Презентація "Хуха -Моховинка"

Про матеріал
Василь Королів-Старий. Відомості про письменника і його фантастичні казки. «Хуха-Моховинка» Презентація до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Королів-Старий. Відомості про письменника і його фантастичні казки. «Хуха-Моховинка».

Номер слайду 2

Епіграф уроку Казка кличе нас у мандри, велить бути в житті сміливими і мудрими, долати перешкоди й біди і не забувати добра світового, бо тільки цим і вимірюється наша людська сутність. Валерій Шевчук

Номер слайду 3

Василь Костянтинович Королів

Номер слайду 4

Народився 4 лютого 1879 р. у селі Ладан на Полтавщині

Номер слайду 5

Навчався в Полтавській духовній семінарії, потім у Харківському ветеринарному інституті

Номер слайду 6

У 1919 році Королів-Старий виїхав до Чехословаччини. Там він працював викладачем в Українській сільськогосподарській академії.

Номер слайду 7

художні твори: роман «Чмелик», збірка казок «Нечиста сила», п’єса-казка «Русалка-жаба».

Номер слайду 8

Збірка казок «Нечиста сила»

Номер слайду 9

“Нечиста сила” Демонологія - це людські уявлення про злих духів, що дійшли до нас з давніх часів. Демони - фантастичні істоти, найпопулярнішими серед яких є мавки, домовики, хухи, потерчата, русалки.

Номер слайду 10

Домовик - найдавніший демонічний образ у багатьох народів. Найчастіше домовик змальовувався як невеличкий, весь оброслий волоссям дідок. Люди вірили, що домовик є в кожній оселі. За добрих взаємин із ним він забезпечував добробут родини, пильнував уночі худобу. Проте домовик міг завдати великих прикрощів тому, хто його розсердить.

Номер слайду 11

Русалка - один із найколоритніших персонажів української демонології. За повір’ям, русалки - це молоді вродливі дівчата, які живуть на дні річок. Уночі, коли сходить місяць, вони виходять на берег, чешуть своє довге зелене волосся і водять хороводи, чудовим співом заманюють юнаків та дівчат, затягують їх у воду і залоскочуть. Русалками ставали дівчата, які втопилися. Інші русалки живуть у полях та лісах, де полюбляють гойдатися на гілках дерев.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Мавка - подібна до русалки. Живе в річках або водоймах, виходить на берег тільки вночі, приманює хлопців своєю незвичайною красою, потім перетворюється на стару страшну бабу. Від русалок мавки відрізняються іншим волоссям. Вони бувають і лісові.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Лісовик - істота, яка уявлялася українцям у вигляді трохи здичавілого пастуха. Він пасе свою череду - вовків, зайців, оленів - і полюбляє жартувати над людиною: відбере в неї пам’ять - і людина заблукає в лісі, а лісовик радіє, гучно сміється і плескає в долоні. Але його витівки незлі.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Потерчата - душі дітей, які померли нехрещеними, загублені діти або діти-байстрята (народжені поза шлюбом, без батька). За народними уявленнями, загублені діти не мають доступу в царство вічного спокою, а тому постійно перебувають на межі двох світів - цього і того. Такими межами вважалися «лихі» місця: цвинтарі, перехрестя доріг, урвища, болота. Потерчата мають у руках каганці з вогниками синього кольору.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Хуха - міфічна істота, пухка, як мох. Інколи хухи з’являлися перед очима людей. Хто з нас не згадував цю істоту, коли зробивши якусь нелегку справу, добре натомившись, полегшено зітхав: «Хух!»

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Теорія літератури Художні образи - це люди, події, явища, предмети, створені уявою письменника та відображені у творі. Портрет - опис зовнішності персонажа в художньому творі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кирильченко Любов Михайлівна
    Дякую, пані, Вікторіє! Чудова робота! Матеріал подано відповідно до вікової категорії учнів. Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
18 жовтня 2019
Переглядів
13067
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку