Презентація " Гетьманщина в період Івана Мазепи та спроба його усамітнення ."

Про матеріал
Розроблено за підручниками: Власова В., Панаріна О., Топольницької Ю. Історія України: підручник для 8 кл. закладів загальної середньої освіти. / В.С. Власов, Панарін, О., Топольницька Ю.– Літера ЛТД, 2021 Матеріали для презентації використані з джерел вільного доступу, в тому числі з мережі інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Гетьманщина в період Івана Мазепи та спроба усамітнення. План уроку: “Вічний мир.” Перший Кримський похід. Обрання гетьманом Івана Мазепи. Коломацькі статті 1687р. Зовнішня та внутрішня політика гетьмана І. Мазепи

Номер слайду 2

Іван Мазепа (1687-1709) Зрадник чи герой?

Номер слайду 3

(прибл.1639 р.– 22.09.1709 р.) Мазепа Іван Степанович          гетьман Лівобережної України, визначний діяч української державності.         Народився в селі Мазепинці на Київщині, в сім’ї українського шляхтича. Його батько С. Мазепа-Колєдинський був білоцерківським отаманом. Іван Мазепа дістав добру освіту: вчився у школі Київського братства, потім у Києво-Могилянській колегії, згодом у колегії у Варшаві. Продовжував своє навчання в Німеччині, Італії, Франції та Голландії, де вивчав артилерійську та інженерну справи, оволодів 7 мовами. У 1659-1663 роках Мазепа служив при дворі польського короля, виконував дипломатичні доручення, брав участь у королівських місіях до гетьманів І. Виговського, Ю. Хмельницького, П. Тетері. Його характерною рисою було вміння завоювати довіру людей.

Номер слайду 4

Джордж-Ноель Байрон Мазепа (поема) А поруч, в лицарській юрбі, Де звісив дуб гілля дебеле, Мазепа стомлений собі З трави тверду постелю стеле. Гетьман — похмурий і старий І сам, як дуб той віковий. Та спершу, хоч стомивсь за дня…

Номер слайду 5

Коломацькі статті  25.06.1687 року у таборі на р. Коломак відбулися вибори нового гетьмана. Дві тисячі козаків підтримали кандидатуру Мазепи і він став гетьманом Лівобережної України. З Москвою були підписані нові Коломацькі статті, згідно з якими, крім Києва, московські залоги могли знаходитися також у Чернігові, Переяславі, Ніжині, Острі; було встановлено 30-тисячний козацький реєстр. Гетьман не міг змінювати генеральної старшини без згоди Москви і встановлювати безпосередні зв’язки з іншими державами. Отже, Москва все більше обмежувала владу гетьмана.

Номер слайду 6

Внутрішня політика Мазепи Всіляко підтримував Росію; російські урядовці зазначали: “Ніколи не ще було гетьмана кориснішого і вигіднішого для царя” Наділяв землями та привілеями козацьку старшину. Створив систему найманих військ для особистої охорони гетьмана. Надавав пільги організаторам промисловості. Розвивав торгівлю як внутрішню так і зовнішню. Запровадив панщину в два дні на тиждень. Силою придушував селянські повстання та виступи опозиції, що дало підстави запорожцям назвати його “вітчимом України”

Номер слайду 7

Культурно-просвітницька діяльність Реставрував 20 та заснував 12 храмів; український архітектурний стиль назвали “мазепинське бароко” Розбудував столицю Батурин за зразком Версалю. Домігся надання Києво-Могилянській колегії статусу академії, призначив їй щорічну субсидію. Видав за власні кошти Євангеліє арабською мовою. Обдаровував цінними речами, іконами українські церквиі монастирі. Сприяв розвитку літератури підтримував І.Максимовича, Ф.Прокоповича, С.Яворського, сам писав вірші. Направляв дітей старшини на навчання за кордон.

Номер слайду 8

Зовнішня політика Мазепи Незважаючи на заборону, підтримував дипломатичні відносини з багатьма європейськими державами. Установив таємні контакти з польськими та шведськими королями. У 1708р. уклав таємний українсько- шедський союз проти Росії, який у 1709р. трансформувався в договір про створення незалежної Українсської держави в союзі зі Швецією.

Номер слайду 9

Україна за правління І.Мазепи

Номер слайду 10

Відновлена фортеця Івана Мазепи в Батурині

Номер слайду 11

Карл XII і Мазепа на Дніпрі після Полтави

Номер слайду 12

Банкнота у 10 гривень з зображенням I.C. Мазепи (найстаріший варіант)                                               Монета 10 гривень з зображенням I.C. Мазепи Нова банкнота у 10 гривень з зображенням I.C. Мазепи

Номер слайду 13

Староакадемічний корпус "Києво-Могилянської академії", збудований Іваном Мазепою.

Номер слайду 14

    На аверсі монети зображено загальну для цієї серії композицію, що втілює ідею соборності України: малий Державний Герб України підтримують фігури архістратига Михаїла і коронованого лева - герби міст Києва і Львова; стилізовані написи: УКРАЇНА, 2001, 10, ГРИВЕНЬ, логотип Монетного двору, а також позначення металу, його проби - Ag 925 та вага у чистоті - 31,1.   На реверсі монети у колі з намистин зображено портрет гетьмана з булавою, праворуч - родовий герб, ліворуч - собор. Навколо стилізовані написи: ІВАН МАЗЕПА та 1644-1709.

Номер слайду 15

Державно-політична діяльність І. Мазепи в літературі

Номер слайду 16

Хрест жертвам Батуринської трагедії на території Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Батурин, Чернігівська область

Номер слайду 17

Пам'ятник Івану Мазепі в Чернігові

Номер слайду 18

Іван Мазепа – герой і борець за незалежність України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаврищук Ольга Миколаївна
    Дякую за розробку. Але потрібно писати: "Гетьманщини в часи Івана Мазепи та спроба усамостійнення", а у вас усамітнення. Може Мазепа і хотів усамітнитися, але потрібно було будувати самостійну державу - Гетьманищину.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Затинацька Віра
    Дякую, чудова розробка.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
29 січня 2023
Переглядів
14181
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку