Презентація "Громадянське суспільство"

Про матеріал
Презентація може використовуватися як на уроках громадянської освіти, так і правознавства. Матеріал присвячено поняттю "громадянське суспільство", його структурі та функціям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Поняття громадянського суспільства 2. Структура громадянського суспільства 3. Функції громадянського суспільства. Соціологія громадянського суспільства

Номер слайду 2

1. Поняття громадянського суспільстваІсторична поразка революційної соціальної утопії в кінці XX ст. закономірно загострило науковий інтерес до проблематики громадянського суспільства і правової держави. Він пов'язаний з пошуком нової гуманістичної моделі соціальної організації суспільства, заснованої на органічному взаємозв'язку процесу демократизації політичної системи і процесу розвитку громадянських інститутів і соціальних рухів. 

Номер слайду 3

1. Поняття громадянського суспільства. Формування концепції громадянського суспільства бере свій початок з періоду Нового часу. Ідеї індивідуальної свободи і рівності громадян перед державою поставили на порядок денний питання про свободу людини як особистості, як члена громадянського суспільства, як суб'єкта економічної діяльності, незалежного від держави. У цьому плані руйнування станів, корпорацій, цехів, привілеїв, узаконених державою, виступало як утвердження принципу рівності всіх громадян перед державою. Починаючи з другої половини XVIII ст., традиційна середньовічна теорія єдиного суспільства-держави стала піддаватися ерозії і на її місце приходить ідея громадянського правового суспільства і правової держави. Ці ідеї в XVII-XVIII ст. отримали розвиток в працях Дж. Локка, А. Фергюсона, С. Пуфендорфа, EI. Канга, Т. Пайна, а в XIX ст. розвинулися в роботах Г. Гегеля, А. Токвіля, Дж. С. Мілля.

Номер слайду 4

1. Поняття громадянського суспільства. ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО — асоціація вільних громадян, що взаємодіють між собою виключно на ґрунті власних інтересів, правових норм та спільно погоджених чи вироблених регуляторів (компроміс тощо). Поняття «громадянського суспільства» характеризує цілісність суспільного життя стосовно політичних структур, передусім держави. Громадянське суспільство поєднує економічні, соціальні, культурні, духовні, родинно-побутові відносини та інститути, а також передбачає певні свободи, права та обов'язки особистості як необхідні умови її ствердження та самореалізації в громадському житті.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

2. Структура громадянського суспільства{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Неполітичні обʼєднання громадян Політичні обʼєднання громадян. Сімʼя ПартіїМісцеві органи самоврядування Політичні союзи Релігійні організації, творчі союзи. Політичні рухи та ін. Громадські рухи та організації, ЗМІ та ін.

Номер слайду 7

3. Функції громадянського суспільства1) функція саморегуляції (гомеостазіс), тобто збереження певного типу динамічної рівноваги системних параметрів і властивостей в заданому середовищі; 2) соціалізуюча - створює сприятливе соціальне середовище для формування суспільно активних і вільних індивідів; 3) відтворюючу - забезпечує продукування демократичних цінностей, норм, уявлень, знань, форм діяльності;4) інструментальну - допомагає колективному целедостіженію суспільного блага і благополуччя всіх членів суспільства; 5) комунікативну - забезпечує досягнення взаєморозуміння, консенсусу суперечливих і різноспрямованих інтересів і устремлінь індивідів, груп, асоціацій, рухів; 6) регулятивну - займається регуляцією соціальної поведінки людей і певним контролем за ним за допомогою системи громадянських цінностей, норм і санкцій, що не носять правового характеру (переважно морально-етичного характеру); 7) стабілізуючу - зберігає і забезпечує певні соціально-економічні умови, стабілізує різні сфери життєдіяльності індивідів і груп.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 березня 2020
Переглядів
4286
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку