Презентація: "Географічні дослідження на території України"

Про матеріал
Презентація висвітлює про перші писемні згадки вчених про українські землі, дослідження Гійома де Боплана, великий внесок у географічну науку Степана Рудницького та сучасні дослідження території України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні дослідження на території України8 клас

Номер слайду 2

Геродот. Гіппократ. Страбон. ПтолемейІбн Баттута

Номер слайду 3

Перші відомості про Україну. Геродот Галікарнаський (бл.425 до н.е.) – давньогрецький історик, названий Цицероном “Батьком Історії”. Один із перших географів та вчених-мандрівників. Створив перший опис відомого тоді світу. Автор “Історії” в 9 книгах. Першим дав системний опис життя та побуту скіфів.

Номер слайду 4

Страбон – Автор “Історії” та “Географії” в 17 книгах, яка була незамінним джерелом для вивчення географії стародавнього світу. Вперше детально знайомить свого читача з особливостями “таврійського”, чи “скіфського” Херсонеса. Страбон був першим вченим, який описав Крим.

Номер слайду 5

Клавдій Птолемей –давньогрецький астроном, астролог, математик, теоретик музики, оптики досліджував заломлення світла, робив дослідження в демографії (вивчав тривалість життя людини). Та чи не найбільшою його працею є “Географія” – збірник знань про географію всього відомого античним народам світу. Птолемей був прихильником математичної географії і його твір являє собою детальне керівництво до складання атласу світу із вказанням точних координат кожного пункту.ppt_x

Номер слайду 6

Перші карти всієї української території були вміщені в “Географії” Клавдія Птолемея її переписувачами у XIII ст.

Номер слайду 7

Перші згадки про територію нашої держави є в літописах, найдавніший з яких – “Повість минулих літ”, де вперше вжито термін “Русь”. Одним з найвідоміших переписувачів цього рукопису був Нестор Літописець.

Номер слайду 8

У 1650 р. французький інженер та воєнний картограф Г. Л. Боплан видав книгу “ Опис України ”. У книзі вміщені карти, виготовлені Бопланом на основі топографічних знімань. Карти Г. Л. Боплана перевидавалися у XVII столітті та у першій половині XVIIIстоліття

Номер слайду 9

Першу детальну топографічну карту України склав французький інженер-картограф Гійом Левассер де Боплан у середині XVII cт.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Василь Назарович Каразін (1773 -1842 рр.) український вчений, громадський діяч, засновник першого в Східній Україні Харківського університету (1805р.). Запропонував створення метеорологічних станцій по всій державі.

Номер слайду 12

Павло Платонович Чубинський (1839 – 1884 рр.) – український етнолог, фолькльорист, громадський діяч, автор слів гімну України. Досліджував побут, звичаї, говірки, фолькльор, народні вірування. Під час навчання на юридичному факультеті Петербургського університету захопився географією. Масштабною його працею є “Труды этногрфическо-статистической экпедиции в Западно-Русский край», за яку його переслідував уряд Росії та було вислано з України.

Номер слайду 13

Дослідження України України на межі XIX та XX ст. Докучаєв Василь Васильович- основоположник наукипро грунти. Досліджував грунти Полтавської губерніїВисоцький. Георгій Миколайович (1865 – 1940 рр.) – український вчений в галузі лісівництва, грунтознавства, геоботаніки, фізичної географії, гідрології академії НАНУ, основоположник науки про ліс.

Номер слайду 14

На початку ХХ ст. територія України інтенсивно вивчалась українськими вченими. Серед них були: П. А. Тутковський, В.І. Вернадський, Г. Н. Висоцький, Б.І. Срезневський, П. С. Погребняк, С. Л. Рудницький, К. С. Воблий та інші вчені, які внесли значний вклад у розвиток географічної науки.

Номер слайду 15

Дослідження у XX – XXI ст. Степан Львович Рудницький (1877 – 1937 рр.) – український географ і картограф; основоположник сучасної української політичної та військової географіїПавло Аполлонович Тутковський (1858 – 1930 рр.) – український географ, геолог, основоположник геології та географії України. Працював у всіх галузях науки про Землю, розвинув вчення про материкове зледеніння, довів еолове походження лесів – основної грунтоутворюючої породи чорноземів.

Номер слайду 16

Степан Львович Рудницький (1877 - 1937 рр)Український географ, картограф, академік НАНУ, основоположник політичної та військової географії. Основні праці: «Начерки географічної термінології», «Коротка географія України», «Україна: земля і народ», «Україна – наш рідний край», «Основи землезнавства України», «Завдання географічної науки на українській землі». Академік Степан Рудницький вважається основоположником сучасної української географії.

Номер слайду 17

Чорногірська станція

Номер слайду 18

Географічні дослідження проводяться в Інституті географії Національної академії наук України, на географічних факультетах університетів. Українські вчені з 1996 р. досліджують Антарктиду на науковій станції “Академік Володимир Вернадський”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

1. У яких джерелах дослідники знайшли перші географічні відомості про територію нашої держава?А) у музеях; б) у працях стародавніх греків; в) літописах.2. Для чого грецьким вченим античної доби треба були відомості про нашу країну?А) для відпочинку; б) для завоювання і освоєння; в) з науковою метою.3. Яку частину України греки знали найкраще?А) північну; б) західну; в) східну; г) південну. По якій річці проходив торговий шлях «Із варяг у греки»?А) Дунай; б) Дон; в) Південний Буг: г) Дніпро.5. Як оцінювали стародавні греки багатства нашої країни?А) бідні; б) недостатні; в) гарні; г) потужні.6. Коли найкраще вивчали територію нашої країни? А) в античні часи; б) середньовіччі; в) тепер.7. Кого вважають основоположником сучасної української географії.?А) А. Омельченко; б) Ю. Лисянський; в)С. Рудницький;8. Де зараз проводять наукові дослідження українські вчені? А) На Поліссі; б) у Чорному морі; в) в Антарктиді.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: § 2

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
7020
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку