Презентація "Імунна система. Імунітет.Імунізація. Алергія. СНІД"

Про матеріал
ознайомити з поняттями: імунітет, імунна система, імунна відповідь організму, види імунітету, розкрити механізм імунітету, показати користь зчеплення, познайомити учнів з історією розвитку теорії імунології; розвивати уміння обґрунтовувати свою думку, працювати з  текстом підручника, додатковою літературою,  складати схеми, робити висновки, готувати повідомлення;  виховувати бережливе ставлення до власного організму та оточуючих людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Імунна система. Імунітет. Імунізація. Алергія. СНІДВиконала: вчитель біології ЗНВК№ 109 Авраменко С. В.

Номер слайду 2

Цілі : ознайомити з поняттями: імунітет, імунна система, імунна відповідь організму, види імунітету, розкрити механізм імунітету, показати користь зчеплення, познайомити учнів з історією розвитку теорії імунології; розвивати уміння обґрунтовувати свою думку, працювати з  текстом підручника, додатковою літературою,  складати схеми, робити висновки, готувати повідомлення;  виховувати бережливе ставлення до власного організму та оточуючих людей.

Номер слайду 3

Чого б ти не навчався, ти навчаєшся для себе (Петроній).

Номер слайду 4

Імунна система Центральна Периферична. Кістковий мозок Мигдалики Тимус Лімфатичні вузли Селезінка АпендиксІмунна система – сукупність молекул, клітин, тканин й органів, які захищають організм від генетично чужорідних клітин або речовин, що надходять із середовища або утворюються в організмі.

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва ФункціїКістковий мозок. Кровотворний орган, розвиток лейкоцитів. Мигдалики Знищують мікроорганізми, утворюють антитіла і В-лімфоцити. Тимус Диференціація Т-лімфоцитів. Лімфатичні вузли. Збагачують лімфу лімфоцитами і позбавляють сторонніх часток. Селезінка Видаляє застарілі форменні елементи крові, виробляє антитіла, захоплює та знищує віруси, бактерії. Апендикс Захищає кишечник від інфекції та онкологічних захворювань, спеціалізація В-лімфоцитів.

Номер слайду 6

Антитіла — це білкові молекули, що утворюються в організмі у відповідь на дію антигенів і мають властивість вступати з ними у взаємодію. Антигени — це молекули білків чи полісахаридів, здатні спричиняти імунну відповідь, що виявляється в утворенні антитіл. Імунітет - здатність організму розпізнавати чужорідний матеріал та мобілізувати клітини й речовини на швидке його видалення. Види імунітету Природний Штучний. Вроджений Набутий Активний Пасивний(антитіла (виробляється (внаслідок (після лікувальногоприсутні з дня після перенесення щеплення, щеплення, народження) інфекційних вакцинація) сироватка з захворювань) готовими антитілами )

Номер слайду 7

ВАКЦИНИ  — імунобіологічні препарати з бактерій, вірусів або продуктів їх життєдіяльності, які застосовуються для активної імунізації людей і тварин з метою специфічної профілактики та лікування захворювань. СИРОВАТКА — біологічний препарат антитіл, що виробляється з крові тварин, які вже мають або яким штучно виробили імунітет до захворювання. Сироватка містить антитіла проти певних антигенів збудника, її готують з плазми крові імунізованих тварин. АЛЕРГЕНИ- речовини, які спричинюють алергічні, реакції в організмі. Алергени поділяються на зовнішні та внутрішні. До зовнішніх алергенів (екзоалергенів) відносять деякі харчові продукти (яйця, шоколад, цитрусові), різні хімічні неорганічні речовині, запахи (квітів, парфумів), лікарські препарати. Внутрішні алергени (ендоалергени) —власні тканини організму, переважно з видозмі­неними природними властивостями, що виникають внаслідок утворення токсичних речовин при певних патологічних процесах.

Номер слайду 8

СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом, що відбувається на III—IV клінічних стадіях інфекції.  Вірус імунодефіциту людини або ВІЛ  — два види вірусів, хазяїном яких є людина. Запишіть основні прояви СНІДу:

Номер слайду 9

Вправа “Вірю – не вірю ”:1. Антигени – це чужорідні тіла, які проникають в організм2. Імунітетом можна назвати властивість організму щодо захисту від чужорідних тіл3. Клітинний імунітет був відкритий П. Ерліхом4. Фагоцитоз є клітинним імунітетом5. При вродженому імунітеті антитіла успадковані від батьків6. Т-лімфоцити утворюються в вилочковій залозі7. Пасивний імунітет виробляється за допомогою сироваток8. Щеплення – це вакцина, що містить готові антитіла9. Щеплення роблять для запобігання захворювання на інфекційні хвороби10. Проти всіх інфекційних хвороб утворюється імунітет11. Кістковий мозок і тимус є периферичними органами імунної системи12. Фагоцити є факторами неспецифічного імунітету. Біологічні задачі : Задача №1. Що повинен взяти із собою лікар у вогнище інфекційного захворювання – вакцину чи сироватку? Чому?Задача №2. Чому введення вакцини й лікувальної сироватки належить до штучного імунітету?

Номер слайду 10

§ 59-61 вивчити поняття. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Компанієнко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Нечай Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Масальська Олена Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
6 травня 2020
Переглядів
11734
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку