Презентація "Художня спадщина України. Скульптура."

Про матеріал
Презентація розроблена за програмою «Мистецтво» для 10 -11 класів (інтегрований курс «Мистецтво» 10 -11 класи) автор Л.Масол. Урок відповідає темі IІ семестру «Художня спадщина України"». Презентація дає можливість кожному вчителю використати його для демонстрації на мультимедійній дошці при викладі теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Художня спадщина України Скульптура

Номер слайду 2

Керамічна скульптура Трипілля Випалена на вогні глина була першим штучним матеріалом. Виготовлення глиняного посуду стало чи не найбільшим досягненням наших пращурів. Саме кераміка є однією з найколоритніших сторінок трипільської культури.

Номер слайду 3

Керамічна скульптура Трипілля На особливу увагу заслуговують теракотові жіночі статуетки з підкреслено жіночими формами тіла, а також фігурки жінок із немовлям — так звані трипільські мадонни.

Номер слайду 4

Керамічна скульптура Трипілля Статуетка з вирізним орнаментом - оберіг дому і роду, символ родючості, достатку та енергії життя.

Номер слайду 5

Керамічна скульптура Трипілля Із глини будували і жертовник, біля якого відбувалися релігійні обряди із використанням теракотових статуеток. Цікавість викликають і теракотові моделі житла, які, на нашу думку, доволі точно копіюють справжнє трипільське помешкання.

Номер слайду 6

Збруцький ідол  Найвідоміший твір монумен­тальної пластики є Збруцький ідол 9-10 ст. Чотиригранний стовп, завер­шений головою  із  чотирма  обличчям покритою однією шапкою.  

Номер слайду 7

Збруцький ідол Чотиригранний стовп, завершений головою  із  чотирма  обличчям покритою однією шапкою.  Поверхня стовпа розділена на три горизонтальні зони,  об'єднані  сюжетно.   Тема зображень персоніфікації  культових   тодішніх уявлень,  правдоподібно, зображення загальної  структури, космосу  у  поєднанні   з постатями слов'янських божеств.  

Номер слайду 8

Софія Київська Об'ємні речі використовуються для прикрашування іконостасу (різьба по дереву  рослинним  орнаментом).  В Софії Київській на парапетах хорів є шиферні рельєфи. Саркофаг Ярослава мудрого теж є твором скульптурного мистецтва.

Номер слайду 9

Саркофаг Ярослава Мудрого Саркофаг Ярослава мудрого теж є твором скуль­птурного мистецтва. Символіка орнаментів з цього саркофагу пізніше час­то використовується у церковних різьбах.

Номер слайду 10

Іоан Георг Пінзель   Іоан Георг Пінзель  був одним з найбільш яскравих діячів культури на наших теренах у XVIII столітті, якого подекуди за рівнем майстерності та оригінальності порівнюють з найкращими європейськими скульпторами свого часу.

Номер слайду 11

Іоан Георг Пінзель   У 1759-61 роках, для оздоблення собору Святого Юра він виконує монументальні статуї святих Атанасія, Леона, кінну статую святого Юра, за що отримав близько 37000 золотих.

Номер слайду 12

Іоан Георг Пінзель   Цікавою є історія кінної статуї, адже саме як модель Пінзеля розглядається сумлінно вирізьблена з липового дерева і позолочена група святого Юрія на коні у битві зі змієм висотою 51 см, яка зберігається в Національному музеї у Львові

Номер слайду 13

Іоан Георг Пінзель   У 1761 р. Миколай Потоцький жертвує 10000 золотих для виконання робіт в новому Домініканському костелі Львова.

Номер слайду 14

Іоан Георг Пінзель Моделлю Пінзеля вважається також статуетка святого Якима з Музею Пінзеля у Львові. За розмірами та характером виконання її можна порівняти з групою святого Юрія.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Номер слайду 16

Інтернет – ресурси

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Устимець Юлія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
8831
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку