Презентація "Дослідження і обговорення умов плавання тіл"

Про матеріал
Робота розроблена на основі матеріалів підручника«Довкілля» інтегрованого курсу для 6 класу закладів загальної середньої освіти (авт. Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.) та інтернет-ресурсів. Тема "Дослідження і обговорення умов плавання тіл"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження і обговорення умов плавання тіл

Номер слайду 2

Силу, яка виштовхує тіло з рідини або газу, називають архімедовою силою на честь давньогрецького вченого Архімеда, який вперше розрахував її значення.

Номер слайду 3

Дослід. Підвісимо до пружини невелике відерце і тіло циліндричної форми. Розтягування пружини відзначимо стрілкою на штативі, вона показує вагу тіла в повітрі.

Номер слайду 4

Підставимо посудину, наповнену рідиною до рівня відливної трубки і помістимо у нього циліндр.

Номер слайду 5

Після занурення циліндра в рідину, частина рідини, об'єм якої дорівнює об'єму тіла, виливається з відливної посудини у склянку. Покажчик пружини піднімається вгору, пружина скорочується, показуючи зменшення ваги тіла в рідини.

Номер слайду 6

На циліндр, одночасно з силою тяжіння, діє ще й сила, що виштовхує його з рідини. Якщо у відерце вилити рідину зі склянки, тобто ту, яку витіснило тіло, то покажчик пружини повернеться до свого початкового стану.

Номер слайду 7

Архімедова сила залежить від густини рідини, в яку занурено тіло, і від об'єму зануреної частини тіла.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Тіло, що знаходиться в рідині може плавати, тонути або спливати на поверхню рідини. То, як буде поводити себе тіло, залежить від співвідношення сили тяжіння та сили Архімеда. УМОВИ ПЛАВАННЯ ТІЛ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
1440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку