Презентація "Добро і зло в повісті, у сучасному світі та в людині. Образи дітей та дорослих, аналіз їхніх учинків". 7 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури за повістю-казкою «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Марини Павленко (підручник: Українська література: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів ,7 клас . / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2017).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добро і зло в повісті, у сучасному світі та в людині. Образи дітей та дорослих, аналіз їхніх учинків

Номер слайду 2

Епіграф уроку Віддай людині крихітку себе.  За це душа поповнюється світлом.  Л. Костенко 

Номер слайду 3

Поміркуй, що таке добро і зло? Добро – усе позитивне в житті людей, що відповідає їх інтересам, бажанням, мріям. Зло – щось погане, недобре; антонім до слова «добро».

Номер слайду 4

Хвилинка-самодиктант Завдання: Запишіть усіх героїв повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», які живуть у реальному світі. Взаємоперевірка: Софійка, Сашко, Вадим, Ростик, мама Таня, тато В’ячеслав, тітонька Сніжана, Валентин Білий, баба Валя, бабуся Ліна, дідусь Максим, бабуся Вадима.

Номер слайду 5

Хвилинка-самодиктант Завдання: Запишіть усіх героїв повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», з якими Софійка зустрічається в минулому. Взаємоперевірка: Міщенки : Дмитро Міщенко , Михайло (Мішель, Мішка) Міщенков-Білий , син Мішки Білого (вусань із Кривих Колін), Валентин Білий; Кулаківські : Гордій , Флор, Франя, Яків + Лизавета, Васюня + Олена, Іван , Катерина + Семен, Анатолій; Ягоди (Вишні): Клава (Корній), Горпина + Павло, Ніна.

Номер слайду 6

Художнє втілення добра і зла через образи героїв повісті СВІТ СКЛАДАЄТЬСЯ ЗІ СВІТЛИХ І ТЕМНИХ ЛЮДЕЙ! Марина Павленко

Номер слайду 7

Софійка — звичайна школярка «Ти зараз на Русалоньку схожа… Ту, що розказувала… І намисто якесь… Наче морське?» «Ні, вона таки звільнить Кулаківського від прокляття». «Її мрія – аби під ноги кидали букети… лілей, білих садових лілей, яких найбільше любила з дитинства!»

Номер слайду 8

Софійка співчуває чужому горю відверта закохана дівчина-підліток щира смілива чудова сестричка задушевна подруга добра донька сприймає життя як казку

Номер слайду 9

Займи позицію Чи можна Софійку назвати людиною з добрим серцем? У чому це виявляється? Пройшовши всі випробуван­ня, чи зрозуміла Софійка, хто зі знайо­мих хлопців вартий її уваги?

Номер слайду 10

Головним у житті Софійки є робити добро надання безкорисливої допомоги; шанобливе ставлення до матері; турбота про братика Ростика; порятунок покоління Кулаківських від загибелі; підтримка колишнього сусіда Сашка.

Номер слайду 11

Сашко – колишній сусід Софійки «… мешкав у напівпідвальчику». «… єдиний мужчина в сім’ї. Мама працює прибиральницею, та й то часто хворіє, а в сім’ї ще трійня маленьких сестричок».

Номер слайду 12

Сашко живе бідно підробляє роздрібною торгівлею щирий турбується про менших сестричок безкорисливий рішучий завжди готовий прийти на допомогу безстрашний

Номер слайду 13

Вадим Кулаківський – однокласник Софійки «… хлопець Софійчиної мрії не мусив би палити». «У нього таке розмаїте життя!.. Щось перепродує, щось організовує…» «… тільки числиться в гімназії! Могоричами з класу в клас перетягуємо: дуже таткові хочеться, щоб син престижну школу закінчив!» «Не я краду — прокляття моє краде!» «В мене, як хочеш знати, рід проклятий. Гроші ведуться, щастя — ні грама!»

Номер слайду 14

Вадим хуліган самотній здобуває гроші нечесним шляхом зухвалий безпорадний із забезпеченої сім’ї зарозумілий зверхньо ставиться до однолітків

Номер слайду 15

Чому Софійці, як і всім іншим дівчатам, подобається Вадим? має привабливий вигляд; стежить за модою; уміє підкорювати серця дівчат; упевнений в собі; занадто дорослий і самостійний; довірив їй таємницю про свій рід; «хлопець Софійчиної мрії».

Номер слайду 16

Хлопцю потрібна товариська допомога. Дайте кілька порад Вадимові щодо його поведінки? Потрібно бути: хорошим другом; здатним на вчинок, щоб Софійці не було соромно за свого обранця; благородним; любити своїх рідних; сміливим; визнавати свої помилки; поважати Софійку і себе; кинути палити; пам’ятати, що, крім грошей , є ще людські цінності.

Номер слайду 17

Гордій Кулаківський – прапрапрадід Вадима Кулаківського «… очі на світлині виколото чиєюсь вправною шпилькою – ситий, з пиш­ною чуприною, чоловік у кожусі». «Лихий цей чоловік без очей!» «…борода – руда, як вогонь. І очі. Жовті, хитруваті».

Номер слайду 18

Гордій потяг до стяжання викликає страх та відразу помер безглуздою смертю від нього починається прокляття роду порушив присягу «не вкради» хитрий егоїстичний

Номер слайду 19

Данило Міщенко «Обираємо тебе… старостою наших дворянських зборів! Пред… пред-во-ди-те-лем!» «І поля маю найбільше, і коней найкращих, і з нечистим ніколи не водився, і…»

Номер слайду 20

Данило Міщенко хвалькуватий безвідповідальне ставлення до громадської справи все життя переховується, рятуючи себе не відповідає за власні вчинки не визнає скоєних помилок залишає сім’ю самозакоханий змінив своє прізвище на Даниїла Міщенко­ва

Номер слайду 21

Мішель Міщенков «…лиха доля змусила мене, дворянина з діда-прадіда, працювати нещасним двірником». «…Михайлова формула щастя: брехати задля високої мети». «Двірника … після невдалої спроби викрадення баронової єдиної дочки панни Ю заарештовано й відіслано до Сибіру на три роки». «… потрапив на фронт після того, як відбув покарання… , встиг із кимось одружитися. Утім, двоїста душа – питома риса Міщенків!»

Номер слайду 22

Мішель з вини батька стає двірником жив, ховаю­чись від людей спочатку справляє враження порядного юнака закоханий у Юзефу мстивий своє прізвище змінив на Михайла Бєлого жорстокий егоїстичний

Номер слайду 23

Валентин «… широкоплечий вродливий юнак». «… елегантний високий блондин». «… покинув маленького хлопчика й одружується з іншою!.. А синові не хоче дати грошей на цирк!» «… приховує існування попередньої сім’ї». «Аж десять копійок зекономив на вазі!» «Хіба можна будувати щастя на брехні? Він вважає, що правда є різна. Мовляв, деяку ліпше приховати, аби не засмучувати ближнього!»

Номер слайду 24

Валентин хоче побудувати щастя на брехні не визнає скоєних помилок скупий егоїстичний приховує існування попередньої сім’ї не турбуєтьс про власних дітей

Номер слайду 25

Самодіагностика Спробуйте намалювати коло свого оточення. Поміркуйте, кому з них потрібна ваша допомога. Якби ви потрапили в казкову, незвичайну ситуацію, як Софійка, кому із свого оточення ви б допомогли? А кому можна допомогти вже зараз, не чекаючи дива? друзі батьки незнайомі знайомі рідні ровесники молодші Я старші

Номер слайду 26

Схарактеризуйте, як ав­торка розкриває у творі зазначені на схе­мі проблеми. Які образи для цього вико­ристовує? Проблематика твору відповідальність за власні вчинки перші почуття підліток і сім’я родова пам’ять добро і зло проблема зайнятості підлітків дитина і дорослий світ статки і духовні цінності

Номер слайду 27

Підсумок уроку Прочитайте ще раз уважно епіграф уроку: Віддай людині крихітку себе.  За це душа поповнюється світлом.  Л. Костенко Хто з героїв повісті віддавав «крихітку себе» ради блага інших? Чи завжди добро перемагає зло? Чи перемагає добро у творі?

Номер слайду 28

Домашнє завдання 1. Скласти кросворд за прочитаним. Ключове слово «Софійка». 2. Скласти поради, які допоможуть вам бути добрими в житті. 3. Підготуватися до аналізу художніх засобів по­вісті. І н д и в і д у а л ь н е. Скласти пові­домлення про коралі, вивчити напам’ять для декламування поезію Василя Олійника «Балада про коралі».

Номер слайду 29

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Коваленко Л. Т. Українська література: підручн. для загальноосвітн. навч. закладів. 7 кл. / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2015. – 272 с. Павленко М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських. – Вінниця: Теза. – 2011. –220 с. Уроки української літератури для 7 класу (ІІ семестр) 2-га частина // Бібліотечка «Дивослова». – 2015. – №10 (124). – С. 11-13. Овдійчук Л. Особливості вивчення твору Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» у школі / / Українська література в загальноосвітній школі. – 2014. –№10. – С. 10-13. Інтернет-ресурси: http://qoo.by/cNq http://qoo.by/cNo

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Терлякова Таня Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пушкар Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лапацька Галина Тимофіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Зінкевич Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
9388
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку