Презентація дослідження "Річка Дніпро – основне джерело водопостачання Заводського району міста Запоріжжя"

Про матеріал
Проблема, яка нам дуже болить, має суттєве значення не тільки для нас, а й для майбутніх поколінь, бо річка Дніпро була, є і буде великим даром природи, який обумовив розвиток як Київської Русі, так і сучасної незалежної України.
Ситуація з дніпровою водою стала катастрофічною, і нам небайдужий її стан, як і стан навколишнього середовища в районі, в якому ми живемо і будуть жити наші діти. До основних гідрологічних об'єктів, що так чиінакше впливають на природні умови Заводського району, відносяться р. Дніпро з притоками в межах Дніпровського водосховища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Річка Дніпро –основне джерело водопостачання Заводського району міста Запоріжжя Виконала роботу Кацай Злата Володимирівна, учениця 10 – А класу Запорізького навчально – виховного комплексу № 67 Запорізької міської  ради Запорізької областіНауковий керівник: Гриценко Олександра Вікторівна, вчитель географії

Номер слайду 2

Проблема Проблема, яка нам дуже болить, має суттєве значення не тільки для нас, а й для майбутніх поколінь, бо річка Дніпро була, є і буде великим даром природи, який обумовив розвиток як Київської Русі, так і сучасної незалежної України.  Ситуація з дніпровою водою стала катастрофічною, і нам небайдужий її стан, як і стан навколишнього середовища в районі, в якому ми живемо і будуть жити наші діти.

Номер слайду 3

Питання екологічного стану р. Дніпро турбували не тільки наших пращурів, але й сучасне суспільство. Безліч статей про стан головної артерії України можна побачити у газетах, журналах та Інтернет – виданнях. Наукова література з обраної теми містить велику кількість матеріалів, які окремо аналізують і дають оцінку впливу на стан і властивості вод Дніпра різних об’єктів господарської діяльності. 

Номер слайду 4

Шляхи вирішення теж описані і аргументовані з різних позицій: від закриття всіх промислових підприємств до ліквідації всіх водосховищ на Дніпрі. Існує методика екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями, розроблена в 2012 році в Харкові.

Номер слайду 5

Практичне значення дослідження Полягає безпосередньо в привернення уваги всіх: населення, адміністрації району, науковців, до окремого взятої ділянки району (акваторії)природо-користування, проблеми якого загострились, непоко-ять і потребують негайного вирішення. style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrrstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 6

1. Гідрологічні особливості основних водних об’єктів в межах району  До основних гідрологічних об’єктів, що так чи інакше впливають на природні умови Заводського району, відносяться р. Дніпро з притоками в межах Дніпровського водосховища. 

Номер слайду 7

Дніпро – головна річка країни, загальна довжина 2200 кілометрів, в межах України – 980 км, на теренах Запорізької області приблизно 138 км. Виток знаходиться на Валдайській височині (Росія, Смоленська область), гирло – в межах Херсонської області. Річка впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. Площа басейну ріки – 503,5 тис. км², кількість притоків – близько 1150. Дніпро – типова рівнинна ріка з високою весняною повінню. Влітку та зимою спостерігається межень. Весняна повінь триває близько трьох місяців. Внаслідок спорудження Дніпрогесу та Каховської ГЕС Дніпро в межах нашої області перетворилося в групу в о д о с х о в и щ (Дніпровське та Каховське) і вигляд ріки зараз має тільки на ділянці від Дніпрогесу до с. Біленьке Запорізького району.

Номер слайду 8

При вході на територію області поблизу Запоріжжя Дніпро проривався через «Вовчу пащу» і інші відомі пороги, які в минулому складали серйозну проблему для судноплавства. Гребля Дніпрогесу підняла води Дніпра на 37,5 м. На цьому місці утворилось озеро об’ємом 1,5 млрд. кубічних метрів. Підйом води «створив» своєрідну півострівну конфігурацію північної частини Заводського району.

Номер слайду 9

Взагалі, за характером рельєфу Заводський район міста Запоріжжя представляє собою слабо хвилясту рівнину, що понижається до долини Дніпра. З таким нахилом пов’язане і напрям малих річок. У відповідності з таким режимом коливання рівня води в річці Дніпро з року в рік носить однотипний характер. Основним джерелом живлення є весняні води. В середньому річна величина стоку рівна 52 км ³. На карті Заводського району навіть не позначені русла трьох річок, які вже майже висохли або засмічені побутовим сміттям. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. Ріка Дніпро як основне джерело водопостачання Заводського району м. Запоріжжя зазнає великого нищівного впливу від стоків, що організовано і не зовсім збирають і відводять зі всієї території району як у велику відстійну яму, з якої ми потім отримуємо питну воду!!!?

Номер слайду 12

2. Склад і властивості водних мас, що потрапляють в річку значною мірою залежить і від самих жителів району і міста, їх геоекологічної культури.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

А також реальне введення в дію системи оцінки діючих очисних споруд та обліку міських стоків за рівнями небезпеки. Створення відповідної інформаційної бази для користувачів різного рівня підготовки (учнів, студентів, журналістів, екологів, лікарів)

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додано
22 серпня 2018
Переглядів
5613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку