Харчові добавки використовуються з метою: - збереження поживних властивостей харчових продуктів; -надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду; -збільшення терміну зберігання харчових продуктів; -полегшення технологічної обробки продовольчої сировини; -здешевлення та скорочення технологічного процесу.
Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок. Вживання харчових добавок в Україні було обмеженим порівняно із зарубіжними країнами Європи та США. Протягом останніх років використання харчових добавок в країні значно збільшилось. В 1994 році, згідно з Постановою Кабінету Міністрів, було дозволено використання 194 препаратів, в 2000 році — вже 221.
Класифікація харчових добавок. Консерванти (Е200 - Е299) - продовжують реальный термін зберігання харчових продуктів, і головним чином за рахунок пригнічення росту мікроорганізмів, продукти життєдіяльності яких можуть мати неприємний смак та запах, а часто є шкідливими для організму людини. Добавки Е230,Е231,Е232,Е239- АЛЕРГЕНИ
Класифікація харчових добавок Стабілізатори, загущувачі і емульгатори (Е400 - Е499) - група харчових добавок, які роблять продукт більш стіким в широкому розумінні (в першу чергу фізично) або надають харчовим продуктам вид та форму, більш зручну для вживання. Добавки Е338-341, Е407, Е450, Е461-466-викликають захворювання шлунково- кишкового тракту.
Класифікація харчових добавок. Регулятори кислотності (p. H) та речовини проти злежування, комкування (Е500 - Е599) - група харчових добавок, які регулюють в першу чергу кислотність, сипучість, однорідність продуктів харчування для покращення органо-лептичних показників та загального вигляду продуктів.
Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:-цитрусовий червоний барвник (Е 212);-червоний амарант (Е 123);-консервант формальдегід (Е 240);-бромат калію (Е 924а); -алюміній (Е 173) – барвник. Дані барвники часто використовуються для виробницива солодощів (цукерок, печива…)