Презентація "Фінальна святкова вистава. Види театрів. Особливості оздоблення сцени театрів. Роль художника в театрі. "

Про матеріал
Презентація "Фінальна святкова вистава. Види театрів. Особливості оздоблення сцени театрів. Роль художника в театрі. " для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі. В презентації подано історію театру, види театру, показано особливості театрального мистецтва, розкрити роль художника в театрі та представлені зразки декорування сцени.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінальна святкова вистава. Види театрів. Особливості оздоблення сцени театрів. Роль художника в театрі.

Номер слайду 2

Ось воно — головне свято — фінальна вистава, на якій підводяться підсумки Міжгалактичного мистецького фестивалю. У величезному залі театру виступають найкращі актори, співаки,танцюристи з усієї галактики. У холах проходять виставки художніх творів, виступають письменники, поети. Це справжнє свято мистецтва, яке дарує радість усім. Традиція проводити мистецькі фестивалі і конкурси зародилася давно. Головна мета таких заходів — популяризувати мистецтво, розвивати таланти, давати можливість корифеям поділитися своєю майстерністю. Сьогодні мова піде про театр. Що ж таке театр?

Номер слайду 3

Театр ( з грец.– місце для видовищ) – вид видовищного мистецтва. Його сутність - це перевтілення, лицедійство. Або це вид мистецтва , засобом виразності якого є сценічне дійство, що виникає в процесі гри актора перед публікою.

Номер слайду 4

Перший відомий театр був у Стародавній Греції. Власне у Греції перший кам'яний Театр був побудований в Афінах — Театр Діоніса, він став зразком для усіх наступних театрів як стосовно побудови взагалі, так і розташування окремих частин. З історії театрів

Номер слайду 5

Ось так виглядала сцена театру. Актори виходили із будови, яка називалася скена, її часто розмальовували, створюючи певне тло, зараз це б назвали «сценічний пейзаж». Від скени і пішло сучасне слово сцена. Пісні виконувала група співаків, яка називалася хором. Вони виступали на площадці – орхестрі, у якої була форма кола. У її центрі знаходився алтар (присвячений Діонісу-Богу вина та родючості).

Номер слайду 6

Ось так виглядав Римський театр. На сцені не має алтаря, хору. Головним місцем дійства стала сцена. На ній з'явилися навіс та задня частина (задник),на якій був зображений будинок з кількома виходами для акторів.

Номер слайду 7

Мандруючий театр комедії. Ззаду на передвижній сцені була завіса, а з боків робили дві добудови із розфарбованих дошок. В них були виходи для акторів. Театр середньовіччя

Номер слайду 8

Театральне мистецтво - це дивовижне мистецтво – наповнене барвами хореографії, акторської майстерності, музичним супроводом, працею художників, які оформлюють сцену, гримують акторів, де є магія кольору і світла.

Номер слайду 9

Роль художника в театріСтворення костюмів і масок – стародавня робота художника в театрі. Зараз його діяльність більш різноманітна: створення театрального макету, декорацій, гриму, реквізиту, бутафорії. Ось відкривається завіса. Актори на сцені ще не з'явилися, але ми вже бачимо обстановку, у якій розгортатимуться події. Вона налаштовує нас на образне уявлення про місце дії (чи це палуба корабля, чи клас, квартира тощо). Все це виходить завдяки декораціям.

Номер слайду 10

Декорація – (від лат.dekoro – прикрашаю) – художнє оформлення сцени, місця та оточення, де буде розгортатися театральне дійство. Вона повинна відповідати змісту вистави, передавати реальне оточення, в якому відбуватиметься дійство. При цьому на сцені не повинно бути зайвих предметів, які не мають відношення до даних дій. Кожен з предметів має своє призначення. Вони складають зоровий образ вистави. Кожен художник по-своєму оформлює сцену, але обов'язково радиться з автором та режисером-постановником. Створює багато ескізів, з яких вибирає оптимальний варіант та колорит.

Номер слайду 11

Розглянь сцени найвідоміших театрів світу. Вони вражають своєю вишуканою красою, гармонією форм і кольорів. Стіни оздоблені красивими рельєфами, інтер’єри прикрашені чудовими меблями і кришталевими люстрами. Одне лише споглядання цієї краси — велика естетична насолода.

Номер слайду 12

Театри розподіляються на такі види: драматичний, ляльковий, музичний (опера, балет). У театрі повною мірою виявляється взаємодія багатьох мистецтв: літератури» образотворчого мистецтва» музики і танцю.

Номер слайду 13

Художники зацікавлено зображають музикантів і танцівників, захоплюючись виразністю та грацією їхніх рухів. Зверни увагу, як художники передали емоційність і натхненність виконавців.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Поради. Виконайте кілька ескізів, щоб упевнитися у вдалому виборі композиції. Спочатку наміть рисунок олівцем. Розмістіть основні частини зображення: сцену, куліси, обриси декорацій. Врахуйте, що в декорації має бути створене середовище, на тлі якого відбуваються події вистави. Практичне завдання Намалюйте театральну сцену з декораціями до фінальної святкової вистави на космічну тему або до своєї улюбленої вистави(акварель, гуаш, акрил).

Номер слайду 17

Словник-путівник Декорація — художнє або архітектурне зображення місця дії у виставах. Запитання і завдання1.    Як в інтер'єрах театру втілюється ідея синтезу мистецтв?2.    Яка роль художника в театрі?З*. Самостійна пошукова робота. Поміркуй, як можна прикрасити інтер‘єр і сцену шкільного актового залу. Відвідай 3 різні музеї чи театр. 

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрьоменко Олена Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
6155
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку