Презентація "Фантастичні тварини"и

Про матеріал
Презентацію "Фантастичні тварини" можна використовувати на уроках образотворчого мистецтва в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фантастичні тварини

Номер слайду 2

Зазвичай художники-анімалісти зображували тих тварин, яких часто бачили й добре знали. Складніше було зобразити маловідому тварину або ту, що зображувалася лише за описа­ми мандрівників і мисливців, які, звичайно, могли дещо і перебільшити, і просто наплутати.

Номер слайду 3

Так, на одному із давньоєгипетських рельєфів є зображення досить дивної тварини, яку разом з іншими дарунками пропо­нують фараону іноземні посли. Лише добре придивившись, можна зрозуміти, що тварина ця - звичайний кінь, перший, якого побачили у Давньому Єгипті.

Номер слайду 4

Слон, носоріг, кит також могли перетворитися в зображенні на досить дивних створінь, особливо якщо художник ніколи не бачив їх на власні очі.

Номер слайду 5

Проте вже з найдавніших часів існували розповіді про насправді фантастичних тварин, а отже, і їхні зображення. Ці істоти мешкали в далеких незвіданих землях або ховалися зовсім поряд, у лісі, печері чи озері. Вони могли бути небез­печними й жорстокими тваринами, а могли - мудрими порад­никами, захисниками й навіть божествами. Зазвичай такі істоти поєднували в собі риси кількох різ­них тварин чи навіть тварин і людей.

Номер слайду 6

Подібних зображень - людей з голо­вами тварин - надзвичайно багато в мис­тецтві Давнього Єгипту. У Давньому Дворіччі шанували напівлюдину-напів- рибу, биків і левів із людськими облич­чями і боялися людей-скорпіонів, що мешкають на краю Всесвіту.

Номер слайду 7

Однак всіх цих істот важко назвати саме «фантас­тичними тваринами», так само як і дав­ньогрецьких кентаврів (напівлюдей- напівконей) або сатирів (напівлюдей-напівцапів).

Номер слайду 8

Проте інші античні міфи розповідають про Пегаса - крилатого коня або Химеру - чудовисько, яке поєднувало в собі риси лева, кози та змії. Це вже справжні фантастичні тварини.

Номер слайду 9

У середні віки чимало різних тварин «оселилося» в гербах. Зазвичай обирали тих істот, які були зрозумілими для всіх утіленнями влади, сили та могутності. Усі ці якості символізував лев, але на всіх левів не вистачало.

Номер слайду 10

Було на середньовічних гербах чимало й фантастичних істот. Деякі з них і досі дуже популярні. А найпопулярнішим, мабуть, є дракон - крилатий змій, який може мати одну або кілька голів. Про дракона розповідають легенди в усьому світі. Та, наприклад, мудрий китайський дракон набагато симпатичніший за свого європейського родича, який зазвичай охороняє скарби або викрадає принцес.

Номер слайду 11

Якщо дракон має лише дві ноги і хвіст (і стає трохи схожим на птаха), то він називається віверною.

Номер слайду 12

Тому герби прикра­шали леопарди, ведмеді, вовки, навіть кабани й дикі коти, а також орли. Утім шанованими були майже всі тварини, адже лисиця символізувала хитрість, собака — вірність, заєць - обе­режність, бик - упертість, сова - мудрість. Один кар’єрист навіть зобразив у своєму гербі білку з підписом (девізом) - «Усюди вдерусь».

Номер слайду 13

Грифони мають тіло лева, орлиний дзьоб і крила. Про гри­фонів почали розповідати ще в Давній Греції - і саме тоді з’явилися їхні перші зображення.

Номер слайду 14

Фантастичною твариною є й єдиноріг. Можливо, все почалося з розповіді про реального носорога, тим більше, що спочатку ця істота мала тіло бика і вважалася дуже лютою. Традиційний єдиноріг - це білий кінь з довгим гострим рогом на лобі і з маленькою, як у цапа, борідкою. Утім ця красива і шля­хетна тварина залишається досить небезпечною. У китайських легендах єдиноріг називається цилінь. Вважається, що він має тіло оленя, шию вовка, хвіст бика, копита коня, різнокольорове руно і, звичайно, один ріг.

Номер слайду 15

Напівлюди-напівтварини. Шеду — крилаті бики з п’ятьма ногами і людськими обличчями. Лишня нога у цих казкових тварин зроблена спеціально, для того, щоб створити оптичний ефект: людині, що проходить через ворота. Статуя крилатого бика із палацу царя Саргона ІІ в Іраку

Номер слайду 16

Кентавр – міфологічна істота, що мала людську передню частину тіла, а задню – кінську.

Номер слайду 17

Сатири – в античній міфології лісові життєрадісні божества, демони родючості.

Номер слайду 18

Грифон – міфологічна крилата істота, напівлев-напів-орел. Символізує швидкість і відвагу.

Номер слайду 19

Пегас – це істота із давньогрецької міфології: крилатий кінь, улюбленець муз, який ударом копита об землю міг вибивати джерела.

Номер слайду 20

Гаргулья – ця драконоподібна змія згідно з легендою мешкала у Франції в річці Сені.

Номер слайду 21

Лешик Дезидерій Владислав Городецький(23 травня  1863  Україна  — 3 січня 1930, Тегеран) — український і польський  архітектор, підприємець, меценат, поляк за походженням. Автор будинку з химерами та Собору святого Миколая у Києві.

Номер слайду 22

Будинок з химерами у Києві.

Номер слайду 23

Собор святого Миколаяу Києві

Номер слайду 24

Практичне завдання. Створіть зображення будь-якої фантастичної тварини, що описана в підручнику, або вигадайте свою. Які вона має обриси, який колір? Інструменти та матеріали: аркуш паперу,гуашеві або акварель­ні фарби,олівець, гумка, пензлі, фломастери, гелеві ручки

Номер слайду 25

План роботи На аркуші паперу скомпонуйте зображення. Продумайте його пропорції. Продумайте, які деталі вирізнятимуть цей образ. Знайдіть пояснення, що саме символізуватиме цей образ.

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 грудня 2022
Переглядів
1220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку