Презентація "Філософська поезія. Змістовий зв’язок «Легенди про вічне життя» з поезією збірки «Зів’яле листя». Драматизм людських стосунків, роздуми про взаємність кохання"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Філософська поезія. Змістовий зв’язок «Легенди про вічне життя» з поезією збірки «Зів’яле листя». Драматизм людських стосунків, роздуми про взаємність кохання" містить ідейно-художній аналіз поезії «Легенда про вічне життя».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

А без щастя, без віри й любові внутріВічно жить – се горіть вік у вік на кострі!І. Франко. Підготувала Проданюк Л. В.учитель української мови та літератури. ЗОШ №35 м. Чернігова Тема уроку Філософська поезія. Змістовий зв’язок «Легенди про вічне життя» з поезією збірки «Зів’яле листя». Драматизм людських стосунків, роздуми про взаємність кохання

Номер слайду 2

“Зів’яле листя” - третя лірична збірка   І. Франка, що вийшла за життя поета двома виданнями:1896 року – з передмовою, що нібито ці вірші були знайдені в готелі, де закінчив життя через нерозділене кохання їх автор.    1911 року – І. Франко пише нову передмову і визнає своє авторство.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

  В основу ліричної драми “Зів’яле листя” лягли власні переживання І. Я. Франка  в часи його юності та зрілості.

Номер слайду 5

Збірка «Мій Ізмарагд» (1898)«Ізмарагди» – у староруській літературі збірки статей і притч морального характеру, у яких читач знаходив відповіді на ті чи інші питання повсякденного життя. Вірші збірки автор назвав «дітьми страждань». Збірка поділяється на шість циклів:· Поклони· Паренетикон· Притчі· Легенди· По селах· До Бразилії

Номер слайду 6

Олександр Македонський(кінець липня 356р. до н.е. – 10 червня 323р. до н.е.) – дев’ятнадцятий цар Македонії, син царя Філіпа ІІ Македонського та Олімпіади, царівни Епіру. Олександр Македонський. Художник Рембрандт

Номер слайду 7

Олександр Македонський і Роксана. Автор картини – італійський художник Пьєтро Ротарі

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Птолемей – правитель і цар Єгипту, воєначальник Олександра Македонського

Номер слайду 10

Ідейно-художній аналіз твору. Рік написання – 1898 Збірка – «Мій Ізмарагд» (цикл «Легенди»)Рід – лірика. Вид лірики – філософська. Жанр –поезія. Літературний стиль – модернізм. Особливості композиції – 9 частин

Номер слайду 11

Тема.    Поетичний роздум поета про сенс буття людини (для чого живе, що є для неї найцінніше).Ідея.     Возвеличення взаємного кохання як одного із критеріїв людського щастя, прагнення людини бути щасливою, навіть якщо для цього треба відмовитись від безсмертя. Основна думка. «А без щастя, без віри й любові  внутрі Вічно жить – се горіть вік у вік на кострі!»)

Номер слайду 12

Віршовий розмір  – чотиристопний анапест. Римування  – паралельне

Номер слайду 13

Шлях горіха. Богиня. Аскет. Куртизанка. Роксана. Олександер. Птоломей

Номер слайду 14

Сюжетні елементи композиціїЕкспозиція: Олександер Великий весь світ звоювавІ отсе в Вавілоні, мов бог раював. А побожний аскет вік в пустині прожив. Зав’язка: На ж тобі сей малий золотистий горіх. Розвиток дії і кульмінація: А без щастя, без віри й любові внутріВічно жить — се горіть вік у вік на кострі!Ні, богине! Візьми свій дарунок назад!Розв’язка: Прояснів його ум, серце збулось химер,А в опівніч саму Олександер умер.

Номер слайду 15

Ключовий образ ГОРІХ – символ багатства для когось, а не для себе. Він – багате дерево, яке бідне саме по собі: дає поживний і багатий урожай своїх плодів, але це не збагачує його власних сил і не зміцнює його стійкості. Дерево часто ламають вітри і дуже вражають морози. Тож він уособлює характер тих людей, які можуть багато зробити для інших, але не в силі ні забезпечити, ні захистити себе самих….

Номер слайду 16

Підсумуймо І в «Легенді про вічне життя», і в поезіях збірки «Зів’яле листя» розкривається драматизм людських стосунків. Твори сповнені роздумами про взаємність кохання. Оспівано кохання, без якого життя втрачає сенс.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Проаналізуйте проблематику «Легенди про вічне життя». Дайте відповідь на питання: «Як саме перегукуються мотиви «Легенди про вічне життя» з мотивами збірки «Зів’яле листя».

Номер слайду 18

Література: Українська література(рівень стандарту) : підруч. Для 10 кл. закладів загальної середньої освіти /Л. Т. Коваленко, Н. І. Бернадська. – К. : УОВЦ «Оріон», 2018. – 320с. Інттернет-джерелаhttps://www.factday.net/5-13-oleksandr-makedonskyj-cikavi-fakty.htmlhttps://jak.koshachek.com/articles/8-cikavih-faktiv-pro-oleksandra-makedonskogo.htmlhttps://dovidka.biz.ua/analiz-ziv-iale-lystia

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Недавній Валерій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
11908
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку