Презентація " Екосистеми та їх стабільність"

Про матеріал
Презентація до уроку " Екосистеми та їхня стабільність" Як забезпечується стабільність екосистем? Яке значення та етапи екологічних сукцесій?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистеми та їхня стабільність. Урок 9 клас.

Номер слайду 2

Стабільність екоситеми - це здатність екосистеми зберігати свою структуру й функціонування під дією зовнішніх чинників. - це здатність екосистеми

Номер слайду 3

Основні умови стабільності екосистем. Значне видове різноманіття. Висока первинна біопродукція. Складність ланцюгів живлення. Розгалуженість трофічних мереж. Повнота мінералізації решток.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Чим більша різноманітність видів у екосистемі, тим більшими будуть її стабільність й тривалість існування.

Номер слайду 6

Екосистема тільки прагне до стабільності, але ніколи її не досягає: По-перше, змінюються зовнішні умови. По-друге, види змінюють середовище існування.

Номер слайду 7

Залежно від здатності екосистем підтримувати свою динамічну рівновагу їх поділяють на: Динамічно стійкі. (екосистема стійко функціонує в широкому діапазоні змін навколишніх впливів і має багато взаємозамінних видів.)Динамічно нестійкі. (екосистема функціонує в обмеженому діапазоні змін навколишніх впливів і має небагато взаємозмінних видів.)

Номер слайду 8

Стабільність екосистем забезпечується механізмами саморегуляції за більш чи менш стабільних умов довкілля.

Номер слайду 9

Екологічні сукцесії Спрямовані послідовні зміни угруповань організмів на певній ділянці середовища, якіпризводять до перетворення чи відновлення екосистеми до природних умов.. Наприклад: зміни клімату, природні катаклізми, вплив людини.

Номер слайду 10

Види сукцесій1. Первинні сукцесії – поява і розвиток рослинних угруповань у місцях, де рослинності раніше не було. Наприклад: оселення лишайників на скельних породах або вищих рослин на піщаних узбережжях.

Номер слайду 11

Види сукцесій2. Вторинні сукцесії - відновлення природної рослинності після певних порушень. Наприклад: відновлення лісів після пожеж.

Номер слайду 12

Основні етапи формування сукцесій. Процес сукцесії починається із заселення лишайниками, нижчими грибами і рослинами.(піонери)Згодом на цих ділянках формуються чи відновлюються зооценози та мікробіоценози. Завершується сукцесія формуванням зрілих (клімаксних) екосистем з максимально можливим у даних природних умовах ступенем стійкості.

Номер слайду 13

Здатність до самовідтворення

Номер слайду 14

Агроценози - штучні екосистеми

Номер слайду 15

Заповніть порівняльну таблицю:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ознака. Природна екосистема. Штучна екосистема Тип екосистем (за стійкістю)Причини виникнення Видове біорізноманіття. Трофічні сітки. Ступінь біопродуктивностіСаморегуляція. Джерело енергіїКолообіг речовин і потік енергіїПанівна форма добору

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 58 підручника. Заповнити порівняльну таблицю: Природні і штучні екосистеми та сформулюйте висновок про їхню стабільність у часі. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фесенко Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
5957
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку