Презентація "Епідеміологічні дані: Дизентерія та Сальмонельоз"

Про матеріал
Дизентерія є гострою кишковою інфекцію, викликану бактеріями роду Shigella, що характеризується переважною локалізацією патологічного процесу в слизовій оболонці товстого кишечника. Існує прогноз і профілактика для уникнення цього.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епідеміологічні дані: Дизентерія та Сальмонельоз

Номер слайду 2

План. Симптоми 0.44 Дизентерія. Загальні відомості 0.11 Патогенез дизентерії 0.22 Класифікація 0.33 Лікування 0.55 Прогноз і профілактика 0.66

Номер слайду 3

План. Симптоми 1.410 Сальмонельоз. Загальні відомості 1.17 Причини прояву 1.28 Класифікація 1.39 Лікування 1.511 Прогноз і профілактика 1.612

Номер слайду 4

Дизентерія. Загальні відомості▷ Дизентерія є гострою кишковою інфекцію, викликану бактеріями роду Shigella, що характеризується переважною локалізацією патологічного процесу в слизовій оболонці товстого кишечника. ▷ Дизентерія передається фекально-оральним шляхом (харчовим або водним). Клінічно у хворого на дизентерію спостерігається діарея, болі в животі, тенезми, інтоксикаційний синдром (слабкість, розбитість, нудота). Діагноз дизентерії встановлюють при виділенні збудника з випорожнень пацієнта, при дизентерії Григор'єва-Шиги - з крові. Лікування проводиться переважно амбулаторно і полягає в регидратации, антибактеріальної і дезінтоксикаційної терапії.

Номер слайду 5

Патогенез дизентерії▷ Шигели потрапляють з їжею або водою в травну систему (частково гинучи під впливом кислого вмісту шлунка і нормального біоценозу кишечника) і досягають товстої кишки, частково проникаючи в її слизову оболонку і викликаючи запальну реакцію. Уражена шигеллами слизова схильна до утворення ділянок ерозій, виразок, крововиливів. Кошти, виділені бактеріями токсини порушують травлення, а також присутність шигелл руйнує природний біобаланс кишкової флори

Номер слайду 6

Класифікація▷ В даний час застосовується клінічна класифікація дизентерії. Виділяють її гостру форму (різниться по переважної симптоматиці на типову колітіческіе і атипову гатроентерітіческую), хронічну дизентерію (рецидивирующую і безперервну) і бактеріовиділення (реконвалесцентное або субклінічний)

Номер слайду 7

Симптоми ▷ Інкубаційний період гострої дизентерії може тривати від одного дня до тижня, найчастіше становить 2-3 дня. Колітіческій варіант дизентерії зазвичай починається гостро, температура тіла піднімається до фебрильних значень, проявляється симптоматика інтоксикації. ▷ Апетит помітно знижений, може повністю бути відсутнім. ▷ Іноді відзначається нудота, блювота. ▷ Хворі скаржаться на інтенсивну ріжучий біль в животі, спочатку розлиті, пізніше концентруються в правої клубової області і внизу живота. ▷ Біль супроводжується частою (досягає 10 разів на добу) діареєю, випорожнення швидко втрачають калове консистенцію, стають мізерними, в них відзначаються патологічні домішки - кров, слиз, іноді гній ( «ректальний плювок»). ▷ Позиви до дефекації болісно болючі (тенезми), іноді - помилкові. Загальна кількість добових випорожнень, як правило, не велика.

Номер слайду 8

Лікуваня ▷ Легкі форми дизентерії лікуються амбулаторно, стаціонарне лікування показано особам з важко протікає інфекцією, ускладненими формами. Також госпіталізують хворих за епідеміологічними показниками, в старечому віці, що мають супутні хронічні захворювання, і дітей першого року життя. Пацієнтам призначають постільний режим при лихоманці і інтоксикації, дієтичне харчування (в гострий період - дієта №4, при стиханні діареї - стіл №13).▷ При необхідності проводиться дезінтоксикаційна терапія (в залежності від тяжкості дезінтоксикації препарати призначають орально або парентерально). Корекцію порушень всмоктування виробляють за допомогою ферментних препаратів (панкреатин, ліпаза, амілаза, протеаза). За свідченнями призначають імуномодулятори, спазмолітики, в'яжучі засоби, ентеросорбенти.

Номер слайду 9

Прогноз і профілактика ▷ Загальні заходи профілактики дизентерії на увазі дотримання санітарно-гігієнічних норм в побуті, в харчовому виробництві і на підприємствах громадського харчування, контроль за станом водних джерел, очищення каналізаційних відходів (особливо дезінфекція стічних вод лікувальних установ).▷ Хворих на дизентерію виписують зі стаціонару не раніше, ніж через три дні після клінічного одужання при негативному одноразовому бактеріологічному тесті (забір матеріалу для бактеріологічного дослідження проводиться не раніше 2 дні після закінчення лікування). Працівники харчової промисловості та інші особи, прирівняні до них, підлягають виписці після дворазового негативного результату бактеріологічного аналізу.

Номер слайду 10

Сальмонельоз. Загальні відомості▷ Сальмонельоз - це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella, що супроводжується вираженою інтоксикацією і дегідратацією, іноді протікає по типу тифу, або з септицемією. Найбільш небезпечними в плані сальмонельозу є термічно погано оброблені яйця, молочні і м'ясні продукти. ▷ Перебіг сальмонельозу може відбуватися по гастроінтеситальному або генерализованному варіанту, можливо бактеріовиділення без клінічних проявів. Діагноз сальмонельозу виставляється при виявленні сальмонел в калових і блювотних масах хворого.

Номер слайду 11

Причини прояву ▷ Резервуаром і джерелом сальмонельозу є домашня худоба, птиця, деякі дикі тварини. У тварин захворювання може протікати як з клінічними проявами, так і безсимптомно. Здорові тварини не захворіють на сальмонельоз, до цього схильні особи з ослабленим імунітетом. Людина заражається при догляді за хворими тваринами, їх забої, вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження. У деяких випадках (окремі види збудника) джерелом інфекції може бути людина. Тварини заразні протягом декількох місяців, людина може передати інфекцію в період від кількох днів до трьох тижнів, іноді носійство зберігається роками. ▷ Сальмонельоз передається по фекально-орального механізму переважно харчовим шляхом. Основне значення в епідеміології сальмонельозу відіграють м'ясні і молочні продукти, пташині яйця. Контактно-побутовий шлях нерідко має важливе епідеміологічне значення у випадках внутрішньолікарняних інфекцій. У міських умовах можлива реалізація повітряно-пилового шляху зараження.

Номер слайду 12

Класифікація▷ По клінічній картині і ступеня поширення інфекційний процес поділяють на гастроінтестинальний, генералізований сальмонельоз та бактеріовиділення. Гастроіинтестинальна форма по локалізації розрізняється на варіанти: гастритичниий, гастроентерітічний і гастроентероколітичний.▷ Генералізований сальмонельоз може протікати у вигляді двох варіантів: тифоподобного і септичного. Бактеріовиділення може носити гострий, хронічний і транзитний характер.

Номер слайду 13

Симптоми▷ Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від кількох годин до двох днів. Клінічні прояви залежать від варіанту захворювання. Найбільш часто зустрічається формою є гастроентерітічний варіант сальмонельозу. Характеризується загальною інтоксикацією і порушенням водно-сольового обміну. Захворювання починається гостро, з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м'язах, слабкість). Потім в животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота.▷ Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок. Діарея і блювота мають різну частоту в залежності від тяжкості перебігу захворювання. Велика кількість виділеної рідини при блювоті і дефекації веде до розвитку дегідратації.

Номер слайду 14

Лікування▷ Хворі з важкою формою перебігу або схильні до розвитку ускладнень підлягають госпіталізації, в інших випадках лікування проводиться на дому. Бажано спочатку здійснити заходи з промивання шлунка і кишечника (сифонні клізми, ентеросорбенти). Потім здійснюють корекцію водно-сольового балансу, виробляючи заходи щодо регідратації. Дегідратацію першого та другого ступеня коригують за допомогою частого дробового прийому всередину сольових розчинів. Більш важка ступінь зневоднення може зажадати внутрішньовенної інфузійної терапії ізотонічними полііонних розчинами.

Номер слайду 15

Прогноз і профілактика▷ Загальна профілактика сальмонельозу включає заходи щодо забезпечення санітарно-гігієнічних умов при утриманні, забої худоби і птиці, оброблення туш і продуктів тваринного походження, приготуванні страв з них на підприємствах громадського харчування і харчових виробництвах. А також заходи з контролю над захворюваністю сільськогосподарських тварин і птахів. Індивідуальна профілактика полягає в ретельній кулінарній обробці продуктів тваринного походження, дотримання термінів зберігання їжі.▷ Мер специфічної профілактики сальмонельозу (вакцинації) не передбачено в силу антигенного неоднорідності збудника і нестійкості імунітету. Екстрена профілактика в осередку інфекції при внутрішньолікарняних спалахах проводиться за допомогою лікувального сальмонеллезного бактеріофага.

pptx
Додано
27 червня 2022
Переглядів
1243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку