Презентація. Фразеологія, 6 клас.

Про матеріал
Матеріал може бути використаний під час вивчення теми "Фразеологія", або на підсумковому уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фразеологія Підготувала учитель української мови та літератури Вишнопільської ЗОШ І-ІІІ ступенів Гончарова Світлана Петрівна

Номер слайду 2

Фразеологія (від грец. phrasis – вислів, словниковий і logos – учення) – це розділ мовознавства, що вивчає фразеологізми.

Номер слайду 3

Фразеологізми - це стійкі сполучення слів, які за лексичним значенням дорівнюють одному слову (словосполученню). Н-д: пекти раків (червоніти), набрати в рот води (мовчати), як сніг на голову (несподівано).

Номер слайду 4

Джерела української фразеології 1. Жива народна мова:бити байдики. 2. УНТ: за тридев'ять земель. 3. Мова людей певної професії: як по нотах, на космічній швидкості. 4. Давньогрецька міфологія, антична культура: нитка Аріадни. 5. Біблійні вислови: манна небесна. 6. Вислови відомих людей: Борітеся – поборете… (Т. Г. Шевченко)

Номер слайду 5

Прислів‘я – короткий стійкий народний вислів з повчальним змістом, виражає закінчену думку. Н-д: Згода дім будує, а незгода – руйнує. Приказка – влучний вислів, який не виражає закінченої думки й не має повчального змісту. Н-д: Не мала баба клопоту.

Номер слайду 6

Афоризм – це короткий влучний вислів, який виражає яку-небудь узагальнену думку. Н-д: Наша дума, наша пісня не вмре, не загине… (Т. Г. Шевченко). Крилатим називають вислів, який став широко вживаним завдяки своїй виразності. Н-д: Захочеш – і будеш.

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

ppt
Додано
14 січня 2023
Переглядів
454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку