Презентація Імпульс тіла. Закон збереження імпульсу .Реактивний рух.

Про матеріал
Матеріал допоможе вчителю якісно підготувати та провести урок .Презентація Імпульс тіла. Закон збереження імпульсу .Реактивний рух.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Імпульс тіла. Закон збереження імпульсу. Реактивний рух. Н. М. Шевченко

Номер слайду 2

Тема: Імпульс тіла. Закон збереження імпульсу. Реактивний рух.

Номер слайду 3

ЕПІГРАФ :

Номер слайду 4

Мозкова атака 1.  Сформулюйте перший закон динаміки Ньютона.2. Сформулюйте другий закон динаміки Ньютона,3. Сформулюйте третій закон динаміки Ньютона.4. Яка система тіл називається ізольованою, або замкненою?

Номер слайду 5

Демонстрація 1. На горизонтальну поверхню покласти сталеву кульку. Швидко пронести над нею магніт. Кулька ледве зрушить з місця (рис. 1, а). Повторити дослід, проносячи магніт уже повільно. Кулька почне рухатись за магнітом (рис. 1, б).

Номер слайду 6

Імпульс тіла

Номер слайду 7

Демонстрація 2. На край стола покласти аркуш паперу і поставити, на нього склянку з водою. Якщо повільно тягти папір, то склянка рухається разом з ним (рис. 2, а). Якщо ж аркуш смикнути різко, він висмикнеться з-під склянки, а склянка залишиться на місці (рис. 2, б).

Номер слайду 8

Імпульс сили

Номер слайду 9

Демонстрація 3.   Пружний удар двох кульок однакової маси, підвішених на нитках (рис. 3).

Номер слайду 10

Закон збереження імпульсу. 1. Векторна сума імпульсів тіл, які входять у замкнену систему, залишається сталою: 

Номер слайду 11

Реактивний рух. Законом збереження імпульсу пояснюється реактивний рух. Реактивний рух — це рух тіла, який виникає в результаті відокремлення від нього частини або викиду ним речовини з деякою швидкістю відносно тіла. Демонстрація 4. Надути повітряну кульку, а потім відпустити. Кулька буде рухатись за рахунок газів, що з неї «витікають».

Номер слайду 12

Приклади реактивного руху. Реактивний рух здійснюють літаки, які рухаються зі швидкостями в декілька тисяч кілометрів за годину, снаряди усім відомих «катюш», бойові та космічні ракети. Навіть є легкі танки для переміщення по воді. Реактивний рух притаманний деяким істотам, наприклад кальмарам, каракатицям, восьминогам.

Номер слайду 13

Запитання. Дайте визначення імпульсу тіла. У яких одиницях його вимірюють?Дайте визначення імпульсу сили. У яких одиницях його вимірюють?Сформулюйте другий закон Ньютона, використовуючи поняття імпульсу сили та імпульсу тіла. Яку систему можна вважати замкненою? Наведіть приклади. Які сили називають внутрішніми силами системи?Сформулюйте закон збереження імпульсу. Доведіть закон збереження імпульсу для двох тіл.

Номер слайду 14

Задача. Візок масою m1= 120 кг котиться зі швидкістю v1 = 6 м/с. Людина, яка бігла назустріч візку зі швидкістю v2 = 9 км/год, стрибає у візок. З якою швидкістю рухається після цього візок, якщо маса людини m2=  60 кг?Візьмемо вісь Ох у напрямі руху візка, тоді v1x = 6 м/с,  v2х= 9 км/год = 2,5 м/с. Зовнішніми силами, що діють на систему «візок + людина» в напрямі осі Ох, можна знехтувати. Отже, проекція повного імпульсу системи на цю вісь зберігається:

Номер слайду 15

Підбиття підсумків урокуІмпульс сили— фізична величина, яка є мірою дії сили за деякий інтервал часу і чисельно визначається добутком сили на час її дії:  Імпульс тіла— фізична величина, яка є мірою механічного руху і чисельно визначається добутком маси тіла на швидкість його руху:  .Ізольована (або замкнена) система тіл— це система тіл, які взаємодіють тільки між собою і не взаємодіють з тілами, які не входять в цю систему. Закон збереження імпульсу. Векторна сума імпульсів тіл, які входять у замкнену систему, залишається сталою: 

Номер слайду 16

Домашнє завдання1.  Вивчити теоретичний матеріал за підручником.2. Придумати демонстрацію реактивного руху..

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богуславська Наталiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
8 квітня 2019
Переглядів
17494
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку