Презентація "Хімічний склад жувальних гумок"

Про матеріал
При вивчені теми у 9 класі можна дізнатися та дослідити вплив жувальних гумок ,користь та шкода.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні властивості жувальних гумок. Вчитель Народицької гімназії Сергійко Наталія

Номер слайду 2

Мета: дослідити хімічний склад жувальних гумок, розглянути склад деяких видів та дізнатися про їх вплив на здоров’я людини. План. З ІСТОРІЇ ВИНИКНЕННЯГоловна складова. Жувальні основи, допоміжні речовини, склад жувальних гумок. Еластомери. Пом’якшувачіЕмульгатори. ПідсолоджувачіАроматизатори. Барвники. Консерванти й антиоксиданти. Активні фармацевтичні інгредієнти. Позитивний вплив на здоров’я. Склад орбіту. Бульба гум-перша українська жувальна гумка. Кольоровий говорун. Frubi Frogger Склад жувальної гумки та її шкода. Висновок

Номер слайду 3

З ІСТОРІЇ ВИНИКНЕННЯ. Президент Мексики генерал Антоніо Лопес Санта Ганна на власній кухні зварив маленький шматочок каучуку, що стало прообразом сучасної гумки. Трохи пізніше він додав в жуйку лакричний ароматизатор. Так з'явилася перша ароматизована гумка під назвою «Black Jack». Зараз рецептура виготовлення жувальної гумки змінилась.

Номер слайду 4

ГОЛОВНА СКЛАДОВА.  Головною складовою жувальної гумки є так звана гумова основа. Однак це зовсім не та гума, з якої роблять покришки для автомобілів та килимки для "миші". В ідеалі гумову основу має становити сік дерев каучуконосів, який під дією кислоти або виварювання перетворюється в м'яку, але досить пружну масу. На жаль, ще не виросло стільки дерев, щоб стало можливим використовувати їх у масовому виробництві, тому сьогодні застосовуються синтетичні гумові основи.

Номер слайду 5

Жувальні основи», допоміжні речовини, склад жувальних гумок«Жувальна основа» не має смаку і складається з натуральних або синтетичних еластомерів, і допоміжних речовин: наповнювачів, пом'якшувачів, пластифікаторів, підсолоджувачів, смакових добавок, ароматизаторів, стабілізаторів та барвників.

Номер слайду 6

Еластомери. Основа жувальної гумки нерозчинна, неїстівна і не має харчової цінності. Вона розм'якшується при температурі порожнини рота і надає змогу для тривалого жування продукту з поступовим вивільненням активних і допоміжних речовин, не втрачаючи при цьому маси при ковтанні слини. Використовувані еластомери основи жувальної гумки забезпечують еластичність і контролюють липкість текстури жувальної гумки. З природних еластомерів використовуються природні каучуки — згущений або незгущений латекс, гваюла, а також природні смоли , желутонг , а також їх композиції[12]. Найпоширенішою основою жувальної гумки слугують синтетичні каучуки — ізопреновий і бутадієновий каучуки, поліізобутилен (бутилкаучук), сополімер вінілацетату з етиленом[12]. Ці речовини є основою масового виробництва жувальних гумок. Для надання еластомеру потрібної текстури і консистентних властивостей, жувальної здатності та тактильних відчуттів від гумки у роті використовують пом'якшувачі, пластифікатори та емульгатори.

Номер слайду 7

Пом'якшувачіЯк пом'якшувачі використовують терпіненові смоли (полімери α-пінену і β-пінену), гідрогенізовані, дімерізовані або полімеризовані смоли та ін. Емульгатори. Емульгаторами є: моноефіри гліцерину зі стеариновою кислотою, лецитин (наприклад, соєвий), моногліцериди та дигліцериди жирних кислот, моно ефіри пропіленгліколю зі стеариновою кислотою, їх суміші та ін.[12]. Гліцерин у жувальній гумці запобігає втраті вологи з жувальної основи.

Номер слайду 8

Пластифікатори. Пластифікаторами є гліцерин, натуральні та синтетичні воски, гідрогенізовані рослинні олії, кукурудзяний сироп, гідрогенізовані гідролізати крохмалю, пропіленгліколь, ланолін, пальмітинова кислота, олеїнова кислота та ін. Наповнювачі та текстуруючі агенти. Необхідну текстуру, потрібну жувальну здатність, та формування відповідного розміру і маси гумки формують текстуруючими агентами або наповнювачами: карбонати кальцію і магнію, оксид і гідроксид алюмінію, тальк, силікат алюмінію та ін

Номер слайду 9

ПідсолоджувачіДля солодкості у жувальних ґумках використовуються підсолоджувачі: — водорозчинні підсолоджувачі: глюкоза, галактоза, ксилоза, мальтоза, монеллін, манноза, рибулоза, сахароза, фруктоза, цукрові спирти, такі як сорбіт, манітта ін. — водорозчинні штучні підсолоджувачі: натрієві або кальцієві солі сахарину, солі цикламатута ін. — підсолоджувачі на основі дипептидів: аспартам, алітам та ін. — хлоровані похідні звичайного цукру: сукралоза; — підсолоджувачі на основі протеїну: тауматин I і II. Ксиліт, окрім підсолоджувальної дії, має заявлений стоматологічний ефект. Бактерицидну дію та посилюючий протикаріозний і протизапальний ефект в порожнині рота мають деякі цукрозамінники в складі жувальної гумки. У більшості європейських країн реалізація жувальних гумок, які не містять цукру коливається від 75 до 90 %[

Номер слайду 10

Ароматизатори. До ароматизаторів, які використовуються у виробництві жувальної гумки, належать: ефірні олії (цитрусові олії, фруктові есенції, олія перцевої та кучерявої м'яти, олія гвоздики та ін.) та синтетичні ароматизатори. До найвідоміших ароматизаторів жувальної гумки належить ментол (2-(2-пропіл)-5-метил-1-циклогексанол). Барвники. Відповідного кольору жувальним ґумкам надають послуговуючись барвниками. Сніжно-білий колір гумовій масі надає діоксид титану. Використовуються натуральні та синтетичні харчові барвники, які дозволені для застосування в харчовій промисловості, лікарських препаратах і косметиці.

Номер слайду 11

Консерванти та антиоксиданти. Консерванти чи антиоксиданти в жувальну гумку можуть додаватися з метою запобігання можливості росту мікроорганізмів. До таких належать: бутильований гідрокситолуол, бутильований гідроксианізол (Е320), пропілгалат, бензоати та ін. Активні фармацевтичні інгредієнти

Номер слайду 12

Позитивний вплив на здоров'я. Жувальна гумка призначена для очищення зубів та ротової порожнини, маскування неприємних запахів, або просто для розваги. Можуть бути використані для доставки нікотину в організм при лікуванні тютюнопаління. В Івано-Франківському медичному інституті розроблено препарат на основі екстракту вівса, який при додаванні до звичайної жувальної гумки, є ефективним засобом у боротьбі з курінням — 80 % пацієнтів кинули палити. Жувальна ґумка може мати стимулюючий ефект через вміст у ній певних інгредієнтів (наприклад, м'яти кучерявої). В Японії компанією «Lotte Confectionery» з 1981 року виробляється жувальна ґумка торгової марки «Black Black». Ґумка має чорний колір і, окрім інших інгредієнтів, містить кофеїн, який освіжає від сонливості. Внаслідок роботи жувальних м'язів підвищується кровопостачання голови і, таким чином, підвищується постачання кров'ю кисню до мозку. Згідно з японським дослідженням жувальної гумки, вона має позитивний вплив на управління стресом, на здатність до концентрації та уваги, оскільки жування збільшує потік крові до мозку до 25 відсотків

Номер слайду 13

Орбіт Хімічний склад: Підсолоджувач сорбіт Е- 420,мальтітол е965,гумова основа,барвник Е170,натуральні (ментол)та штучні ароматизатори,загущувач Е- 414,вологоутримуючий агент Е- 422,емульгатор соєвий лецитин,підсолоджувачі маніт Е0421,аспортам Е- 951,ацесульфам калію Е- 950,барвник Е- 171,антиспікаючий агент е- 553,глазуруючий агент Е-903. Містить джерело фенілаланіну. Надмірне вживання може спричинити розлад шлунку.

Номер слайду 14

Бульба гум-перша українська жувальна гумка  Хімічний склад: Гумова основа,підсолоджувачі:ксилітол Е- 967,мальтин Е965,аспартам Е- 951,гліцерин Е-422,регулятор кислотності яблучна кислота Е- 296,синтетичний барвник Е-171,засіб для глазурування Е-903,антиоксидант е-330,стабілізатор Е414,консервант Е-200,штучний барвник Е- 129(синій). До складу входить фенілаланін. Надмірне вживання може спричинити розлад шлунку. Не рекомендовано дітям до 7 років.

Номер слайду 15

 Кольоровий говорун Хімічний склад: Кристалічний цукор,глюкоза,жувальна основа,стабілізатор Е- 414,регулятор кислотності лимонна кислота,лецитин Е- 322,вологоутримуючий агент гліцерин Е- 422,глазур:віск,ароматизатор натуральний «Перцева мта», «Ментол»,натуральний барвник – діоксид титану Е-171,мідні комплекси Е-141,бетаніни Е- 162,бета-каротини Е- 160а,куркуміни Е-100,хлрофіл Е- 140,глазур віск карнаубський.

Номер слайду 16

 Frubi Хімічний склад: Цукор,сироп глюкози,рослинний жир,вода,регулятор кислотності:молочна кислота,лимонна кислота,емульгатор:лецитин,аро матизатор.

Номер слайду 17

 Frogger Хімічний склад: Цукор,жувальна основа,сироп гюкози,декстроза,стабілізатор(Ca. CO3),аромати затор,регулятор кислотності(лимонна кислота),бджолиний віск,загущувач(камідь акації),барвник,антиоксидант

Номер слайду 18

Склад жувальної гумки та її шкода. Боротьба за «свіже дихання» і білосніжну посмішку, призводить до кардинально протилежних результатів – повільно, але впевнено руйнує здоров’я. Надмірне захоплення жувальною гумкою провокує:*Кишкову непрохідність (якщо є звичка ковтати жуйку, що часто роблять маленькі діти)*Виразку шлунка (при жуванні на голодний шлунок)*Гормональні порушення (з хімічних добавок)*Остеопороз. Всі популярні жуйки, мають білий колір завдяки титановим білилам – Е171, їх позначення на етикетці. Саме хімічні барвники, присутні в жуйці, пошкоджують підшлункову залозу, внаслідок сильної алергічної реакції організму на барвники. Бутил і ментол – основна причина алергій: запалень кругом рота і кропивниці. Полуничний і лимонний смак жуйки, провокує алергічні висипання на обличчі – кропив’янка або червоні плями. Фенілаланін – підсолоджувач, обумовлює розвиток слабоумства, добавка особливо шкідлива для світлошкірих і блакитнооких, тому що в їх оргaнізмі мало ферментів сприяють розщепленню фенолу – шкідлива речовина. Фенол не виводиться організмом, накопичуючись, він порушує функцію нервової системи, уповільнює зростання. Титану діоксид – штучний барвник Е171, в довіднику харчових добавок, зазначено, що він заборонений в харчовій промисловості, але його дозволено застосовувати у виробництві харчових пластмас і в косметичній промисловості. Аспартам Е 951 вважається відносно нешкідливим, він небезпечний для хворих на фенілкетонурію, з – за вмісту фенілаланіну. Лецитин Е 322 може бути натуральний і синтетичний. Натуральний добувають з рослинних олій, він не небезпечний. Сорбіт Е 420 – підсолоджувач, може бути у вигляді порошку або рідини жовтого кольору, крім жуйки, додають у цукерки, джеми, шоколад, печиво. Сорбіт, сприяє зміні лікувальної дії окремих лікарських засобів, вони, взаємодіючи з сорбітом стають отрутою. До того ж сорбіт, розслаблює кишечник, з – за нього утворюється підвищене газоутворення, здуття і біль в області кишечника. Бутилоксиaнизол Е 320 – антиoксидант, токсичний, а отже канцероген. Маніт Е421 Мальтит Е965 замінники цукру, діє як проносне, призводить до здуття кишечника і проблем з шлунком

Номер слайду 19

Висновок Жувальні гумки містять синтетичні речовини, ароматизатори, емульгатори, стабілізатори тощо. Ця продукція сприяє швидшому зношенню пломб на зубах, надмірному розвитку жувальних м’язів, може викликати підвищене заковтування повітря під час їжі, що веде до розладу травлення та метеоризму. Зрозуміло, що не варто споживати жуйки замість цукерок. Коли нема можливості почистити зуби, стоматологи дозволяють освіжити подих жуйкою, проте цим не слід зловживати. Не можна сліпо довіряти рекламі. 

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
24 квітня
Переглядів
926
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку