Презентація "Хвороби нервової системи людини"

Про матеріал
Мета:ознайомити дітей з найбільш поширеними проблемами нервової системи,розглянути причини виникнення таких проблем і заходи їх профілактики; Розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв’язки між особливостями будови і функціями біологічних структур на прикладі органів нервової системи; Виховувати у дітей дбайливе ставлення до власного здоров’я та формувати уявлення про культуру здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороби нервової системи

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Нервові хвороби – дегенеративні; спадкові; хвороби вегетативної н.с.; судинні; інфекційні; хвороби периферичної н.с. Інфекційні; Судинні; Спадкові; Захворювання переферичної н.с. Захворювання вегетативної н.с.

Номер слайду 4

Хвороба Паркінсона Хвороба Паркінсона — хронічне захворювання, характерне для осіб старшої вікової групи. Викликано прогресуючим руйнуванням і загибеллю нейронів чорної речовини середнього мозку і інших відділів центральної нервової системи.

Номер слайду 5

Характерні: 1. Рухові порушення: тремор, гіпокінезія, м'язова ригідність, постуральна нестійкість, 2. Вегетативні і психічні розлади.

Номер слайду 6

«Поза манекена» характерна для хвороби Паркінсона

Номер слайду 7

На даний момент хвороба невиліковна, проте існуючі методи консервативного і оперативного лікування дозволяють значно поліпшити якість життя хворих.

Номер слайду 8

Своєю назвою хвороба зобов'язана французькому неврологові Жану Шарко. Він запропонував назвати її на честь британського лікаря і автора «Есе про тремтливий параліч» Джеймса Паркінсона, чия праця не була належним чином оцінена за життя.

Номер слайду 9

Хвороба Альцгеймера Вражається «сіра речовина» мозку, що призводить до втрати пам'яті і прогресуючого слабоумства. Це порушення мозкових процесів.

Номер слайду 10

Головний мозок людини похилого віку в нормі (ліворуч) і хворої на хворобу Альцгеймера (праворуч)

Номер слайду 11

Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеною причиною недоумства в західній Європі. Це захворювання частіше поражає жінок, чим чоловіків. Чим молодше людина, в якої воно виявлене, тим більше тяжкими будуть наслідки для його здоров'я.

Номер слайду 12

Дослідники продовжують шукати причини розвитку цього захворювання і ліки від нього. У 20% пацієнтів з хворобою Альцгеймера це захворювання є в родинному анамнезі. У 3-5% випадків одним з можливих тригерів стає травма голови.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Анорексія Анорексія - захворювання, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя, втратою апетиту. Це розлади харчування, які можуть мати доволі подібні прояви і різне походження (іноді ендокринологічне ,психологічно-психіатрічне або терапевтичне). У основі усього знаходиться спотворене уявлення про власне тіло та змінене ставлення до процесу харчування.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Анорексія часто виникає на нервовому ґрунті , особливо в дівчат і молодих жінок, одержимих бажанням схуднути. Анорексію часто супроводжує підвищене почуття голоду, булімія.

Номер слайду 17

Етапи розвитку нервової анорексії 1. Ззовні часто все розпочинається з невинного бажання схуднути. Для початку - легка дієта, яка з першого разу може завершитися невдачею. 2.Відтак дитина замикається в собі, їй здається, що батьки не розуміють її, друзі глузують, а той, хто їй подобається, не звертає уваги.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Згодом у хворого на нервову анорексію порушується обмін речовин, відбуваються гормональні зміни, сильно випадає волосся, в дівчат припиняється менструальний цикл. Незважаючи на те, що відмова від їжі стає небезпечною для життя, дитина не змінює своєї поведінки та не визнає себе хворою.

Номер слайду 20

Спадкові захворювання Можуть бути хромосомними і геномними. Найвідоміше хромосомне захворювання— це синдром Дауна. Характерними ознаками цього захворювання є порушення з боку нервової ,ендокринної систем та опорно-рухового апарату і слабоумство.

Номер слайду 21

Афазія Брока Афазія Брока визначається як втрата або порушення здатності використовувати або розуміти слова, зазвичай унаслідок пошкодження головного мозку.

Номер слайду 22

Пацієнти з афазією Брока зазвичай здатні розуміти значення слів, але їм самим дуже важко вживати навіть знайомі слова. Залежно від міри пошкодження рухового мовного центру (або центру Брока) симптоми можуть бути незначними,( із збереженням здатності розуміти і спілкуватися, принаймі, за допомогою листа), до важких, (з повною втратою здатності відповідати іншим людям).

Номер слайду 23

Захворювання вегетативної н.с. Вегетосудинна дистонія-це стан,що виникає внаслідок порушення іннервації внутрішніх органів(серця,судин,ендокринних залоз).

Номер слайду 24

Судинні порушення нервової системи Ці захворювання отримують все більше поширення, стаючи причиною передчасного відходу з життя та отримання інвалідності. До судинних розладів нервової системи можна віднести розлади кровообігу головного мозку і судинно-мозкова недостатність хронічного характеру, які ведуть до патологічних змін у мозку(інсульт). Такі хвороби можуть розвинутися на фоні атеросклеротичних явищ, підвищеного артеріального тиску (мігрень) та інші.

Номер слайду 25

Інфекційні захворювання: Виникають через вплив вірусів, грибків, бактерій і паразитів. Найпоширеніші: енцефаліт,менінгіт,поліомієліт. Основними симптомами є головний біль, порушення свідомості, нудота, підвищена температура.

Номер слайду 26

Захворювання периферичної н.с. Периферичні порушення нервової системи досить поширені. До таких порушень відносяться радикуліти, запалення коренів нервів; плексити, запальні процеси нервових сплетінь; неврити і поліневрити, запальні процеси периферичної нервової системи; множинні запалення нервів.

Номер слайду 27

Неврит Неврит — запальне захворювання периферійних нервів, причиною якого можуть бути травма, інфекційне захворювання, порушення обміну речовин, недостатність кровопостачання. Розрізняють неврит лицьового, променевого і сідничного нервів та інших.

Номер слайду 28

Параліч Белла Параліч Белла — неврит лицьового нерва.Це найпоширеніша форма паралічу лицьового нерва. Він зустрічається приблизно у 23 чоловік на 100 000 щорік або у 1 людини на 60-70 впродовж всього життя. Патогенез захворювання невідомий.

Номер слайду 29

Параліч Белла починається раптово, максимальна виражена слабкість, як правило, досягає через 48 годин. За 1-2 дні до розвитку паралічу пацієнт може відчувати болі позаду вуха. Інколи втрачається смакова чутливість .До 80 % хворих видужують протягом декількох тижнів або місяців.

Номер слайду 30

Струс головного мозку Струс - це ушкодження головного мозку, викликане травмою. Проявляється у вигляді потьмарення свідомості, втратою пам'яті іноді втратою свідомості.При ударі мозок б'ється об кістки черепа. Це приводить до ушкодження структур мозку, порушується передача нервових імпульсів.

Номер слайду 31

Радикуліти Радикуліт- ураження корінців спиномозкових нервів, що характеризується болями і порушенням чутливості та переферичними парезами.

Номер слайду 32

Методи дослідження нервових хвороб Електроенцефалографія Рентгенівська томографія Магнітно-резонансна томографія(МРТ) Ультразвукове дослідження

Номер слайду 33

Памятка Виникненню неврологічних захворювань можуть сприяти кожна з наступних причин: тривала нервова напруга, сидячий спосіб життя, порушення режиму дня, стресові ситуації,вживання алкогольних напоїв та наркотиків,паління. З'являються хронічна втома, постійні головні болі, порушення сну. Симптоми неврологічних захворювань частенько стають проявом розладу інших систем організму. Тому потрібна консультація лікаря-невролога . Необхідно звернути увагу і на рівень артеріального тиску, температуру тіла, стан лімфатичних вузлів, органів черевної порожнини, а також на можливі джерела інфекції (вуха, зуби). Частенько перебіг неврологічних захворювань набуває затяжного характеру, з часом виникають стійкі функціональні дефекти, наслідком яких може стати обмеження або повна втрата працездатності.

Номер слайду 34

Корисні Поради

Номер слайду 35

Якщо у вас нервовий зрив... 1. Якщо відчуваєте, що нервовий зрив неминучий, то краще насолодитися істерикою повністю, переживши її до кінця. Не варто пригнічувати в собі емоції, це приведе до розвитку серйозних хвороб, а вони, як правило, від нервів.

Номер слайду 36

2. Поки ви на стадії близької до зриву, необхідно відволіктися, причому, чим сильніше внутрішня напруга, тим потужніше має бути спосіб відвернення. 3. Будь-яку внутрішню напругу краще знімати фізично – займіться спортом, прогуляйтеся, пробіжіться – краще розтратити енергію, що накопилася, щоб організм втомився і не було сил про щось думати.

Номер слайду 37

4. Під час емоційних зривів ізолюйте себе від суспільства, щоб не було наслідків погіршення стосунків, вимкніть телефони і вийдіть з соцсітей.

Номер слайду 38

Психологи радять облити холодною водою людину у якої істерика. Ляпаси також можуть привести у норму того, хто з'їхав з глузду.

Номер слайду 39

3. Якщо у перших двох випадках потрібно бути обережним, виходити з ситуації, то третій варіант підійде для всіх: залишатися незворушно спокійним і терпляче вислухати істерика, подавши стакан води, проте, ріжучі предмети, краще заховати подалі.

Номер слайду 40

Після нервового зриву людина приходить в свідомість і не завжди пам'ятає, що натворив, він може бути спустошеним і переживати почуття сорому або розгубленості. Не треба нагадувати йому про те, що сталося, залишайтеся спокійними.Хворому потрібно дати заспокійливе або теплий чай, потім укласти спати.

Номер слайду 41

Бажаємо міцного здоров`я!

ppt
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
Додано
18 квітня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку