Презентація "Догляд за шкірою обличчя"

Про матеріал
Презентація "Догляд за шкірою обличчя" допоможе учням розширити знання про шкіру людини, розвивати знання про особливості шкіри та необхідність догляду за нею в підлітковому віці. Учні дізнаються про типи шкіри, чинники, які впливають на здоров'я шкіри, найпоширеніші захворювання шкіри та зможуть самостійно визначити свій тип шкіри.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Косметичні проблеми підлітків. Чинники, що впливають на здоров’я шкіри та її функції. Особливості збереження здоров’я. функціонування шкіри у підлітковому віці з урахуванням типу шкіри. Догляд за шкірою.

Номер слайду 2

План уроку. Будова та функції шкіри. Чинники, що впливають на здоров'я шкіри. Типи шкіри. Найпоширеніші захворювання шкіри. Догляд за шкірою

Номер слайду 3

Шкіра - дзеркало здоров'я. Шкіра – зовнішнє покриття організму людини. Шкіра людини є найбільшим органом її тіла. Площа шкіри дорослої людини – більш як 2 м, її вага близько 5 кг. Вона складається з трьох шарів: епідермісу, дерми (власне шкіри) та підшкірної клітковини. Епідерміс. Верхній шар шкіри. Виконує захисну функцію. Клітини шару постійно ростуть, розвиваються, старію та відмирають і злущуються. Дерма є основною частиною шкіри. Містить кровоносні судини, потові та сальні залози, волосяні фонікули, нервові закінчення. Завдяки нервовим закінченням людина відчуває дотик, тиск, температуру, холод, біль. Підшкірна клітковина – найглибший шар шкіри. У її клітинах можуть накопичувати часточки жиру, який є запасом поживних речовин і захищає організм від переохолодження та механічних пошкоджень (скажімо, ударів). Шкіра відокремлює організм людини від зовнішнього середовища.

Номер слайду 4

Функції шкіри. Захисна (бар'єрна) - захищає організм від дії механічних і хімічних чинників, ультрафіолетового випромінювання, проникнення мікробів, втрати і потрапляння води ззовні. Терморегуляторна - за рахунок випромінювання тепла і випаровування поту. Видільна - бере участь в регуляції водного, сольового та жирового обмінів, а за допомогою потових залоз через шкіру виводиться частина сечовини, мінеральних солей і води. Обмінна та енергетична - запаси жирів підшкірної клітковини за потреби розщеплюються і виділяють потрібну організму енергію. Бере участь у синтезі вітамінів, зокрема у шкірі під дією ультрафіолетових променів синтезується вітамін D. Секреторна - забезпечують сальні залози шкіри та молочні залози в певний період. Дихальна - поглинає кисень, виділяє вуглекислий газ, через неї здійснюється 1 % загального газообміну. Депо крові – у кровоносних судина шкіри дорослої людини затримується до 1 л крові.

Номер слайду 5

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри. Раціональне харчуваннядостатня кількість продуктів, які містять вітамін А,С, групи В. Їх багато у фруктах, овочах, злаках (вітамін С необхідний для формування і збереження колагену – речовини, яка сприяє гладкості й пружності шкіри); м’ясо, печінка, молочні продукти; дотримуватися питного режиму (Вода сприяє зволоженню, живленню, поліпшує обмін речовин). Харчуйтеся помірно та різноманітно!

Номер слайду 6

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри. Гігієнічні процедури. Завдяки водним процедурам з поверхні шкіри видаляються мертві клітини, піт, жир, пил, які закупорюють пори та можуть спричинити подразнення і появі вугрів. Чиста шкіра свіжа і красива!

Номер слайду 7

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри. Заняття фізичними вправами та загартування Активізує кровообіг, потовиділення під час заняття сприяє виділенню токсинів.

Номер слайду 8

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри. Міцний та повноцінний сон. Сон грає ключову роль у відновленні та регенерації клітин шкіри. Під час сну наш організм виробляє колаген, білок, який забезпечує пружність і міцність шкіри. Недостатній сон може призвести до втрати колагену та появи зморшок.

Номер слайду 9

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри Свіже повітря. Кисень покращує колір шкіри обличчя. Завдяки прогулянкам на щоках з'являється гарний рум'янець, шкіра стає свіжою. Сонячне проміння полібшує кровообіг у шкірі. Під впливом сонячного світла гинуть мікроби на поверхні шкіри.

Номер слайду 10

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри Відсутність шкідливих звичок. Сприяє гарному стану шкіри. У курців шкіра стає сіруватого кольору, втрачає пружність. У людей, які зловживають алкоголем, шкіра стає жовтуватого кольору, з'являються червоні прожилки.

Номер слайду 11

Чинники, що впливають на здоров'я шкіри ЕмоціїНегативні – призводять до порушення кровообігу в організмі. Це позначається на стані шкіри обличчя, шкіра втрачає свіжість. Здоровий рум'янець, усмішка, охайність сприяють підвищенню самооцінки!

Номер слайду 12

Типи шкіри

Номер слайду 13

Найпоширеніші захворювання шкіри. Алергічні захворювання. Побутова хімія. Ліки. Продукти харчування. Косметичні засоби. Вугрі (прищі, акне)Виникають у період статевого дозрівання.

Номер слайду 14

Найпоширеніші захворювання шкіри Заїда. Тріщинка, невеличка ранка в куточках губ. Виникає в разі порушення підшлунково-кишкового тракту, слабкого імунітету. Герпес Висип на губах чи тілі при застуді чи нервовому напруженні

Номер слайду 15

Догляд за шкірою. Очищення. Насамперед, потрібно змити пил, бруд, надлишок шкірного сала дитячим туалетним милом і водою кімнатної температури. Можна скористатися косметичним молочком або пінкою для підлітків. Живлення. Вологу шкіри змастити кремом. Для зволоження скористатися спеціальними лосьонами або кремами, що вповільнюють втрату вологи. Зайвий крем зняти паперовою серветкою. Захист. Для захисту шкіри від зовнішніх чинників використовують гігієнічні косметичні засоби, дібрані до віку і типу шкіри. Це креми, олії, гігієнічні помади.

Номер слайду 16

Моделюй – набувай життєвих навичок 1. Визнач тип шкіри.2. Чи достатньо в тебе засобів для догляду за шкірою?3. Чи відповідають вибрані тобою засоби догляду типу шкіри?4. Обговори з дорослими правила догляду.5. Проаналізуй, чи правильно ти доглядаєш за шкірою.«Кошик» косметичних засобів Зверни увагу на виробника, термін придатності. Вивчи інструкцію щодо користування засобом, зверни увагу на його склад. Визнач, чи відповідає він твоєму типу шкіри, віку, потребам.

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Визначити тип своєї шкіри.2. Зробити проект на тему «Косметичні засоби для підлітків з різними типами шкіри»Покрокова інструкція для визначення типу шкіри: Очистіть шкіру обличчя звичним способом: за допомогою пінки, гелю або крему для вмивання. Промокніть рушником та не поспішайте наносити засоби для наступного етапу догляду. Зачекайте 30-60 хвилин, за цей проміжок часу, сальні залози проявлять свою активність. Покрийте поверхню шкіри обличчя серветкою, захоплюючи чоло, щоки та підборіддя. Залиште її на 20 секунд та оцініть результат. Результати діагностики слід визначати по залишкам жирних слідів на серветці. Визначення типу шкіри: Суха шкіра – жирних слідів на серветці немає. Нормальна шкіра, якщо присутні ледь помітні відбитки шкірного сала у зонах підборіддя, носа та чола. Комбінована шкіра характеризується чіткими жирними відбитками у Т-зоні. Жирна шкіра – це плями від шкірного жиру у Т-зоні, та на місці щік водночас.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
2328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку