Презентація "Дорожньо-транспортні пригоди. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП"

Про матеріал
Презентація підготовлена для учнів 7-х класів за програмою: «Основи здоров’я 6 – 9 класи» навчальна програма для закладів загальної середньої освіти (затверджена та надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698)).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дорожньо-транспортні пригоди. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП.

Номер слайду 2

Усний диктант. (Вчитель читає запитання, здобувачі освіти відповідають усно). Які засоби безпеки є в легковому автомобілі?Яким чином вони допомагають під час ДТП?Що необхідно враховувати під час посадки у вантажний транспорт, обладнаний для перевезення пасажирів?Яких правил безпеки потрібно дотримуватися під час посадки та висадки пасажирів з легкового (вантажного) транспорту?Що можна вважати небезпечним вантажем? Назвіть декілька небезпечних вантажів. Перелічіть 2-3 ознаки транспортного засобу, який перевозить небезпечний вантаж.

Номер слайду 3

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) — це подія за участю транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи заподіяно матеріальних збитків. З появою на дорогах перших автомобілів почали траплятися випадки дорожньо-транспортних пригод. У той же час було видано низку спеціальних указів і законів про дорожній рух. За короткий час дорожньо-транспортні пригоди посіли перше місце за кількістю загиблих і друге — за кількістю травмованих осіб. Дорожньо-транспортні пригоди називають «убивцею № 1» у світі.

Номер слайду 4

Види дорожньо-транспортних пригод. (ДТП) На дорогах можуть траплятися дорожньо-транспортні пригоди. До видів ДТП належать:1. Зіткнення.2. Перекидання.3. Наїзд.

Номер слайду 5

Зіткнення - це ситуація, коли транспортні засоби, що рухалися, зіштовхнулися між собою, або з рухомим залізничним потягом, або з транспортним засобом, що раптово зупинився. Зіткнення можуть бути: А) Зустрічні;Б) Попутні;В) Бокові.

Номер слайду 6

Перекидання - це ситуація, під час якої транспортний засіб, що рухався, перекинувся. Перекидання може статися через несприятливі погодні умови, технічну несправність, неправильне розміщення або закріплення вантажу, через неправильне керування.

Номер слайду 7

Наїзд на пішохода - це ситуація, під час якої:• транспортний засіб, що рухався, наїхав на людину;• людина зіштовхнулася з транспортним засобом, що рухався;• людина постраждала від зіткнення з вантажами (або частинами транспортного засобу), що виступають за габарити цього транспортного засобу.

Номер слайду 8

Як розвиваються події під час ДТПУсе триває менше як дві десяті секунди. Кліпни очима —це й буде дві десяті секунди. Тому без необхідних запобіжних заходів людинане має жодних шансів вижити у такій аварії.

Номер слайду 9

Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП1. Пристебнути паски безпеки, бо це погашає інерцію тіла людини і рятує від сильного удару.2. Щоб врятуватися в аварії «лоб-у-лоб» або при зіткненні з нерухомою перешкодою, слід упертися руками і ногами в площину перед собою. 3. Голову обов’язково потрібно втягнути в плечі, підборіддя притиснути до грудей. 4. На задньому сидінні можна також упертися плечем у спинку переднього сидіння.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Дії свідків ДТП1. Повинні сповістити про аварію поліцію за номером -102. 2. Якщо є потерпілі – викликати швидку допомогу -103. 3. Допоможіть тим потерпілим, які можуть пересуватися самостійно, або тим, чий стан не дуже тяжкий.4. Слід звернути увагу на те, чи не витікає з машини бензин, оскільки витікання бензину може спричинити пожежу або вибух.

Номер слайду 12

5. Ніколи не залишайтеся на місці аварії, аби просто подивитися.6. Зупиняйтеся тільки тоді, якщо ваша допомога справді потрібна.7. Якщо дорослі просять вас надати посильну допомогу - допоможіть. 8. Постійно розширюйте свої знання і досвід надання допомоги під час ДТП.

Номер слайду 13

Зазвичай місце ДТП огороджують

Номер слайду 14

УВАГА! Якщо ви не впевнені, що зможете правильно надати першу допомогу - краще її не надавати, а постаратися знайти того, хто зможе це зробити.

Номер слайду 15

Автомобіль у воді. Трапляється, що внаслідок ДТП автомобіль падає у воду.

Номер слайду 16

Запитання для повторення й обговорення: 1. Де найнебезпечніше місце в автомобілі?2. Чи відносять до наїздів наїзди на людей, які катаються на лижах, санчатах або ковзанах?3. Чому наїзд на пішохода є найпоширенішим видом ДТП?4. Від чого рятує пасок безпеки при перекиданні автомобіля?5. Що може статися, коли автомобіль перевищує критичну швидкість?

Номер слайду 17

ВИСНОВОК

Номер слайду 18

Моделювання поведінки пасажира при ДТПМета: навчитися моделювати свою поведінку під час ДТП. Модель ситуації: ви, їдучи в машині, побачили потерпілого після ДТП, який лежить на узбіччі. Виберіть правильну послідовність дій: А. зробити штучне дихання;Б. викликати міліцію й швидку допомогу;В. перевірити дихання;Г. оглянути стан потерпілого, надати першу допомогу, намагаючись не рухати його, оцінити пошкодження потерпілого;Д.перевірити пульс;Е. розстебнути комір, щоб потерпілому легше дихалося;Є. зробити непрямий масаж серця.{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}АБВГДЕЄ

Номер слайду 19

Опрацюйте §7. Дорожньо-транспортні пригоди. Ознайомтесь з презентацією «Дорожньо-транспортні пригоди. Положення тіла, які знижують ризики травмування під час ДТП»3. Виконайте у зошиті практичну роботу «Моделювання поведінки пасажира при ДТП» (слайд №18).

pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
6 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку