Презентація "Г.Бічер-Стоу. Хатина дядька Тома"

Про матеріал
Г.Бічер-Стоу «Хатина дядька Тома» Презентація являє собою слайдофільм з переказом змісту роману американської письменниці. Є і матеріали для роботи над аналізом твору. Підібрано велику кількість ілюстративного матеріалу. Можна використовувати на уроках позакласного читання в 6 або 7 класах або для самостійного перегляду учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гаррієт Бічер-Стоу“Хатина Дядька Тома”Бойко І. М. Для 6 кл.

Номер слайду 2

Дія роману відбувається на початку 1850-х рр. в США. В країні панує рабство.

Номер слайду 3

Відкривається він розмовою «Доброго» плантатора Шелбі з работорговцем Гейл, якому він хоче продати свого кращого негра дядька Тома на сплату боргів.

Номер слайду 4

У додачу до Того Гейл просить продати йому Гаррі, сина квартеронки Елізи, покоївки господині. Чоловік Елізи Джордж Гарріс - раб сусіднього плантатора. Колись він працював на фабриці, де дуже добре себе зарекомендував, але господар не побажав терпіти незалежності негра і поставив його на найважчу роботу. Двоє дітей Елізи і Джорджа померли в дитинстві, тому Еліза особливо прив'язана до свого малюка.

Номер слайду 5

В Того ж дня Джордж приходить до Елізи і повідомляє їй про свій намір тікати до Канади, оскільки господар змушує його одружитися з іншою, хоча їх з Елізою вінчав священик.

Номер слайду 6

Підписавши купчі на Тома і Гаррі, містер Шелбі розповідає про все дружині. Еліза чує їх розмову і вирішує тікати, щоб зберегти дитину. Вона кличе з собою дядька Тома, але той готовий скоритися долі.

Номер слайду 7

Про втечу стає відомо тільки вранці. За утікачкою організована погоня, але їй вдається по крижинах перебратися до штату Огайо, де рабство заборонено.

Номер слайду 8

Еліза потрапляє до будинку сенатора Берда, який не поділяє ідей работоргівлі і допомагає їй сховатися у надійних людей.

Номер слайду 9

Тим часом Гейл відвозить Тома з маєтку Шелбі, закувавши його в кайдани. Старший син господарів Джордж дає Тому на згадку срібний долар і клянеться, що, коли виросте, не буде ні продавати, ні купувати рабів.

Номер слайду 10

Проданих негрів вантажать на пароплав - їх потрібно переправити в південні штати. Закутих у кайдани рабів везуть на нижній палубі, а на верхній комфортно їдуть білі, розмірковуючи про работоргівлю

Номер слайду 11

Одні вважають, що неграм на плантаціях живеться краще, ніж на волі, інші вважають, що найстрашніше в рабстві -- «наруга над людськими почуттями, особистістю», треті впевнені, що сам бог судив африканцям бути рабами і задовольнятися своїм становищем.

Номер слайду 12

Під час однієї із стоянок Гейл повертається з молодою негритянкою, яка пестить десятимісячного малюка. Він одразу ж продає дитину за 45 доларів, і його потайки забирають у матері. У відчаї та кидається у воду.

Номер слайду 13

На тому ж кораблі подорожує багатий і знатний джентльмен з Нового Орлеана Сен-Клер з шестирічною дочкою і немолодою родичкою. «Том з інтересом спостерігав за дівчинкою, бо негри з властивою їм добротою і вразливістю завжди тягнуться до всього чистого, безпосереднього».

Номер слайду 14

Раптом дівчинка, перехилившись через борт, падає у воду, і Том рятує її. Вдячний батько купує Тома у Гейла.

Номер слайду 15

Огюстен Сен-Клер, син багатого Луїзіанського плантатора, повертається додому, в Новий Орлеан. Немолода родичка - його кузина міс Офелія, втілення точності і порядку. Основний життєвий принцип її - почуття обов'язку. У будинку Огюстена вона стане управляти господарством, так як дружина кузена слабка здоров'ям. т

Номер слайду 16

Дружина Сен-Клера Марі виявляється егоїстичною істотою, що схвалює рабство. У Сен-Клера відношення до рабства суто прагматичне - він розуміє, що його неможливо знищити, поки білим воно вигідне. Дивлячись на Офелію, він відзначає подвійне ставлення до негрів жителів півночі: «Ви ставитеся до них гидливо <...> і в той же час заступаєтесь за них ».

Номер слайду 17

Одного разу Сен-Клер приводить у подарунок Офелії негритянку восьми років на ім'я Топсі, яку колишній господар по-звірячому бив. Дівчинка виявляється дуже тямущою. Автор зображує її як пустунку і злодюжку, але добру і чуйну в душі.  

Номер слайду 18

Проходить два роки. З'ясовується, що дочка Сен-Клера Евангеліна (скорочено Ева) страждає на сухоти. Це дуже ніжна і чуйна дівчинка. Її мрія - відпустити всіх негрів на волю і дати їм освіту. Але найбільше вона прив'язується до дядька Тома.

Номер слайду 19

Якось, розмовляючи з батьком, Ева каже йому, що скоро помре, і просить після її смерті відпустити дядька Тома на свободу. Сен-Клер обіцяє їй це, але його обіцянки не судилося здійснитися: невдовзі після смерті доньки він трагічно гине в п'яній бійці. Добре хоч міс Офелії вдається отримати від нього дарчу на Топсі.

Номер слайду 20

Після смерті Сен-Клера справи бере в свої руки деспотична Марі. Вона збирається продати будинок і всіх рабів чоловіка і виїхати на батьківську плантацію. Для Тома це означає вічне рабство. Господиня і чути не хоче, щоб йому, на виконання волі її покійної дочки, дали свободу, і разом з іншими неграми відправляє його в невільничий барак, де збирають партію негрів для аукціону.

Номер слайду 21

Важко описати страждання негрів перед аукціоном - вони морально готуються до того, що їх розлучать з сім'ями, відірвуть від звичної, знайомої обстановки, віддадуть у руки злих людей. «Одним з найстрашніших обставин, пов'язаних з рабством, є те, що негр <...> у будь-яку хвилину може потрапити до рук жорстокого і брутального тирана, -- так само як стіл, що колись прикрашав розкішну вітальню, доживає свій вік в брудному шинку. Істотна різниця полягає лише в тому, що стіл нічого не відчуває, тоді як у людини <...> не можна відняти його душу, <...> спогади і прихильності, бажання і страхи ».  

Номер слайду 22

Том потрапляє до Саймона Легрі. Той негайно змушує його переодягнутися в грубий одяг невільника, а його речі продає матросам пароплава, на якому їде додому. На плантації Легрі нових рабів селять в жалюгідних халупах, де так тісно, що яблуку ніде впасти. Сплять тут прямо на землі, підстеливши трохи соломи. Раціон вкрай убогий: після виснажливої праці на зборі бавовни - усього один корж з кукурудзяного борошна.

Номер слайду 23

Одного разу на збір бавовни виходить гарна, струнка квартеронка Кассі, коханка господаря. Вона працює дуже швидко, допомагає слабким і відстаючим. Том теж ділиться зібраною бавовною - з Люсі, хворою мулаткою. Увечері господар, побачивши гарну роботу Тома, вирішує призначити його наглядачем і для початку хоче змусити його відшмагати Люсі і ще декількох рабів. Том рішуче відмовляється, за що сам отримує покарання.

Номер слайду 24

Увечері до нього приходить Кассі, змащує йому рани і розповідає про себе. Батько її був багатим плантатором, і вона отримала добру освіту. Однак батько раптово помер і не встиг дати їй вільну. Її купив молодик, якого вона дуже любила і від якого народила двох дітей, але той, наробивши боргів, теж продав її. Дітей у неї відібрали, і вона стала переходити від одного господаря до іншого. Кассі має великий вплив на Легрі і вмовляє його Тома залишити в спокої - хоча б на час польових робіт.

Номер слайду 25

А у садибі Легрі Том марно чекає звістки від старих господарів, що обіцяли викупити його при нагоді. Кассі пропонує йому вбити господаря, але він не хоче брати гріх на душу. Бігти він теж відмовляється,

Номер слайду 26

а ось Кассі з новою коханкою Легрі юної Еммелін планують втечу. Роблячи вигляд, що побігли до боліт, жінки ховаються на горищі. У спробі з'ясувати, куди поділися Кассі з Еммелін, він наказує своїм підручним побити Тома. Ті занадто ретельно виконують наказ.

Номер слайду 27

Раптово в маєтку приїздить Джордж Шелбі, дивом розшукавши дядька Тома, але не може відвезти негра з собою - той помирає у нього на руках. На могилі Тома Джордж, який після смерті батька став власником маєтку, клянеться, що у нього ніколи не буде рабів.

Номер слайду 28

Скориставшись ситуацією, Кассі і Еммелін тікають з горища. На човні вони знайомляться з Джорджем Шелбі і мадам де Ту, яка подорожує з дочкою. З'ясовується, що вона сестра Джорджа Гарріса. Кассі розуміє, що дружина Шелбі Еліза - її дочка. Разом з мадам де Ту Кассі відправляється до Канади, де й знаходить дочку. Возєднана сім'я вирішує переїхати до Франції.

Номер слайду 29

Джордж Шелбі виконує клятву, дану на могилі дядька Тома, і дає вільну всім своїм рабам.

Номер слайду 30

Навіть на доларах можна побачити картини рабської праці

Номер слайду 31

Порівняй. Дядько Том. Добрий Співчутливий. Справедливий Поважає кожну людину Вірний, відданий. Гарріс. Жорстокий. Егоїстичний. Несправедливий Зневажає чорношкірих Зарозумілий. Мстивий

Номер слайду 32

Поміркуй. Чого вчить роман “Хатина дядька Тома”?Поважати в людині особистість. Володіння іншою людиною неприпустиме!Треба поважати людину не зплежно від кольору шкіри та віросповідання. Жорстокість –найбільше зло. Вміти співчувати іншій людині

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
15095
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку