Презентація " ЕКОНОМІЧНЕ ЖИТТЯ ТА САМОВРЯДУВАННЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ у першій половині XVI ст."

Про матеріал
Презентація § 3. ЕКОНОМІЧНЕ ЖИТТЯ ТА САМОВРЯДУВАННЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ у першій половині XVI ст. за підручником з Історії України. 8 клас. Гупан
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. ЕКОНОМІЧНЕ ЖИТТЯ ТА САМОВРЯДУВАННЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ у першій половині XVI ст.

Номер слайду 2

У першій половині XVI ст. на українських землях відбулися суттєві зміни в економічному житті сільського населення. Зокрема, стрімко поширювалися фільваркові господарства. Фільварок (від нім. vorwerk — хутір, ферма) — господарство, що базувалося на праці залежних селян і орієнтувалося на ринок.Із середини XVI ст. система фільваркового господарства поширилася на більшості територій, що перебували у складі Великого князівства Литовського. У 1557 р. було прийнято правовий документ — «Устава на волоки», згідно з яким усі землі Великого князівства Литовського поділялися на ділянки площею 19,5 га кожна — волоки. Найкращими орними землями володіли держава та шляхта. Решту земель віддавали у користування селянам (переважно тягловим). За користування волокою селяни зобов’язувалися відпрацьовувати два дні на тиждень на панщині (в основному у фільварку). Фільварок став найбільш економічно вигідною організаційною формою господарювання. Тому магнати і шляхта активно створювали їх у своїх маєтках. Усередині огороджених фільварків розміщували житлові приміщення, будівлі господарського призначення (для великої рогатої худоби, свинарники, комори для збіжжя тощо).

Номер слайду 3

Два типи фільварків: вузькопрофільні- виробництво і переробка зернових культур/невеликі господарства, які в основному виробляли продукти для власних потребширокопрофільні - виробництво і переробка зернових та технічних культур та продуктів тваринництва/ великі господарства, виробляли продукцію на ринок. Працювали селяни, а слідкував та організовував роботу у фільварку: управляючий «двірник», і отримував натуральну та грошову винагороду за службу. Продукція фільварків реалізовувалась на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

З опису Звягельського фільварку. Серед будівель — дім, дві пекарні, комора для молочних продуктів, курник, велика стайня. На території зберігалося 7 скирт і 522 копи жита, 58 кіп пшениці, 200 кіп ячменю, одна скирта гороху, 520 кіп вівса, 122 копи татарки (гречки). Тут було робочих волів 15, коней — 20, великої рогатої худоби — 34, овець — 130, кіз — 63, свиней — 69, домашньої птиці — 150.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Особливістю розвитку РЕМЕСЛА на українських землях у XVІ ст. став розквіт цехового виробництва у містах. Цехи об’єднували ремісників однієї професії та діяли відповідно Статутів. Цех- об’єднання ремісників однієї професії. Цеховий статут- збірка прав та обов’язків ремісників, вимог до продукції, оплати праці тощо. Очолював цех- обраний цехмайстер. Входили: Майстри, їм допомагали- помічники- підмайстри та учні. У сер - XVІ ст. В Україні налічувалося 130 спеціальностей у містах з них 80 ремісничі.

Номер слайду 9

РОЗВИВИТОК ВНУТРІШНЬОЇ І МІЖНАРОДНЩЇ ТОРГІВЛІОсередками торгівля всередині країни були ярмарки . Держава давала дозвіл містам на проведення двічі або тричі на рік . Внутрішня торгівля сприяла об’єднанню українських земель в єдиний економічний простір. Зовнішня торгівля велась на всіх напрямах. Зі Сходу ввозили прянощі, коштовності, зброю, з півночі- хутро, шкіру, вироби. Із західної Європи- тканини/атлас, сукно, оксамит. Вина, залізо. Вивозили: зерно, мед, солону рибу, деревину, худобу тощо

Номер слайду 10

Із трактату XVI ст. Михалона Литвина «Про звичаї татар, литовців і московитів»Київ наповнений чужоземними товарами [...] Київські намісники, відкупники, купці, міняйли, власники човнів, візниці, провідники, корчмарі постійно збагачуються, і досі ще ні москвитин, ні турок, ні татарин на це не скаржилися. Каравани приносять вигоду киянам і тоді, коли, простуючи через непрохідні степи, гинуть у зимову негоду під сніговими заметами. Тому в непоказних київських хижах, переповнених плодами, овочами, медом, м'ясом і рибою, з’являються дорогоцінні шовки, коштовності, соболині та інші хутра, прянощі в такій кількості, що я й сам, бувало, бачив там шовк, дешевший за полотно у Вільні, а перець, дешевший за сіль.

Номер слайду 11

Найбагатші магнати (Заславські, Корецькі, Острозькі, Сангушки та ін.), які мали великі маєтки на Волині, Київщині й Поділлі, щорічно постачали на Захід збіжжя. Його доставляли водними шляхами на так званих «ком’ягах». Тогочасні джерела рясніли повідомленнями про водні каравани українського збіжжя у напрямку Європи. Зокрема, в одному з них (1561 р.) сповіщалося, як князь Р. Сангушко поставив за контрактом (на 8 тис. грошей) до Гданська близько 130 т зерна.

Номер слайду 12

Розвиток міст https://fb.watch/ftw3 X9 Sm. KB/

Номер слайду 13

Розвиток міст. Управління належало магнатам, або королівській владі або ж церкві. У частині українських міст діяло Магдебурзьке право. Магдебурзьке право — збірник законів, що врегульовували життя міських громад міста Магдебург (Німеччина), які пізніше запозичили інші міста. На українські землі поширювалося з XIV ст. Згідно з цим правом міста набували самоврядування.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Наслідки поширення магдебурзького права:• захищало населення від сваволя королівських намісників та великих землевласників;• сприяло зростанню самостійності міст;• створювало сприятливі умови для розвитку ремесла і торгівлі;• сприяло пожвавленню господарського і культурного життя міст;• стало можливим ввести міське життя в чіткі правові норми;• встановлювало виборну систему органів міського самоуправління та суду;• формувало нові риси міського життя та ментальність міського населення;• Україна долучалася до європейської політичної культури.?наслідки запровадження магдебурзького права Усі посади в міському управлінні обіймали багаті городяни, а основна маса міського населення (плебс) була усунена від управління містами. Відбувалося посилення іноземної колонізації та обмеження прав українського населення. Витіснення з органів самоврядування корінних жителів, місце яких зайняли поляки та німці. Загострювалися проблеми в економічній сфері, де серйозними конкурентами українців стали вірмени та євреї. Магдебурзьке право гальмувало і блокувало розвиток місцевих норм і традицій самоуправління.

Номер слайду 16

У селі також існувало самоврядування, яке регулювали закони тих держав, у складі яких опинилися відповідні українські землі. Зокрема, на територіях, підпорядкованих Великому князівству Литовському, сільські громади обирали на зборах очільника (отамана або тіуна). Громада вирішувала власні, внутрішні суперечки та виступала відповідачем у справах, що виникали між її людьми. Вона розподіляла між селянами землі громади та повинності по «димах» (тобто дворових господарствах). Селяни сплачували данину продукцією і зобов'язувалися виконувати певні роботи з утримання та будівництва замків, доріг, мостів. Декілька громад об’єднувались у волость на чолі з отаманом, який представляв інтереси селян перед повітовою адміністрацією або шляхтичем (власником землі), опікувався збором данини і розподілом податків тощо. Важливим органом сільського самоврядування були збори голів родин — «копа», де розглядали і вирішували різні громадські справи.

Номер слайду 17

Домашнє завдання:1. Опрацювати § 3. ЕКОНОМІЧНЕ ЖИТТЯ ТА САМОВРЯДУВАННЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ у першій половині XVI ст.2. Подивитися відео: https://www.youtube.com/watch?v=y. BFSJk. FD3is3. Виписати у зошити поняття і терміни: фільварок, Магдебурзьке право, цех, магістрат, ярмарок.4. Скласти розгорнутий план розповіді на тему «Господарський розвиток українських земель у XVI ст.» У зошитах. Роботи здаємо у середовищі гуглклас.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
9984
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку