводження із цивільними й військовими чинами буде таким, що вони зможуть виконувати свої обов'язки, не відчуваючи невдоволення.4. Застарілі методи й звичаї будуть знищені, і нація піде великим шляхом Неба й Землі.5. Знання будуть запозичуватися у всіх націй світу, й імперія досягне вищого рівня розквіту.

pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Реєнт О.П., Малій О.В.)
Додано
10 березня 2023
Переглядів
4044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку