Презентація "Фінікія"

Про матеріал
Презентація створена до підручника " Всесвітня історія.Історія України.", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)​
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фінікія. Підготувала. Вчитель історії та географіїХотинська О. М.

Номер слайду 2

1. Фінікія. На східному узбережжі Середземного моря простяглася смуга родючих земель. На сході вона обмежена Ліванськимим горами, вкритими густими лісами.

Номер слайду 3

У середині ІІІ тис. до н. е. північ регіону заселили фінікійці. Вони майже не займались землеробством, тому що землі були тут кам'янисті, але були добрими ремісниками, торговцями й рибалками.

Номер слайду 4

Ліванський кедр. У гористій місцевості на території сучасних Лівану та Сирії росли великі дерева — кедри. Із їхньої деревини фінікійці виготовляли кораблі, на яких плавали Середземним морем і торгували з народами, що жили на його берегах.

Номер слайду 5

Давні Єгиптяни називали Фінікію "краєм лісорубів". Поміркуйте чому виникла така назва. Фінікійці виготовляли найбільші і найдовговічніші на той час торговельні кораблі, кожен з яких міг узяти на борт до 20 тис. кілограмів вантажу. 

Номер слайду 6

Фінікійці заснували низку міст - Тір, Сідон, Бібл та інш. Кожне місто було самостійним. Для захисту від ворогів місто Тір було побудоване на острові, який із суходолом з’єднувала дамба. Джерел води на острові не було — її привозили на кораблях, а під час облоги збирали дощову воду в спеціальні цистерни.

Номер слайду 7

2. Торгівля та алфавіт. У Месопотамії фінікійці купували коштовні тканини, у Єгипті — нубійське золото та лляні тканини, на острові Кіпр — мідь, із Тартесського царства (терени Іспанії) привозили срібло, а із земель сучасних Франції та Великої Британії — олово. Продавали переважно вино і деревину.

Номер слайду 8

Не гребували вони й піратством і розбоєм. Полонених обертали на рабів, якими також торгували.

Номер слайду 9

Фінікійські мореплавці не боялися вирушати в далекі подорожі. У VІІ ст. до н. е. відбулося їхнє плавання навколо Африки.

Номер слайду 10

Фінікійські майстри вміли виготовляти унікальні вироби з прозорого кольорового скла, а також фарбувати тканину в пурпуровий колір. Пурпуровий барвник вони добували з молюсків.

Номер слайду 11

Ще одним досягненням фінікійців стало винайдення алфавіту (абетки) приблизно у XIII ст. до н. е. Поява алфавіту була пов’язана з тим, що фінікійським купцям потрібна була така система запису, яка б дозволяла швидко і без помилок вести облік товарів.

Номер слайду 12

3. Карфаген. Вихідці з Фінікіії засновували нові поселення — колонії. Колонія (у Стародавньому світі) — окреме поселення жителів країни або міста, організоване за його межами.  Метрополія — місто або держава, ви- хідці з якого (якої) створили колонію. Місто, із якого прибували поселенці, називалося метрополією. 

Номер слайду 13

Найбільш відомим фінікійським торговельним поселенням стало місто Карфаген. Воно було засноване у 823 р. до н. е. вихідцями з Тіра. Місто багатіло завдяки торгівлі. У ІІ ст. до н. е. Карфаген став одним із найбільших міст свого часу.

Номер слайду 14

Карфаген здобув контроль над півднем Іспанії, частиною Сицилії, Сардинії, Корсики та землями в Північній Африці, населення яких сплачувало йому данину. Він контролював торгівлю в усьому Західному Середземномор’ї.

Номер слайду 15

1. Гра «Ланцюжок» Відповідаючи по черзі, на звіть по одній характеристиці фінікійців. Стежте, щоб характеристики не повторювалися.

Номер слайду 16

2. Гра «Реставратор» Фінікійці не мали єдиної держави. Кожне їхнє місто було … . Вони жили з … та.... Їхні кораблі можна було побачити в усіх куточках ... моря. Фінікійці будували їх із деревини …. . Значним досягненням фінікійців стало винайдення.... . Відновіть пошкоджений текст, вставивши замість пропусків доречні, на вашу думку, слова.

Номер слайду 17

Дайте відповіді на запитання1. Коли було засновано Карфаген? 2. Завдяки чому місто Карфаген увійшло в історію?3. Перелічіть найвідоміші винаходи фінікійців.4. Якою була головна відмінність алфавіту від інших систем запису?

Номер слайду 18

Презентація створена до підручника "Історія України. Всесвітня історія", 6 клас, Олександр Гісем, Ольга Гісем (Видавництво РАНОК)

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
204
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку